Обучението в детска градина “Азбукарче” към българско училище” Джон Атанасов”- Чикаго

Ако до този момент детето ви е не е посещавало детско заведение, то с навършването на 3 годишна възраст изниква въпросът дали да продължавате да го гледате (вие или някой друг) у дома, или да го запишете на детска градина. Съмненията на много майки са свързани първо с притеснението как детето ще се приспособи към тази голяма промяна.
Хубаво е да се отбележи веднага, че за разлика от подобни детски заведения в други страни, в България детските градини не са само място за отглеждане на децата в отсъствието на техните родители. Те са центрове за ранно възпитание и образование на децата след 3 годишна възраст, които имат собствени програми на обучение, одобрени от Министерството на просветата. Най-общо, целите на обучението в детските градини са: изграждане на умения у детето да се обслужва самостоятелно; усъвършенстване на езиковите умения чрез разучаване на песнички, стихотворения и приказки; физическо развитие (игри на открито); развиване на естетическите възприятия чрез занимания по музика и рисуване; усвояване на основни понятия на ежедневието и външния свят, като времето, сезоните, смяната на деня и нощта, ориентиране в пространството. Детските градини обикновено предлагат и редица допълнителни занимания, като  рисуване, музика  , народни танци, балет. Така че, давайки детето си на детска градина, вие не просто осигурявате гледането му извън дома, но и го включвате в една образователна програма.

Кои са позитивните страни на това отделяне от дома и родителите?

Приблизително до 3 годишна възраст детето е имало изключителна нужда само от вас, родителите, и от близките си роднини. Сега, обаче, то се интересува все повече от заобикалящия го свят и от своите връстници. Склонно е да се отдели от вас за известно време. Започнало е да прави много неща само- да се храни, да изкачва и слиза по стълбите, да се обслужва. В детската градина то ще се научи как да общува с други деца, ще завърже първите си приятелства. Докато у дома е било център на вниманието, тук то е поставено наравно с другите деца; похвалите или порицанията го представят в определена светлина пред другарчетата му и съответно имат по-различно въздействие от това у дома. Ще откриете как бързо усвоява умения, които е възприемало неохотно, докато е било с вас вкъщи. Поощрявано от съревнованието с връстниците си, то ще се научи по-бързо да се обслужва само, да се храни и облича. Много често едно злоядо у дома дете ”прояжда” в детската градина. Това се дължи отново на желанието му да прави каквото другите правят и на различната обстановка.

Проблеми през първите седмици

Много малко са децата, които не срещат никакви проблеми при постъпването в детско заведение. Дори и най-общителното дете ще бъде леко стъписано и уплашено пред перспективата за първи път да се озове сред съвсем непознати хора. Трябва да бъдете подготвена за реакциите на детето си и да ги посрещнете спокойно и твърдо. На първо място, необходимо е да сте му говорили предварително и да сте му обяснили промяната, която ще настъпи в живота му. Хубаво е това да не става в последните няколко дни, а поне няколко седмици преди постъпването в детската градина. Изтъквайте позитивните страни на пребиваването му там, присъствието на много деца на неговата възраст, и непременно подчертавайте, че то ще прекарва там само част от деня, а останалото време ще бъде с вас. Най-добре през първата седмица родителите да водят детето, а не баби и дядовци. Подгответе се за своеобразното ”представление”, което вашето момиченце или момченце най-вероятно ще ви поднесат ако не на първия, то на втория ден. Почти задължително ще има много плач, увисване на ръката ви, тръшкане на земята, сърцераздирателни викове ”Мамо, не ме оставяй!” и ” Искам мама!!!”. Ако вътре в себе си не сте уверена в правилността на решението си да го давате в детска градина, ако не си давате сметка, че това са нормални временни реакции, които ще отминат бързо, вие само ще затрудните процеса на адаптация. Със своето притеснение вие само подавате сигнали на детето, че има за какво да се тревожи. Опитайте се да съкратите ритуала на раздялата и да си тръгвате веднага, щом детето ви е готово да влезе в групата. С нищо няма да му помогнете, ако продължавате да стоите, да давате ”предпоследна” целувка, да обещавате отново и отново, че ще го вземете първо и т.н.
Нормалната адаптация към детската градина може да продължи от една седмица до 1 месец. Понякога, обаче, дори и след този период децата продължават да страдат и да не желаят да посещават детската градина. Разпитайте детето какво мисли за неговите учителки, за децата в групата; разговаряйте със самите учителки, как те възприемат детето ви, говорете и с другите майки.
Детската градина е един необходим етап в развитието на детето. Детето ви навлиза в обществото на своите връстници и започва да усвоява постепенно навиците на социалния живот. Така то ще бъде по-подготвено за постъпване в училището.
Научно е доказано, че развитието на моториката на ръцете е тясно свързано с развитието на речта на детето и неговото мислене.
Лошата моторика на пръстите на ръцете дава ниски резултати при изпълнение на различни задачи като- рисуване по контур, оцветяване, прерисуване по образец, отвързване на възли, изрязване с ножица и др. Детето бързо се уморява, губи интерес и недовършва поставената задача. Писането е сложен навик, включващ изпълнението на фини координирани движения на ръцете. Недостатъчното развитие на фината моторика води до затруднения в писането, а оттам до негативно отношение към ученето, тревожност и др. Ето защо е особено важно да се развиват механизмите, необходими за овладяването на писането в предучилищна възраст
Играта е тази вълшебница, чрез която децата, без някой да ги обучава – опознават света около себе си! Всеки от нас е запазил нежни  спомени от невероятните детски игри. Толкова вълнуващи, безгрижни  и запомнящи се, че оставят дълготрайни следи за цял живот. Не вярвам на света да има възрастен човек, който да не се е връщал многократно към  игрите от своето детство. Както се пее в една чудесна песен: „Детство мое, реално и вълшебно…”   Тази далечна реалност отдавна е отминала, безвъзвратно и завинаги.  Ние сме децата от миналото – тогава растящи свободни и волни като вятъра, закърмени с приказките на баба,  необременени с прекалено много телевизия, с компютърни игри, с електронни   и  роботизирани играчки. От игрите на открито, лудориите, ожулените колене, от намазаните филии, които ядеш докато тичаш, е останал носталгичния спомен, скътан като скъпа реликва в сърцето.
В тази най-ранна училищна степен от образователно-възпитателния процес децата получават знания по български език, математика, ориентиране в околния свят, ориентиране в природата, музика, изобразително изкуство, техническо и художествено конструиране.
Учителският екип на детска градина” Азбукарче” към БУ ”Джон Атанасов”-  Чикаго гарантира, че всяко дете от детската градина ще поеме към училище с утвърдени умения за творчество, висок познавателен интерес и достатъчни знания за много добро представяне в първи клас на началната училищна степен.
Гергана Милева – педагог-психолог,
главен учител в ДГ  “Азбукарче”