Училище “Слънчогледи” отвори врати за втора година

За втора поредна година училище “Слънчогледи” отвори врати за своите ученици и за всички приятели и поддръжници на идеята за запазване на българския език, традиции и култура. В слънчевата есенна утрин в двора на училището се чу гласът на училищния звънец и децата с интерес и желание пристъпиха училищния праг. Стръкчета здравец допълниха букета, събрал любопитните слънчогледи и есенно оранжевите, червени и бели цветове на димитровчетата. Слънцето съучастнически затопли не само двора, но и душите на нашите приятели и гости. Майки и татковци с вълнение следяха своите малки и по-големи ученици и запечатваха с фотоапарати първия учебен ден.
След приветственото слово от името на училището, поднесено от Ваня Налбантова, учениците бяха посрещнати по български обичай с ръчно омесена погача с шарена сол и мед, след което прекосиха през водата, плисната пред тях за успех и щастие през новата учебна година. Под българско и американско знаме децата пристъпиха прага на своето училището, за да се срещнат отново с учителите и да овладеят и усъвършенстват знанията си не само по български език и история, но и да изградят разбиранията си за междукултурно общуване и толерантност. 
За радост все повече българи записват децата си да изучават роден език и да се запознават с историята и културата на България. Благодарение на помощта на Министерството на образованието, младежта и науката българските училища зад граница се разрастват и придобиват статут на културни институции, с което българското правителство доказва, че не са забравени общностите на българите извън пределите на страната.
Училище “Слънчогледи” осигурява обучение по български език, история и география на България за всички възрасти в групи и индивидуално. Предлаганата квалифицирана подготовка се извършва по утвърдени от МОМН програми, а в допълнителни занятия учениците могат да разширят говорните и писмените си умения. В програмата на обучение са включени и разширени теми, наблягащи на народните обичаи и битови традиции, свързани със семейството. Училището си поставя амбициозната цел да се превърне постепенно в център за нуждите на българите, живеещи в кварталите на запад и юг от Чикаго – Lombard, Glendale Heights, Glen Ellin, Naperville, Bartlett, Elgin, Streamwood, Addison, Aurora, Woodridge, Downers Grove, Carol Stream, Hanover Park, Roselle.
Благодарение на доброволния труд на студенти и по-големи ученици училище “Слънчогледи” предлага допълнителни консултации и помощ по предмети, изучавани в американските училища.
На добър час, българчета!

Училище “Слънчогледи”
за в.”България Сега”
www.BulgariaSega.com