Народни танци за деца

Магията на народния танц е част от магията на българския бит и култура, с които сме закърмени и които искаме да предадем на децата си, за да съхраним  за поколенията силата и достолепността на  българския дух, на българските ни корени.
Всяка събота залата за танци в БУЦ „Знание” събира малките българчета, които желаят да играят народни танци със  своя обичан хореограф Константин Маринов.  Той е този, които още с основаването на БУЦ ”Знание” преди  седем години направи група за народни танци и запали в детските сърца искрата на тази магия – наречена  хоро.
Кой е Константин Маринов?
 Константин Маринов е от Стара Загора и играе от шест годишен в Детско-юношеския ансамбъл „Загорче. През 1987 година влиза в Държавното хореографско училище, сега „Национално училище по танцови изкуства” в София. Там учат не на шега – цели 5 години!
Завършва с диплом за „Артист – балетист и педагог в танцовото изкуство”.  Работи  също с деца от  Детските градини в България.
През 1999 година идва в САЩ. След няколко години артистична дейност в Ансамбъл „Хоро” и др. създаде първите няколко клуба за български народни танци. Жена му и голямата дъщеря играят в Клуб „Верея”, малката дъщеря – в клуба към БУЦ „Знание”.
Помолихме Константин Маринов да ни разкаже как  работи  с децата- Малките българчета.
– С децата в Америка,  започнах да се занимавам- казва Константин Маринов- защото искам да ги науча и да предам това, което знам. Те са хората, които ще съхранят и спасят нашата нация. Обичам да работя с деца. Те са бъдещето и чрез тях можем  да запазим вечен пламъкът на народното изкуство! Всяка танцова стъпка ни приближава до магията да се чувстваш свързан със своите корени чрез най- българското изкуство – народния танц.
За коледното тържество, което  направи БУЦ „Знание”, родителите бяха във възторг как за толкова малко време   децата се бяха научили на първите стъпки на народния танц. Впечатли ги отличната организация, сценария,  хореографията, костюмите и разбира се играта. Също така родителите се радват и гордеят, че децата им изучават Български народни танци. А децата- те бяха толкова щастливи  да покажат колко много са научили, как хубаво танцуват. Накрая на тържеството те получиха  грамоти за завършен Първи етап от обучението им. 
Много сладки бяха малките танцьори- 3-7 годишните. Те събраха овациите на публиката и също получиха напълно заслужено своите грамоти.
Предстоеше им Коледна ваканция и много игри, а децата започнаха да питат  кога ще е следващата репетиция, кога ще е следващия концерт?  Въпросите не спираха , а това е най- голямата награда за мен  щом съм успял да ги запаля, значи вървя на прав път и българите няма да изчезнат 
След  концерта ми се обаждат родители- дали може и техните деца да започнат да играят . Гледали концерта, запалили се и те искат да са на сцената. Да,това е танцът- огън който те запалва, запалва и тези които го гледат .
Какво казват родителите:
Десислава Севова
– Аз водя дъщеря си да играе народни танци при Коцето, защото зная, че е прекрасен педагог и знае как да владее децата. Дъщеря ми ще продължи да играе народни танци, опитвали сме и модерни и ирландски танци, но само за да развием усета за танц у детето ни.

Надежда Спасова
– Моят син  Били нямаше търпение да се запише в групата  за Народни танци. Толкова му хареса как играят неговите връстници. Сега с нетърпение очаква всяка събота, за да играе и следващия концерт, за да се включи в него.

Диана Иванова
– Останах безкрайно впечатлена от представянето и коледния концерт на децата от групата за народни танци, където дъщеря ми Даная играе само от октомври месец, а вече знае толкова много.   Харесва  му да играе народни танци при Константин Маринов и ходи с желание на репетициите.

Нека съхраним българското!

************************************************************************************

ЗАПОВЯДАЙТЕ В ГРУПИТЕ ЗА НАРОДНИ ТАНЦИ ЗА ДЕЦА КЪМ БУЦ „ЗНАНИЕ”

Репетициите са всяка събота  :
– от 12 до 12:45 за малките танцьори (3-7г)
– от 13 до 14 ч. За по- големите (до 16 г.)
На адреса на БУЦ „Знание”- 821 N. Arlington Heights RD. Arlington Heights, Il 60004
Тел. За информация и записване:
1 847 858 9147
БУЦ “Знание”-Чикаго, за в.”България Сега”
www.BulgariaSega.com