Инициатива “Фрий фест”

Няма такова нещо като безплатен обяд при капитализма? – За нас – няма друг вид.

На 20.06 (събота), 13 ч. в Южния Парк, София
 (на 200 метра след централния вход)

Без пари. Без бартер. Без търговия. Всичко е БЕЗПЛАТНО!

Защото има достатъчно за всички.

Защото от споделянето се получава повече от колкото от притежанието.

Защото корпорациите биха предпочели преливащи сметища пред възможността някой да получи нещо без пари.

Защото недостигът e един мит, създаден за да ни подчини на икономиката.

Защото един слънчев ден навън, е по-хубав от всичко, което може да се купи с пари.

Защото “свободна търговия”, е противоречие в термините.

Защото никой не трябва да остава без храна, подслон, дрехи и общуване.

Защото животът трябва да е пикник, но това ще стане само ако си го направим сами.

Целта на този фест е да покаже на практика алтернативите на нео-либералния капитализъм, а именно – икономиката на споделяне в действие. Освен вещи, ще бъдат споделени и знания под формата на различни уъркшопове – поправка на велосипеди, йога, предпечат на брошури и листовки, свирене на различни музикални инструменти и други.

Прибирали ли сте нещо, което сте намерили на алеята? Или пък нещо, което съседите ви са щяли да изхвърлят?

Един, наистина свободен фест не е просто събиране, на което всички могат да донесат по нещо за другите. Случвало ли ви се е да занесете нещо малко за хапване на вечеря с приятели и да си тръгвате добре нахранени с най-разнообрани ястия? Всички донасят по нещо и си тръгват с повече неща. Всички имаме умения, идеи, предмети, усмивки, таланти, приятелства, вдъхновения, разговори, а и още много неща за споделяне. Ако ги донесем на свободния фест, то това ще даде на другите едно разнообразно и изпълващо преживяване. Заедно можем да имаме много повече от колкотото като индивиди. Ако споделяме вещите си, то тогава ще ни се налага да купуваме по-рядко. Така ще спестим от земните ресурси и от часовете на нашия труд, което ще ни даде повече време за самите нас и нашите общности.

Дали щяхме да работим по 40 часа седмично ако не ни се налагаше? Ами ако прекарвахме това време в развиване на нашите умения и таланти, както и споделянето им с другите? Щяхме да прекарваме много повече време за неща, които са ни приятни. Този истински свободен фест е един опит да приложим тези идеи на практика за няколко часа. Молим ви, помогнете ни да запазим Истински свободен фест 100% безплатен, свободен и не-комерсиален. Нека от време на време се събираме заедно и да забравяме за търговията, бартера и парите. Да оставим работата си у дома и да си припомним, че радостта от споделянето е в самата среща с отново щастливи хора.

Нека пазим парка чист. Ако никой/я не вземе това, което сте донесли, приберете го пак с вас в къщи.