Мъжко Богоявленско ледено хоро в езерото Мичиган се превърна в голяма атракция

Празникът Богоявление има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката.
На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Празнува се на 6 януари (Йордановден) и е посветен на раждането на Исус Христос.
Тази година Отец Грую Попцонков от БПЦ „Света София“ и около 20-на наши сънародници станаха център на вниманието както в Чикаго, така и по целия свят. Снимките и видео материалите за събитието разпространявани в социални мрежи бяха сред най-популярните през седмицата. Видеото на Михаил Цветански събра около 80 000 гледания, а професионалното видео на Матей Мандаджиев (MDM Pros) 45 000. И макар да имаше и негативни коментари, преобладаваха поздравленията за смелите българи, които поведоха хорото в студените води на езерото Мичигън. Организаторите са Делчо Стоев и Соня Петрова. През 2016 г., Делчо Стоев е сам, а постепенно през годините към него се присъединяват свещенник и приятели. Соня и Делчо се надяват на същото място всяка година да идват все повече наши сънародници, за да се поддържа тази българска традиция.

Надя Минкова
снимки:Михаил Цветански
в. „България СЕГА“