Ден на християнското семейство

На  21 ноември  Българската православна църква отбеляза един от най- големите си празници- Въведение Богородично.
Празникът се чества и като ден на християнската младеж и семейството.
„Няма път, който да не започва от къщата и няма по-добро училище от семейството” – казват мъдреците.
 В ценностната система на българина  семейството заема главно място. То е носителят на традицията. От него идват истинските добродетели –  любов, вярност, мир, трудолюбие, човечност.
Този, колкото християнски, толкова и общочовешки празник, бе отбелязан и в училище ”Слънчогледи”. Изконни ценности, семейство, взаимоотношения,  приятелство, бяха темите, които се обсъждаха пред чашка с мляко и прясно изпечени кифлички, специално приготвени  за нас, в деня на празника от баба Вили.
Какво децата  ни смятат за най-ценно, в какво вярват, какви биха искали да бъдат, ще разберем от техните собствени съчинения:
Кое в отношенията между хората, смятате за най-ценно? Защо?

Виктория Томанова:

Аз вярвам, че най-ценното в отношенията между хората е помощта.
Не е достатъчно само да разбираш проблема на другия, но и да съдействаш за разрешаването му. Ако това се случва всеки ден, никой няма да има толкова тежки моменти и хората ще се усмихват повече. Според мен това е, което ще обедини човечеството по целия свят. Всеки ще бъде по-близък и по-добър за другия. Независимо от големината на проблема, дали ще бъде елементарна задачка по математика или някаква сложна житейска ситуация, помощта трябва да се даде. И ако това се случи, означава, че ние се грижим един за друг.
Грижата е начин да живеем правилно. Всеки има нужда от нея в училище, в вкъщи, на улицата. И поради това трябва винаги да се опитваме да помагаме. Никой няма да спре да ни харесва, ако сбъркаме някъде в желанието си да помогнем. Това което има значение е да не се предадем и да опитаме отново.  Винаги е хубаво да знаеш, че имаш подкрепата на някой.
За това, нека всеки се опита да помогне, независимо как, къде, и защо!

Надя Николова: 

Аз смятам, че най-ценното в човешките отношения е приятелството.
Човек трябва да бъде добър към другите, да може да изслушва и говори с хората. Тогава той ще има  много приятели.
На мен ще ми бъде трудно без тях, защото няма да има с кого да  играя, с кого да общувам. Те са хората, на които мога да разчитам, че ще ме изслушат и ще ми помогнат,  ще ми кажат, ако греша. Аз ще направя същото за тях, ако те попаднат в такава ситуация.
С каквито хора си, такъв ще станеш. Ако приятелите ти са добри, ти ще бъдеш добър. Истинските приятели си казват това, каквото мислят. Те не се лъжат, обиждат, нараняват.
Аз ги уважавам и те също ме уважават. Те знаят как  да ме накарат  да се усмихвам, аз правя същото  за тях.
Според мен тези неща са най-ценни в общуването между хората.

Емили Запрянов: 

Моето мнение за ценни качества са грижовност, чувство за хумор, интелигентност.
Човек, грижовен  и добър, ще ти помогне да намериш бързо и лесно правилно решение, когато си затруднен. Твоите проблеми стават негови. Не му са безразлични мислите ти. Готов е да се грижи за теб и ще ти даде всичко, от което се нуждаеш. Ще ти помогне да се чувстваш отново щастлив и спокоен.
Чувството за хумор е друго важно и ценно качество . Хуморът е част от индивидуалността на човека и ако то липсва , този човек е безинтересен за мен.  Ако си нещастен, приятел с това качество ти помага да погледнеш живота от друга страна и да го приемеш по-лесно. Помага ти да разбереш, че от всеки проблем има  изход. Такъв приятел прави живота ти по- лесен и интересен.
Аз ценя интелигентните хора. Те са умни и интересни с познанията си. Приятно е да се разговаря с тях, защото винаги  се научава много от тях. Да имаш такъв приятел или познат е голям дар, защото започваш да се стремиш да бъдеш като него.
В заключение, на?-важните човешки качества са доброта, грижовност, чувство за хумор и интелигентност. Човек с тези качества ти се отразява положително и винаги е истински приятел.  

Златко Николов 

За мен най-важното нещо в отношенията между хората е да държат на думата си.
Моите приятели са хора, на които може да се разчита. Когато ги помоля за помощ, знам, че ще ми помогнат и ще направят това, което трябва. Може да разбереш, че един човек е надежден по това, как се отнася към приятелите си.
Тези хора, които се отнасят добре към останалите, са добри по природа. Когато човек се държи добре с другите, той има по-добро разбиране на техните виждания и нужди. Важно за отношенията е да са без предразсъдъци и задни мисли. Това означава, че човек  приема другите  такива, каквито са – с техните слабости и проблеми и опитва да ги разбере. Когато хората преминават през трудни моменти заедно, те създават своите общи спомени и по-добре се опознават. Така те стават още по-добри приятели и научават много нови неща един за друг.
Важно е също човек  да бъде добре организиран. Тогава  той може да се оправи по-лесно със задачите си.
Това са няколко неща, които оформят един сериозен  човек  и са най-важни  за мен.                                                     
Снимки:  Милена Николова
Редактори: Клуб „Млад журналист”
Страницата подготви: Ваня Налбантова, училище ”Слънчогледи”
За в.”България Сега”
www.BulgariaSega.com