Госпожо, аз ще имам ли стикер?

За децата стикер е вълшебна дума! На всеки учител му е добре познат онзи пламък в очите на малките, когато обяви, че за най- добре справилите се със задачата ще има….стикееериии. Желанието да получат  тази шарена, весела лепенка е толкова голямо, че е невероятно как бързо се променя атмосферата в класната стая, когато дойде време те да се заслужат: най- енергичните дечица се утешават, най- приказливите се умълчават, най- мълчаливите се оживяват… И в очичките на всички се чете искрено вълнение!
 Защо?! Защото зад всеки стикер, за децата се крие нещо много по- важно от една весела картинка- нашето признание и оценка за техния труд. 
За всеки от нас, независимо от възрастта ни, е важно да чувстваме, че сме забелязани, оценени, предизвикали внимание с  това,  което правим. При децата това чувство е хиляди пъти по- силно. За тях добрата дума, похвалата, окуражаването…е приятно, но радостта от получено моливче или стикер, на който пише „Страхотно!”, „Ти си звезда!”, „За най- добрият!”…е много по-голяма. Защото е нещо, което радва детските им сетива; нещо, което могат да покажат на всеки…Защото е видима, материална награда за старанието им, вниманието им, знанието им …
Някои ще кажат: „ Моето дете не трябва да свиква с мисълта, че ще получава подарък винаги, когато направи нещо хубаво. Или пък, че само ако има награда си заслужава да се потруди повече”. И ще бъдат абсолютно прави! Децата ни един ден ще бъдат много по- щастливи в живота си, ако успеем да ги възпитаме и научим да дават 100% от себе си във всичко, с което се захванат без да очакват нещо в замяна. Да бъдат най- добрите, най- можещите, най- талантливите…заради самите себе си! Заради предизвикателството да видиш, докъде може да стигнеш?!  Колко далеко може да те отведе собствената ти мотивация, енергия, знанията и уменията ти…?! Вървейки по този път, човек ВИНАГИ получава много повече, отколкото е очаквал.
Но,  за да стигнат до този етап в живота си, децата ни днес закономерно минават през времето на…стикерът.  Нека го използваме като урок по трудолюбие и самочувствие.  Нека с всеки залепен стикер оставяме следа в детското съзнание, че ние виждаме, оценяваме и се радваме на резултатите от техния труд.  
Не пропускам да прибавя нови стикери към материалите ми, защото тук в училище „Родна Реч” има много  умни, талантливи, можещи, усмихнати… момичета и момчета,  които със старание и упоритост печелят една от най- ценните награди: ЗНАНИЕ ! Ние, техните учители и родители, не само, че забелязваме положените усилия, но искрено се радваме на успехите им и се гордеем с тях!!!
Бонка Георгиева,
 учител на 1-ви клас в Българското училище „Родна реч”, Център „Знание”
за в.”България Сега”
www.bulgariasega.com