ПОДАРЯВАМ ТИ ДЯДО КОЛЕДА

“Мамо, признай си! Няма Дядо Коледа, нали? Аз съм вече голяма, знам. Нали майките не лъжат – тогава защо ме лъжеш? Признай! Няма Дядо Коледа! Това е лъжа…”

Лъжа? Не знам, малката ми…Аз още вярвам… В живота си човек чува толкова много лъжи, но от всички тази е най-прекрасната!

Твоята вяра ми е нужна. Той ни е нужен. За да има вълшебства, дори когато самите ние ги творим. Или особено тогава…

Още пазя писмата, които му написа. Разкривените печатни букви, защото още не ходеше на училище, несръчните рисунки на елхи и снежни човеци, усмихнатите снежанки с коронки на главите… Оставяхме ги на заскрежения прозорец, за да могат джуджетата, които обикалят нощем и гледат кои деца спят послушно в креватчетата си, да отнесат написаното при Дядо Коледа… Добрият старец, който сбъдва желания…

Аз бях джудже, Снежанка, Дядо Коледа… разказвачът на приказки и всички приказни герои накуп… Благодаря ти, мъничка моя, благодаря ти, че ми позволи да бъда чудотворец, сбъдвач на желания… Прекрасна роля, за която никога не получих и не очаквах лични благодарности и аплодисменти, но наградата – светлината в твоите очи, твоята вяра в доброто и щедростта – тази награда не бих заменила за нищо.

Порастваш, мъничка моя, и от света на приказките и измислиците все повече нагазваш в мътните води на истинските лъжи. Пак е Коледа – времето на любовта и сбъднатите желания. Ти си практично момиче – искаш дънки, чанта, мобилен телефон… Пресмяташ допустимостта на желанията си и хората, от които можеш да ги получиш. Вече не оставяш писма на прозореца…

Искам да ти подаря нещо, което да бъде с теб през целия ти живот, нещо което никой няма да може да ти отнеме и което ще те свърже с всички хора по света… Подарявам ти Дядо Коледа. Подарявам ти го, защото го имам – него, чудото на любовта и съпричастието, които не правят разлика между хората, нито по цвят на кожата, нито по богатство, нито по красота… Пази този подарък, мъничка моя, пази го като го раздаваш. И един ден ще разбереш – никога не съм те лъгала. Той съществува!

Руслина Александрова
http://www.ruslina.hit.bg/