БУЦ „Знание” празнува своята 6-та година с открити уроци по Родолюбие

Ден за празнуване, ден за равносметка, ден в който сърцето ти се изпълва с радост и гордост.
БУЦ „Знание” и Училище „Родна реч” към него празнуват 6 години.
-Днес, мили деца  имаме празник. Празнуваме рождения ден на нашето училище– започна г-жа Бонка Георгиева, учител на 2 клас, които  заедно с учениците ни от горните класове поеха ролята на домакини на празника. Залата притихна в очакване.- А като на всеки празник каним гости, имаме торта със свещички и много настроение.
Мил и обичан гост на нашият празник беше г-жа Лила Георгиева- консул на РБългария в Чикаго.

Тя дойде при българските деца в училище „Родна реч”, за да ги поздрави, да празнува с тях и да им изнесе един незабравим за децата “Урок по родолюбие”.
Г-жа Лила Георгиева поздрави децата и учителите  от името на консулството и от свое име с празника. Каза им колко се гордее с тях, как очаква, че точно те- децата, които растат като деца на две култури един ден като пораснат ще се върнат  в България, защото ще са и полезни.  Разказа на децата за себе си, за своя роден  гр. София.  Разказа им легендата за град София  и увлекателно ги поведе към един непринуден диалог,  в който всички се надпреварваха  да участват.  Децата  показаха колко много знаят за нашата столица, повтаряха на глас девиза  “Расте, но не старее” и се гордееха, че са българчета и потомци на такава древна и красива страна.  Лила Георгиева покани децата да погостуват и в Генералното консулство.

За поздрав се изправиха и другите ни гости, пристигнали чак от България – Теодора Крумова и Деян  Колев. Представители на Образователен Център „Амалипе”. Те изказаха възхищението си от нашите деца, които след  5 дни в Американското училище, за да останат българчета, за да знаят да  четат и пишат на български ходят шести ден и на българско училище. Подариха книжки на децата, които бяха донесли специално за тях от България и им пожелаха много успехи и да пазят като очите си Родния език.

От стените ни поглеждаха и сякаш ни се радваха ликовете на българските Будители, та нали наближава 1 ноември- Ден на Будителя.  Радваха се, че в едно ново време и един нов свят ние българското училище в чужбина  продължаваме тяхното свято дело по опазване на българщината. Учениците бяха направили проекти  за София и др. градове на България  и с тях бяха украсили коридорите и залата на тържеството. От стените се усмихваха и веселите картички, които Първокласниците изработиха,  като поздрав към  своето училище и неговия Рожден ден. Те връчиха своите картички на г-жа Лили Паслиева, директор на училището, а тя ги поздрави, благодари лично на всяко дете и ги почерпи с вкусна торта.

Госпожа Лила Георгиева, разговаря със всяко дете, подписа на всяко дете тетрадката и ги похвали, че са писали много красиво, че обичат да ходят на българско училище и се гордее с тях, че знаят токова много за България.

Боряна Георгиева, БУЦ „ Знание” специално за в.” България Сега”
www.BulgariaSega

БУЦ „Знание” и Училище „Родна реч”
Бонка Георгиева
Лила Георгиева
Образователен Център „Амалипе”.
Лили Паслиева