Три празника в едно в “БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ В РИЧМЪНД”, Вирджиния

На 2 март 2019г. младото българско училище “БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ В РИЧМЪНД” отново събра голяма част от българската общност в Ричмънд, Вирджиния, за отбелязване на поредните български празници и традиции, но за разлика от Коледното празненство, сега предмет на тържеството бяха не един, а три български празника: НАЦИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК: 3 МАРТ, БАБА МАРТА И ДЕНЯТ НА МАЙКАТА: 8 МАРТ!
След чувствената приветствена реч на директора на училището – Гюлджан Хадживелева, в знак на почит към паметта на всички загинали будители, революционери и бойци за свободата на България, прозвуча българският химн, по време на който всички деца, учители и гости станаха на крака и пяха заедно думите на хвалебната песен.
След това започна и дългоочакваното тържеството, подготвено по сценарий на дългогодишната българска актриса Таня Тошева! В него по уникален начин бяха вплетени трите български мартенски празника. По хронология, разбира се, представлението започна с отбелязване на празника БАБА МАРТА! На сцената под звуците на ведра българска песен излязоха всички деца от училището, играейки хоро, предвождано от талантливия хореограф на училището: Ивелина Костадинова, която след танца, в ролята й на БАБА МАРТА, закичи децата, за да бъдат бели и червени, румени и засмени!
Докато последното дете рецитираше завършващите строфи за мартеничките, другите деца се изтеглиха тихо извън сцената и зазвуча възрожденска песен. На сцената децата се завърнаха облечени в черни дрехи, а хореографът Костадинова беше махнала цветята от косите си и бе заменила бялата блуза и престилка, с народни мотиви, с черна блуза и тъмна пола, въплъщаваща ПОРОБЕНАТА МАЙКА БЪЛГАРИЯ! Децата бавно изиграха тъжно хоро и всички те се струпаха около майка България и приседнаха до нея. Едно по едно, изправяйки се, децата рецетираха дълбоко чувствени стихове на Иван Вазов, Христо Ботев и Валентин Йорданов, обрисуващи кървавите борби на безсмъртните бойци за свободата на България. След което бодро и гордо прозвуча стиха: “И дойде тази дата свещена, с много кръв и сълзи напоена! Трета дата от третия месец…”
Възрожденската музика отзвуча и на сцената засвири весела детска музика. Децата се завърнаха, отново облечени в бели блузи и престилки с народни мотиви и цветни шалове, хванати на хорце. И започна рецитал на ведри и пълни с обич стихове за мама.
Програмата завърши с  раздаване на цветя и подаръци на майките  в залата.
Последва богата почерпка на гостите от български традиционни ястия и базар на мартенички, изработени и декорирани от децата в извънкласната дейност “Труд и творчество”. Зазвучаха и български народни хора, в които се включиха ученици, учители и гости. Българският дух е жив и далече от родината!
Повече информация за училището може да откриете и на неговата facebook страница: RICHMOND BULGARIAN ACADEMY.     

Офелия Цицкова
специално за в. „България СЕГА“