Патриотизъм vs. „Патриотизъм“

Както вече писахме хвърлянето на кръста в езерото Мичигън (предградието Еванстън) и мъжкото ледено хоро привлекоха вниманието на много наши сънародници в Чикаго и не само. Това бе и повод за изказването на мнения относно събитието – дали то е проява на патриотизъм или на „патриотизъм“, дали организацията е била добра и т.н. Публикуваме няколко мнения, като вместо пълните имена използваме само инициалите на хората, коментирали случилото се. Долните мнения не изразяват нито позицията на вестник „България СЕГА“, нито мнението на редакционната колегия.

A.L.:
Бях там. Високо оценявам идеята и поетата инициатива да се пресъздаде българска традиция отвъд океана, но такава нямаше. Това предствляваше едно потапяне в студени води, каквото имат не малко народи по света, а някои го правят всекидневно, както и викове от сорта на “Българи – юнаци”, сякаш съм на футболна игра.
Съветвам организатора на събитието – видях от един репортаж момчето, но не го познавам, да се свърже с хора, които познават традицията и догодина да се направи както повелява. Иначе това, на което присъствах, нямаше никакъв смисъл и показа невежество относно българския корен и нрави.

S.G.:
За пръв път присъстваме на хвърлянето на кръста в чужбина. Заведохме и децата да видят. Беше студено, имаше много хора, дойдоха музиканти в народни носии, ямурлуци… Започна добре, празнично… Но само започна така. Дойдоха момчетата, които са решили да влезат в студените води на езерото Мичигън и да се борят за изваждането на кръста. Появиха се с фланелки с лика на Левски и разни други патриотични надписи. Започнаха да викат неща от рода на „Влизам за кръста заради майка България“, „България над всичко“, „Бъл-га-ри-ю-на-ци“…. Това е празник, свързан с религията. Не е 3-ти март. За кръста се влиза в студената вода за здраве, а не заради „майка България“. И да не си на футболен мач, че да крещиш „Бъл-га-ри-ю-на-ци“. Абсолютно излишна беше тази показност и този „патриотизъм“. Развали се идеята на цялата празничност….“

I. P.:
Христос се е родил в септември по време на еврейски празник и най-вероятно когато Адам е бил сьздаден, тоест на същата дата. Така че нито един от зимните празници не е свързан реално с Християнството. Император Константин през 3-ти век взима 25 декември, който е празник на “бога сльнце” и го прави “християнски”, за да обедини хората чисто по политически причини.

K. N.:
Прекрасно, вдъхновяващо, родолюбиво, християнско! Разплакахте ме! Една забележка: Балканците сме си малко по-тъмни в косите и необръснати изглеждате като джихадисти! Това е нещото, което ме смущава! Бъдете живи и здрави – Вие и семействата ВИ! Носете българското и го предавайте на поколенията!

I. K.:
Какво ли си мислят американците, като гледат нашенци как вадят някакъв кръст в ледените води и играят хоро?! Сигурно ни мислят за диваци от европейските балкани.

D. R.:
Съгласен съм. И защо развяват български флаг в САЩ? Да си го развяват на село в България. Селяни…

D.S.:
Хора, приятели, познати и непознати какво се случва? В каква посока вървиме?
Едно тъжно наблюдение в първите дни след празника, забелязвам много критици.
Значи, да Ви кажа Госпожо S.G. май не само в чужбина сте присъствали за първи път, но май изобщо не сте присъствали никъде. Ако сте присъствали на поне един Йордановден в България, ще видите много повече усвирквания и крещене на както казахте “Бъл-га-ри ю-на-ции”, “показност” и “патриотизм”. Погледнете клиповете от последните години, включително и 2019 в Калофер, Варна, Бургас, Пловдив, ако не може да ги намерите лично ще ви ги пратя, наистина да видите как се вика, щом според вас ние сме “показност на патриотизъм”! Станахме лоши и злобни, забравихме да се радваме на малките неща в живота, много жалко. Вместо да съберете цялата тази енергия, която имате и да я предадете на друг, Вие нападате кое и как е трябвало да се направи! Жалко и тъжно е!!! Няма как едно събитие да е перфектно. Затова всяка година си взимаме поука кое и как да подобрим, за да е удобно на хората, за да може да се радват повече. За да се организира едно такова събитие отнема толкова много енергия, лишения и дисциплина, за да може накрая да има някой критик, който не е направил нищо по въпроса, да дава съвети. След като сте били там, защо не сте помогнали на детето да види по добре, имате уста!! Комуникирайте!!! Кажете на хората, а не да критикувате после, кой бил отпред и кой отзад. На концерт май не сте били и не знаете как стоят нещата. Със сигурност правите този свят по мрачен и сложен с негативната Ви енергия, вместо да критикувате нещо в интернет, използвайте си енергията за нещо по-пълноценно! Но въпреки вас, ние ще продължаваме да се опитваме всяка година да сме там и да не сме “перфектни”. Ще продължаваме да даваме добра енергия и ще продължаваме да учим децата и внуците си на това да бъдат “показни патриоти”. Защото, уверявам Ви, така се живее много по-хубаво. Приемам чуждо мнение, но не и проява на простотия и показност, както вашият коментар. Голяма част от народа мисли като Вас и затова празниците ги разединяват, а не обединяват. Очевидно сме си такива! Не става въпрос само за Вас, говоря за всички негативни критици и остроумци. Проблемът ни е, че не ценим онова което имаме, а все гледаме в чуждото. И от чуждото, взимаме най-лошото и така разрушаваме всичко, защото си мислим, че сме най-прави. Хората Ви пожелават мир и любов, да има събития, за да се радват децата ни, бабите ни, дядовците ни, родителите ни, а ВИЕ критикувате, вместо да предприемете действия. Жалки сте със Вашите заключения. Спомнете си времената, когато можехме с малко и бяхме човеци. Сега “пиари” и известни личности станахме, гледаме как мръсно само да правим. Българите само знаят да критикуват, плюят и да се радват на човешката грешка, защото те са най-добри във всичко. Били сме читав народ ли? Няма го вече тоя народ…
Това събитие, което направихме е изкуство. Тук е нямало такава традиция и е нормално да има грешки и недоволни.
Знам, че няма да променя нещата, но продължаваме да опитваме, но както Вие си казахте мнението, така и аз. В днешно време, всички разбирате от всичко и не понасяте псевдо патриоти, показност на патриотство, хора крещещи българи юнаци и Майка България, но гледате турските, индийските и мексиканските сериали и говорите на децата си за… Маме да знаеш „Аз съм българче обичам”. Веднага като се направи някоя грешка и слагате черния печат кой какво не е направил. Разберете едно Госпожо, трябва да спрем да се мразим и да спрем да се оплакваме. Нека се обичаме, писнало му е на народа от критици и хора, които знаят всичко. Нека да си помагаме. Имайте уважение към инициативата и хората, които са отдали толкова труд, за да се постигне това нещо, не само да унижавате и плюете. Това Ви е много лоша черта на Вас и на много Българи, забравяте от къде сте тръгнали и да се държите с уважение към хората. Не гледайте встрани, ами отидете и помогнете и Вие, всеки може да критикува, малко действат. И към някои вестници, никой не е показвал патриотство с българските знамена, нито някой е бил там за показност. Момчетата и всички наблюдаващи се радваха на момента, защото е за кратко и после всеки се връща към нормалния си ден. Много ми се иска да започнете да пишете по-позитивни неща, да радвате хората, а не каквото Ви падне за рейтинг! Организаторите и момчетата не са длъжни на никой с нищо, никой не е бил там насила, следващият път като не ви харесва, не ходете. Замислете се! Ама българите сме такива, не искаме да видим добрите неща, концентрираме се в лошото, нормално. Манталитетът…!
За съжаление, липсва комуникацията, забравихте да изживявате моментите, започнахте своя имидж с коментари по фейсбук. Така няма да запазите българското, а ще го унищожите!
Щаслив съм, че бях част от този празник и благодаря на всички, които присъстваха и се радвам, че донесохме много радост на нашите сънародници от Чикаго и нашите гости.

D.P.: Мили хора… Лично аз, присъствайки на събитието, се почувствах просто щастлива и екзалтирана, и още веднъж горда че съм българка. Вярно, традициите си имат своите особености, но наистина не виждам лошо понякога да се претворяват – хубаво е човек хем да държи на традициите, хем да е в крак с времето. Подкрепям всички мнения защото всеки за нещо е прав за себе си. Като се замисля, лично аз осъждам единствено фалша/двуличието в ценностната система на хората. Когато има добри намерения и няма фалш, нещата са винаги хубави за мен.

K. M.: 
До всички тези, които ни се радват и до всички тези, които не се радват от това, че на другия край на света ние изпълнихме с любов и чест един от най-българските обичаи. Бъдете живи и здрави. Това беше един момент, един спомен, едно невероятно изживяване. Няма думи, с които да опиша чувството, което изживяхме. Така че говорете каквото си искате, ние показахме как българското живее и ще продължава да живее дори и зад граница. Дебели, джихадисти, позьори каквито и да ни наричате, няма да слезем на нивото на хорската глупост и да позволим да ни афектирате по никакъв начин. Обичаме родното и ще го тачим било то когато сме в България или навън. Бог да пази българите у нас и по целия свят. ❤

A.G.: Аз не разбрах кое е притеснителното, че сте носили фланелки на Левски и Ботев?! Ми нали благодарение на тях и други, като тях, имаме такива традиции, обичаи… народ… само на 3-ти март ли трябва да се носят и споменават техните имена?!
Също не разбрах, кое толкова е развалило празника като сте казали, че скачате заради Майка България! Кое е толкова обидното в случая… както и… “Българи юнаци”? Ми юнаци сте… да скочиш в ледени води… не всеки би скочил…
Поклон за организацията, за това, че се опитвате да продължите българските традиции, макар и далеч от Родината ни, и да обедините толкова много хора!! Аз лично почувствах духа… на българската традиция!! Браво! Надявам се да продължавате и занапред, а то винаги ще има някой, който да намери нещо негативно, за което да се захване…

P. I.: Просто ме изумяват такива хора, които вместо да са благодарни, че някой е организирал такова събитие и да помогнат – само критикуват. Ще кажеш, че са платили куверт за представление и са останали недоволни, защото не е било по сюжет!