Приятелството – такова, каквото го разбираме

Разговор между приятели на писаното слово!

”Какво е приятелят? Ще ти кажа – това е някой, пред който

се осмеляваш да бъдеш самия себе си.”(Франк Крейн)

За пореден път Lady Bug Book Café в Чикаго събра на 25 октомври 2009 г., неделя, почитателите на писаното слово. Този път обединяващата тема беше за приятелството– онова прекрасно чувство, свързващо хората от всички времена.

На всяка следваща сбирка расте броят на ценителите на книгата и на българските творци, живеещи в Чикаго. Обичайно е, веднъж попаднал в магията на този притегателен свят на духовност и интересни събеседвания, човек да се връща с охота и желание отново и да очаква с нетърпение последната неделя от следващия месец, за да се срещне пак с приятелите на чаша ароматно кафе и приятен разговор.

По традиция срещата бе открита от Юлия Данчева, която представи в кратък обзор творческия свят и личността на един от големите стихописци на Велико Търново– Николай Колев Поета. Историята на неговия драматичен живот докосна най-фините струни в душата на всеки от присъстващите. Удостоен с титлата Принц на Поетите от Френската Академията Солензара ден преди смъртта си, Николай Колев напуска този свят, оставяйки на поколенията своето красиво творчество, отнасяйки със себе си болката и несправедливостите от тежкия си земен път.

Минчо Минчев, местен представител на поетичния изказ, презентира свои стихове и мисли, родени от философското преосмисляне на житейските пътища, по които е трябвало да премине.

Стихове от последната си стихосбирката прочете и многоуважавания и познат на много българи в Чикаго Илия Консулов, до чието творчество често се докосваме и на страниците на вестник ”България сега”.

Присъстващата за първи път на срещата Елена Димитров дебютира със свои стихове, вълнуващи и радушно приети.

Предварително обявената тема за приятелството развълнува и предизвика много дебати, изказани поетично, чрез проза или афоризми и мисли на световни и наши творци, на познати и непознати имена.

Снежана Галчева представи невероятни стихове от известния български алпинист Людмил Янков, посветени на приятеля му Христо Проданов, когото не успява да спаси от прегръдката на Еверест, но приютява завинаги в сърцето си. Самият той загива по-късно в Рила, под връх Камилата, като след себе си оставя покъртителни стихове и проза, събрани в няколко книги. Последният сборник с произведения на Людмил Янков – ”Цената на мечтата”, неговите приятели издават 20 години след смъртта му.

Зара Янкова сподели подбрани творби от стихосбирката на Петрушева и приветства инициативата за тези зареждащи срещи на търсещите духовност и място за събеседване по вълнуващи ги теми българи в Чикаго.

Юлия Данчева запозна присъстващите с поезията на още една българска авторка – Станка Михайлова, чиито стихове звучаха толкова далече  извън пределите на България, но вълнуваха с еднаква сила.

Импресии за приятелството прочете Калина Томова, а Георги Витанов вълнуващо и трогателно декламира свои стихове.

За втори път на срещите на почитателите на българското писано слово присъства и американецът Дейвид Напиерски, който от години проявява интерес към българската култура и за него тези сбирки са истинско удоволствие.

Като естествен финал на срещата, вплетен по много красноречив начин с обсъжданата тема за приятелството, бе отправената обща молитва за скорошно изцеление на Манол Паслиев – съпруг на Лили Паслиева от БУЦ ”Знание”. Приятелството е чувство, обединяващо хората в хубави и в тежки моменти. Понякога не са нужни думи, а е достатъчна чистата искрена мисъл, за да отвори пътя за приятел, по който той да премине по-леко и безпрепятствено. Всички изразиха увереността си, че много скоро Манол ще се възстанови и ще присъства на някоя от бъдещите сбирки, сред приятели.

Срещата завърши с решението, че най-подходяща за следващата сбирка е темата за Благодарността, дни след прекрасния празник – Денят на благодарността.

С тази мисъл – за хубава и вълнуваща нова среща в Lady Bug Book Café на 29 ноември 2009, неделя, от 1:00 ч. p.m., 2903 W. Irving Park Rd. Chicago, IL, 60618 се разделиха по приятелски почитателите на писаното слово.

Калина Томова, за в. ”България Сега”