Пентагонът: Враговете на САЩ се възползват от документите на Уикилийкс

Враговете на САЩ вече проучват публикуваните миналата седмица от уебсайта Уикилийкс документи за войната в Ирак, като търсят начини да навредят на американската армия, каза американският заместник-министър на отбраната Уилям Лин, цитиран от Асошиейтед прес.
Лин, който направи изявление пред журналисти по време на кратко посещение в Багдад, нарече разгласените документи “откраднат материал” и заяви, че те дават възможност на противниците да се запознаят с начина, по който действа армията на САЩ. По думите му има групи, които “се ровят в тези данни”, за да ги “използват срещу нас”. Той обаче не каза кои са тези групи, нито как Пентагонът е разбрал, че те проучват документите.
Според Лин изтеклата информация няма да промени начина на действие на американските войски в Ирак. Той обаче каза, че се обмислят начини да се предотврати изтичането на още документи в бъдеще, например чрез компютърни системи, които следят за неразрешено търсене на данни. Говорителят на Пентагона Дейвид Лапан каза във Вашингтон, че Уикилийкс може да има още класифицирани документи, които да публикува, посочиха Ройтерс и АП.
По думите му сред документите, с които според Пентагона разполага Уикилийкс, е кодиран файл, наречен “застраховка”. “Смятаме, че знаем някои от нещата, които имат те. Не знаем със сигурност. Не знаем например със сигурност какво има във файла “застраховка”. Така че не знаем точно всичко, с което разполага Уикилийкс”, заяви той.
Уикилийкс е публикувал от юли близо половин милион секретни документи за войните в Ирак и Афганистан. Според Вашингтон разгласяването на тези данни заплашва националната сигурност на САЩ, отбеляза АП.
БТА