УНИВЕРСИТЕТ ЗА РОДИТЕЛИ

korica_big_380Имало едно време….
Ролята на приказката

Тези думи са приковавали вниманието на всяко дете. Унесени и в захлас от приказките сте били и вие, които сега четете тези редове, били са и вашите родители и баби и дядовци, били са и децата дори когато е нямало още писани книги, а вълшебните истории са се предавали от уста на уста.

Какво са приказките за децата? Защо всички деца израстват с приказки и защо ги обичат толкова много? Кое е това, което прави приказките толкова привлекателни за всяко дете? Кога да започнем с приказките? Все въпроси, които вероятно си задавате.

С приказките детето опознава света и това е най- лесния начин да  предадем на децата си изконните морални ценности и да възпитаваме в здрави нравствени устой.  По много увлекателен и достъпен начин в приказките се разказва, какво се случва с героите попадайки в различни ситуации  и децата много лесно възприемат посланието на приказката и поуките от нея. Децата се стремят да подражават на добрите герои и се учат как да не изпадат в ситуация на  “лошите.

Ако ги няма отрицателните герои как детето ще се запознае с доброто и лошото, като категории?

Приказките са тези, които подготвят детето за живота на хората, като много често това става чрез героите- животни, които детето обича познава и  лесно приема. Децата обичат да фантазират и  да драматизират, затова детския театър е много важен за детското развитие. Обичат чрез играта да се потапят и преживяват чувствата на героите. Обичат костюмите, обичат от най– малки да се превъплъщават  в различни роли. Вашето малко дете ще иска да е котенце, кученце  или друго животно и това ще ви помага да опознавате детето си и неговият вътрешен свят. Децата обичат приказките с животни, като кума Лиса, Зайо Байо Вълчо и Мецана.

Познава ги от играчките си и това му помага да ги възприема по- лесно.
Щом всички деца обичат приказките звучи доста тъжно, това че в България децата все по- малко четат книжки и все по малко домове имат детски книжки, както и по- рядко посещават детските библиотеки.
Да тъжно е, защото книгата  за детето е прозорец към света.

Всички осъзнават голямата опасност компютърът да погълне изцяло свободното време на децата, като възрастта  все повече се снижава. 3-4 годишни деца прекарват  часове наред пред  компютъра.

В Америка, макар всеки дом да има компютър, родителите се стремят да отдалечат децата си от компютъра и всячески се стремят да доближат книгите до децата си. От бебе детето свои книги, които с годините се увеличават и усложняват. Прочетените вече книги  не се задържат, а се подаряват на библиотеки, домове за деца, училища и детски градини.

Вечер детето се слага задължително с книга и ако е малко, то родителите четат на детето си и децата са привикнали  с това вечер да ги очаква книга. Книгите се използват и като възпитателна мярка да се поощрява с тях  детето или да се наказва.

Ако детето направи нещо добро то получава допълнително книга, която вечерта родителите трябва да прочетат или му отнемат книга, ако не е било послушно, което децата преживяват наистина много тежко, ако вечерта родителят му прочете една книга(приказка) по- малко и всячески се стреми да прави добри неща, за да получи една книга повече. Виждала съм деца, как плачат, когато им се каже, че им се отнема книга.

Децата лягат в леглата си много рано. В училищна възраст от 6 до 12-13 децата  се прибират в стаите си в 19 часа и в 19.30 са в леглата, когато започва приказната част на дея, като тези, които четат се оставят с книгата 30,40 минути или родителят чете на детето си толкова книжки, колкото е заслужело.

Децата, които обичат книгите ( а това зависи от родителите) се научават да четат и смятат много по-рано от училищната възраст, като постепенно образователните книги се усложняват.

Когато четете, ако приказката е дълга питайте детето си какво мисли, че ще се случи  по- нататък, как ще продължи историята. Така вие ще развивате детското въображение. Поощрявайте го да измисля приказки, да съчинява басни, да открива поуката, да измисля  гатанки. Така вие ще развивате детското въображение.

Записвайте детските истории и правете малки книжки, като илюстрациите разбира се ще са  от децата, а в училищна възраст децата сами пишат своите истории и  правят илюстрациите. Магията на приказките е тази, която развива детската душевност. Всяко дете има свои любими герои и иска да е добро кат тях. Всяко дете иска да е добро, послушно  и обичано. Приказките и приказните герои са неразделна част от детството на всяко дете. Те го възпитават, учат го на добро и справедливост и са негови приятели.

Лили Паслиева
БУЦ ”Знание”, Чикаго