Коледа

Коледа е празник за всички хора, за млади и стари, за бедни и богати. Това е празник на радостта, радостта от раждането на Христос Спасителя. Това е една възможност да дадеш и да получиш любов. 

Време е за спомени и за размисъл — за нощта, в която се е родил Христос, особена нощ, когато според легендата животните са говорели, а звездите са искрели тъй ярко както никога. В Библията се казва, че много ярка звезда показала на мъдреците от Изтока пътя за Витлеем — мястото, където се раждал Христос. Учени открили, че действително около нулевата година е имало такова небесно явление. Според едно от многото обяснения, тогава орбитите на планетите Сатурн и Юпитер се приближили дотолкова, че небесните тела приличали на голяма ярка звезда. Очевидно тримата мъдреци са я последвали.

Само коледната нощ може да покаже тази магия, когато се очаква да пристигне Дядо Коледа. Дядо Коледа, както го наричаме, се свързва само с радостно събитие, макар че този образ (Николаус, Свети Никола) бил създаден да заплашва с възмездие. В чувала му имало голяма тояга. Хората сами изменили значението на този образ, свързан с  действителната личност. Сега Дядо Коледа е добрият весел старец, с червен костюм и снежнобяла брада. Нищо странно, защото той е всъщност претърпелият метаморфоза Свети Никола. Преданието разказва, че в IV век от нашата ера в град Мира в Мала Азия живял епископ с това име. През 1087г. благочестиви моряци отнесли неговите мощи в Италия. Оттам легендите за сторените от него чудеса и името му се разпространили в Северна Европа и по света. Той бил светец- покровител не само на корабите и моряците, но и на учениците и децата, защото по едно предание веднъж спасил живота на няколко младежи. Именно епископ Николаус се крие зад добрия носач на подаръци с разкошна бяла брада и обшита с кожи качулка.

Всъщност Дядо Коледа дължи своето съществуване на Мартин Лутер. След Реформацията Светият образ е заместен с Дядо Коледа. Днес той е най-типичната фигура за празничното зимно време. Какво по-хубаво и по-приятно от това да съхраним традицията. На коледното тържество на 12.12.09 в Български Учебен Център „Знание” най-големите ученици ни разказаха много интересни неща за българските традиции при празнуването на Бъдни вечер и Коледа. Специално за празника бяха подредили маса с питка и вкусни ястия, които приготвяме в българското семейство на Бъдни Вечер.

Сурвакане — този чудесен български обичай. С пожелания за здраве, успех и берекет ни поздравиха сурвакарите от II клас. Весели зимни песничките и стихчета представиха малките първокласници, а с тях танцуваха и снежинките от детската градина. Коледна пиеса с животни разиграха учениците от III клас. Изпълнение на пиано и още песнички се изпълниха за празника. С много аплодисменти беше съпроводен танцът „Зайченцето Бяло” в изпълнение на децата от детската градина в Shiller Park. Рецитал за Коледа представиха и останалите ученици от Shiller Park. Разбира се, както е задължително за този празник се появи и Дядо Коледа, в пиесата „Коледа в гората”,  представена от детския театър при Български Учебен Център „Знание”. Но истинският Дядо Коледа ще раздава подаръците на децата на 19 декември от 12 часа в училище „Родна реч”. И както всеки български празник и нашият завърши със Северняшко хоро, представено от децата участници в групата за народни танци.

 Сурва весела година,

 До година, до амина!

 Антоанета Лентова