Честита Нова учебна година, мили български деца!

Да е много успешна , здрава и щастлива!
Децата отдавна ходят на американското си училище, а ето че и в българското им училище учебната година започна. Изпълниха се седемте вече в Чикаго  български училища с детска глъчка.
Какво по- хубаво от това, че децата ни има къде да учат български език, да пеят български песни, да научават за историята на Родината на мама и татко, в която те ходят през лятото, за да се видят с баба и дядо и с братовчедите си.
Хубаво е в българското училище. Тук децата се срещат със свои връстници  и е място за срещи и приятелства не само за тях,  но и за техните родители.
В съботния ден в Българското училище оживява една типично българска атмосфера и потопени в нея дори забравяме за всичко останало навън. Сякаш въздуха се променя- всеки иска да помогне, да направи нещо, така че българското училище да го има и нищо да не им липсва на  нашите деца- малки и по-големи, които растат,  като  деца на две култури и това ги прави много по- богати. Всеки иска да помогне с каквото може, за да се запази българското училище, като  огнище  разгарящо и пазещо  езика, традициите  и културата живи.
Трудностите, с които българското училище зад граница се бори са много, но една от най- големите заради това, че сме оттатък океана е тази с осигуряване на учебници и учебни материали.  Всяка буква, всяко листче е пренесено чак от България. Няма да повярвате, но тази година тази най- голяма трудност просто се изпари. Да ! Просто ей така- изпари се. Случи се чудо. Точно когато  наистина вече не знаехме какво да правим, какво да предприемаме, за да бъдат учебниците навреме за възпитаниците ни. Точно когато всички варианти бяха  вече изчерпани- ЧУДОТО СТАНА. Пристигна едно трогателно и мило писмо предлагащо помощ, оценяващо какво правим за българските деца, за опазване на  българщината далече от родината. Благодарим ти мили Любо! Благодарим ти за голямото ти и родолюбиво българско сърце милеещо за българското!
Скъпи родители, мили приятели, Любомир Йорданов, собственик на фирма  Bomar Trading Group в Лос Анжелис в Калифорния го направи. Направи чудото -нашите деца да имат своите учебници навреме за първия си учебен ден. И не само това, а с безкрайната си щедрост  направи всичко това напълно безвъзмездно  за  БУЦ „Знание” и още три български училища в Чикаго, както и всички останали  български училищата в  Америка. ХВАЛА ТИ ЛЮБО! Благодарим ти безкрайно и за специалните български буквички  и пъзели  от дърво, които подари на българските деца.
Благодарим ви скъпи родители и приятели за помощта заедно да пазим  живо българското ЗНАНИЕ  завинаги!
Тази година Българските училища към Център „Знание” посрещнаха своите ученици в нови училищни бази.  Докато търсихме  дом за българското училище най -важното беше удобството и сигурността на децата- те са на първо място, защото училището е за тях. Не беше лесно, беше един дълъг и труден процес, но сме доволни от резултата, така че голямо БЛАГОДАРЯ  на всички, които помогнаха за намиране на новите ни бази. Настанихме се комфортно в самостоятелни училищни бази и тази в Arlington Heights  и тази на Cumberland с всички удобства и самостоятелност, но най- вече пълна сигурност за децата. 
Най- доволни сме от това, че тези, за които е предназначено българското училище много го харесват и децата и родителите и учителите.  Новината за новите ни бази и удобствата за децата в тях бързо се разнесе, а кой не иска детето му да е в хубаво училище?  Родителите бързаха да позвънят, за да запишат децата си. Когато се обаждат ми казват „Една приятелка ми каза….”, като не пропускат да кажат и добрите думи, които са чули и за учителката  на класа.  Да така е. Голяма  и заслужена гордост са учителите ни.  Всички са завършили в България  с Магистърска степен от най- престижните ни учебни заведения, а част от тях са завършили и тук педагогическото си образование. Всички знаем за ролята на добрия учител и какво може той да направи с едно дете, а  тук далече от родината ни това качество на нашите учители е  съчетано  и с всеотдайност и възрожденски  дух, което ги прави безценни.
Прекрасни са и учителите ни в ГРУПИТЕ  ПО ИНТЕРЕСИ  и родителите с  удоволствие  ги търсят отново и записват децата си,  защото ги знаят и имат пълно  доверие в техният талант и професионализъм и следователно знаят, че  и таланта на техните деца ще бъде открит, оценен и развит. Групите ни по НАРОДНИ ТАНЦИ и по РИСУВАНЕ  са възрастово  диференцирани за деца от 3 до 7 г. и за  над 7 г.  Децата вече трета година играят и МОДЕРНИ ТАНЦИ  и нямат търпение отново да започнат заниманията си. Нетърпеливи са и тези, които  ще се учат да свирят на ПИАНО, както и тези, които се занимават в групата по МАТЕМАТИКА.
ДОБРЕ ДОШЛИ МИЛИ ДЕЦА В РОДНОТО УЧИЛИЩЕ  И НЕКА ЗАЕДНО ИМАМЕ ЕДНА ПРЕКРАСНА И НЕЗАБРАВИМА УЧЕБНА ГОДИНА!
С много обич към всички,
Ваша,  Лили Паслиева
БУЦ „Знание” изказва голямата си благодарност за приятелството и подкрепата на в. “България Сега”, за да стига Българското ЗНАНИЕ до всеки български дом в Америка.
За в.”България Сега” (Bulgaria Sega)
www.BulgariaSega.com