Университет за родители: Лятото и децата

img

Лили Паслиева, психолог,
Български учебен център
“Знание”, Чикаго

Кога децата да започнат да четат?
Продължение от миналия брой

Разбира се, че е различно за всяко дете. Различно е и мнението на специалистите. Едни са за това, че е добре детето да знае буквичките  преди 1-ви клас, а други смятат, че е по– добре да ги научи в 1-ви клас учителката им.

Истината е, че времената се менят, а с това и  методиката и системата за учене в 1- ви клас,  трябва да се променят, така, че да отговарят на новото време и развитието на децата в него. Долната граница, на която детето се научава да чете все повече се снижава.

Имаме  ли подходящите книжки, условия, игри за това на пазара или нуждите на децата  надхвърлят  това, което се предоставя?

Имам приятелка, която има много интересна история и аз искам да ви я разкажа.

Дъщеричката и Лили, по това време  беше любознателно и умно 3 годишно дете родено в Америка.

Наблюдавайки развитието на децата на нейната възраст- Катя, майката на Лили,  решава  да намери подходяща книжка и да запознае Лили с българските буквички, защото вижда как дъщеричката и бързо напредва в усвояването на английската азбука- пее песнички  за азбуката, показва и знае буквичките, следователно е време и за българските буквички си мисли Катя, която не иска детето да изостава в усвояването на българския език. Тя твърдо е решила детето и да знае да чете и пише на български език, макар, че расте далече от родината ни.

Звъни Катя в България на майка си и я моли да намери подходяща книжка с буквички за 3 годишни деца.

И тръгва всеотдайната баба от книжарница в книжарница,  но навсякъде вдигат рамене и казват, че нямат за тази възраст, но имат за по- големи деца, които тръгват на училище. Майката на Лили обаче не се отказва. „Щом моето дете знае английската азбука, трябва да знае и българската. Добре ще направя за Лили сама книжка с буквичките”- решава тя.

И започва, като снима предмети принадлежащи на Лили – шапка, лъжица, обувки и т.н., изписва красиво буквичката и залепва снимката.

Така се ражда книжката на Лили с българските буквички изработена с много любов, търпение и старание. Изработена не от друг, а от мама.

Когато Катя доведе Лили на българско училище в предучилищната група и ми показа тази уникална книжка, аз я подтикнах и подкрепих да издаде тази книжка за други деца. Така се роди Първото българско букварче издадено в Америка за българските дечица тук.

Да, в днешно време децата растат при нови условия и с право и техните родители- млади, съвременни хора търсят и искат за децата си най- доброто.

Игрите са си игри и те принадлежат на детството, никой няма право да ги отнема на детето, те просто се променят, като за съжаление  понякога за сметка на движението и чистия въздух, за което родителите трябва да са внимателни, за да расте детето им здраво и добре физически развито.

Що се отнася до това, кога  детето ще се научи да познава буквичките и да чете е строго индивидуално и до определена степен зависи от начина по който се насочва  вниманието на детето. Това най-малко означава да седите над буквара и да учите буквичките- оставете това за учителите, те имат свои методики, които владеят отлично и знаят как да го направят така, че да е интересно на децата. Това, което вие може да направите е чрез игри и опознаване на света около тях, чрез развитие на неговите таланти, да го запознавате с буквичките и цифрите по забавен и интересен начин, без дори детето за знае, че учи.

Лято е и най хубавото са игрите.

Приятно и красиво лято на всички и помнете, че детето е като попивателна, то се учи от всичко, а вашата роля е само да го водите.