Университет за родители: Как да организираме живота на детето така, че то да се научи да оползотворява смислено свободното си време

lilipaslieva_388Лили Паслиева, психолог,
Български учебен център
"Знание", Чикаго

Времето е най- ценното нещо в живота ни, то е и това, което никой не може да спре. Това, което единствено можем е да го уловим и да вървим в крак с него, така че то да ни служи за нашето развитие.

Всеки час, всяка минута времето, което не сме използвали, което сме пропилели е безвъзвратно загубено време от живота ни-  пропуснали сме да научим нещо, което ще и служи, пропуснали сме да направим нещо добро за себе си и другите, лишили сме се от почивка или от това да се обогатим.

Кога се учат тези неща, кой ни учи как да управляваме своето време, така че да ни стига за всичко.

Времето е едно и също за всички, защо едни хора постигат повече, а на други все не им стига, за да направят това, което искат.

Не сме ли ние- родителите тези, които ще научат децата си как да организират времето си. Някои родители вероятно ще попитат:

“Как мога да науча детето си на нещо, което аз самият не зная?”

Този въпрос се отнася не само за това как да организираме свободното си време. Отнася се и за всички аспекти на възпитанието на децата ни. Тогава какъв е отговора на този въпрос?

Много просто, вероятно сега е дошло и вашето време да се научите. Учете се със своите деца, учете се дори от тях.

Не забравяйте, че най- добрите учители са децата. Ако сте достатъчно наблюдателни ще забележите това. Растейки, те усвояват някои негативни черти от по- възрастните и тогава  започвате да търсите начини да ги коригирате, а трябва да си дадете сметка, че първоизточникът са точно възрастните от които са копирали поведението си.

Да прекарваме време заедно.

“Най -добрата инвестиция, която някога можете да направите е да прекарвате време със своите деца.”- Юнг

Във всяка възраст децата имат нужда  вие да бъдете част от техният живот.
Когато детето е малко вие правите всичко заедно и детето научава за нещата от живота от вас.
Когато расте, то ще прави това, което вие сте го научили и което продължавате да го учите или към което го  насочвате да научи.

Календар за съвместните дейности с децата

Време е да поставите до семейния си календар и календар за времето планирано да прекарате с вашите деца.

• Планирайте свободното си време в събота и неделя- заедно се разхождайте, ходете в парка, карайте колелета, плувайте, ходете в музея, на екскурзия, в зоологическата градина. Ходете на театър, кино, библиотека.

• Времето за семейна вечеря .Не го пропускайте в дневният график  Сложете в седмичният календар дните, в които можете да сте всички заедно на масата за вечеря. Нека децата ги очакват. Това е време за обединяване на семейството и опознаване на децата, На масата ще научите всичко , което се случва на децата ви. Не забравяйте да изключите телевизора.

Според националният център за изследвания на зависимостите към Колумбийският Университет рискът от слаб успех, лошо поведение, наркотици, алкохол и др. е увеличен със 70% за децата от тези семейства, в които традицията на семейна вечеря липсва.

• Планирайте време да четете на детето си в леглото. Правете го дори, когато детето ви вече знае да чете. Редувайте се- една страница вие, една детето ви.

Да научим детето да цени времето си.

• Да има календар за дейностите и активностите

• Да планира времето си през деня? За по малките деца родителят планира времето на детето на базата на семейния календар.

• Да има достатъчно време за почивка, развлечения, четене на книги

• Да има определено време, график за различните дейности, така че то да знае тяхната последователност и да ги очаква  “Нали след закуската четем книга” или “Нали днес е сряда и аз имам гимнастика”

• Както родителят планира своят ден, че има да свърши следните неща, така трябва да планира и времето на детето.

– Когато детето е по малко то участва и помага и в активностите на майката, като майката го ангажира в готвенето, сгъването на дрехите, подреждането на масата, почистването на снега, засаждането на цветята и всичко останало с което детето открива света и  се учи на социални умения.

Откривайте и развивайте талантите на своето дете
 
– Още докато е малко детето го насочвайте и развивайте талантите му. Позволявайте си да опитате как се чувства  детето ви в различни дейности и активности, като много внимателно го наблюдавате или потърсите професионална помощ за това.

– Когато детето е по- голямо обикновено родителят се съобразява с желанието, както и с наклонностите и талантите на своето дете, за да го насочва и да ги развива, като за това детето посещава извънкласни форми на дейност по спорт, музика, изкуства, езици и др. Ако на детето му харесва, това което сте избрали, подкрепяйте го то да продължава да се занимава.

– Добре е да се планират  и самостоятелните занимания на детето за подготовка на уроците и домашните, четене на книги, както и самостоятелните занимания на детето  за това, което детето обича и талантите , които развиваме у него.  Когато е по- малко детето – пишете и планирайте дневните задачи заедно и напомняйте и контролирайте нещата, които трябва да прави “ Днес трябва да свириш 15 минути на пиано след написване на домашните си”. А вечерта съответно поискайте да чете наученото- ако не всяка вечер, то мойе един тът в седмицата да имате концерт, който детето да изпълни за семейството след вечеря.

– Всяко усилие носи достойнство

Ако не поставим в дневният му график примерно свиренето на пиано или рисуването или ученето на език, то все едно, че изхвърляте част от парите си в кошчето за боклук. Дори по-лошо, защото забавяте развитието му в дадената насока , а когато детето не вижда резултатите от това , което прави може напълно да се отчае и обезкуражи. Например- детето ще научи много по лесно новият си урок по пиано или език, ако то е усвоило предишният и е гордо да покаже на учителят си , какво е научило. Запомнете , че детето ви ще е щастливо да научава нови неща, само ако показва пред др. деца и учителя, че е добре усвоил, изученото вече, а за това се изискват самостоятелни занимания, които разбира се вие родителите трябва да поставяте в графика на децата си и контролирате тяхното изпълнение.

– Телевизия и компютър-
Да те навлизат в живота ни но бъдете много внимателни и резервирани към тях. Ограничавайте времето пред телевизора до 30 мин през дните от седмицата и два пъти по 30 през почивните дни.  За компютъра подхождайте индивидуално според възрастта и необходимоста детето да черпи информация, като ж началото времето е не повече от 10 минути.
Ще забележите, че нито компютъра , нито телевизията липсват на децата, ако сте им ангажирали вниманието им в различни полезни дейности за тяхното развитие.

– Свободни игри и игри с приятели
На  открито или в къщи, децата имат нужда и от време за свободни, неорганизирани, самостоятелни игри  и игри с приятели и връстници. Те развиват тяхната самостоятелност, въображение и умение да пресъздават в игри социалният си опит и умения.
Постепенно тези занимания ще заемат все по-голяма част от времето на дете.

– Помощ в къщи

• Родителят е добре да ангажира детето си и в помощ в къщи.  Това е и част от свободното време на децата, с което се научават да подреждат  вещите си, да прибират нещата след себе си.

• Помощ в кухнята

• Грижа за рибките, кучето, хамстера.

• Планирайте почистване на градината и след това планирайте пикник. Старайте се децата да избират, с какво да ви помогнат, както и времето кога да го направят старайте се да бъде едно и също, за да го приемат сериозно и да не го отлагат за утре.

Нека всичко , което правят сами или с вас се представя , като много приятна и полезна работа, която децата и вие ще ви е много забавно да вършите. Винаги започвайте “Това ще е толкова прекрасно, нека го направим заедно. “  Когато работата е извършена винаги  отделяйте време да и се възхитите и полюбувате. Децата трябва да останат доволни от резултатите от своя труд.

Тъй като развитието на човечеството се определя от грижата за младото поколение, то свободното време на децата, като важен компонент от цялостното им развитие, трябва да е наситено с полезни за тяхното формиране и развитие дейности и в него трябва  активно да се включат както семейството, така и цялото общество, както държавните институции, медиите и различните неправителствени организации,

Отделете няколко минути още сега!

1. Поставете до вашия календар и календар за съвместните  дейности с децата.
2. Планирайте заедно с децата си дейностите за свободното им време.