Кметът на София и евровизионното видео на Краси Аврамов вдъхновяват Мариела Нейкова за книгата ѝ “Ангелизация”

img

 С пищна премиера в столичен пиано бар, дни преди най-светлия празник на българската култура и книжовност- 24 май, Мариела Нейкова, известна и като съпруга на Цецо Елвиса, представи по изключително атрактивен начин дебютната си книга “Ангелизация”.

Издателят на книгата Пламен Тотев от издателство “Персей” заяви, че стихосбирката на Мариела се нарежда достойно сред най-доброто от българската поезия, до имена като  Евтим Евтимов и  Маргарита Петкова, представени в поредица от  издателството. Стилът на авторката беше определен като нетрадиционен и новаторски, разбиващ всички клишета, свързани с поезията.

По думите на авторката, в нейната книга, подготвяна около година, тя е черпила вдъхновение от много известни хора, с които е работила  като ПР. Оказа се, че скандалното видео, представило  България на Евровизия също е вдъхновило Мариела за две от стихотворенията ѝ на рицарска тематика, включени в книгата. Измежду музите на авторката е и кмета на София, който е споменат по шеговит начин в едно от стихотворенията ѝ.

На премиерата на книгата си, Мариела представи прочувствено част от поезията си в акомпанимент на пиано, след което за първи път в България демонстрира, заедно с  рапъра Red One как се чете поезия в ритъма на бийтбокс. Психоложката Ани Владимирова, известна от ефира на VIP Brother представи две от стихотворенията на Мариела, които се оказаха според думите ѝ,  напълно подходящи за семейна психотерапия. Актьорът Иван Матев (Супер Любо), който е един от първите читатели и съмишленици на Мариела, също се включи в четенето на стихове по атрактивен начин. За настроението на гостите се погрижи  съпругът на поетесата – Цецо Елвиса.

Гости на събитието бяха редица популярни личности, сред които скандалните професор Вучков и Красимир Аврамов, поетът Живко Колев, носителят на наградата “Черноризец Храбър” за публицистика Емил Спахийски, генерал Василев, Теди Кацарова, рапърът Играта, Иво Танев и Ваня Богатинова, фолкпевиците Румина и Зара, Денди, плеймейтките Никол и Гери Аролска, водещият на “Сделка или не” Румен Луканов, моделите Невена Воденичарска и Цвети Разложка, Мисис България 2008 Ралица Тодорова и още много други приятели и журналисти.

Книгата “Ангелизация” от днес е вече на българския пазар.
           
“Ангелизация” е една различна книга! Книга, която разбива стандартите за поезия и разпалва бързо страстите и въображението на читателя, демонстрирайки собствения неподражаем стил на авторката, стил, който мнозина намират за провокативен и дори скандален.

Езикът на Мариела на места е разговорен, на места жаргонен, с цел поезията й да бъде достъпна и приятна за  колкото се може по-голям кръг читатели. Някои от стихотворенията в нея дори са притчоподобни, като тези, включени в раздела “Стари приказки на нов глас”, където например може да разберете “Как грозното патенце не се превърна в красив бял лебед”, “Как Змеят си намери Ламя за жена”, да прочетете повече за “Дългото завръщане на Човека към Животното”и защо и как се стигна до “Цървул-изация” на българската нация.
        
Благодарение на неподправената и разтърсваща искреност на авторката,  в Ангелизация” блесва цялата палитра на човешката душа, разпъвана стихийно между ада и рая, между омразата и любовта, между земното и небесното. Книгата ви увлича още от първата си страница, забавлява ви до края си, карайки ви да се смеете от все сърце и ви разплаква, точно когато не очаквате!
          
Авторът на рецензията към стихосбирката Теньо Гогов, познат ни като сценарист в “Шоуто на Слави”  обобщава  книгата така:
       
“Уважаеми хора, никога не четете тази книга! Рискувате после цял живот 3D киното да ви се струва тъпо.”