Училище „Гергана” – Ню Йорк посреща за 15-ти път Коледа

Българско училище “Гергана” в Ню Йорк посрещна за 15-ти път Коледа на 16 декември 2018 г… През настъпващата Нова година учителите, децата и родителите ще празнуват 15-тата си годишнина с поредица тържества през април и май.

“Гергана” е първото българско училище в “Голямата ябълка”, създадено през 2004 г., с първия професионално ръководен наш детски хор зад граница. Всеки, присъствал не само на представленията и концертите, но и на занятията всяка неделя, е почувствал неповторимата атмосфера на обич, радост и всеотдайност на учители и родители. Концертите на “Гергана” са необикновени, живи, забавни, истински “оди на радостта” от съзнанието, че се поддържа българският дух в сърцето на Ню Йорк.

Коледната програма на 16 декември 2018 г. показа не само обичайните за всички наши училища зад граница народни танци, а и стихотворения за празника, и изпълнения на части от двата оригинални гергански мюзикъла от двете възрастови групи на детския музикалния театър, и празнично съчетание на класа по художествена гимнастика. Коледарчета пяха и наричаха, а трите възрастови групи на детския хор изпълниха “Над смълчаните полета” на Христо Недялков, “Коладе, ладе”, “Дядо Коледа” на Борис Карадимчев, “Зимно хоро” на Петър Ступел, “Девет зайци” на Лили Лесичкова. Деца от горните класове представиха смешна сценка от пиесата на Станислав Стратиев “Сако от велур”. Пя и смесения хора на родители и учители.

В наетите салони на Унгарския дом имаше стотици гости. Организаторите от родителския съвет по традиция правят този празник семеен, без външни гости, но семейството на “Гергана” расте с всяка изминала година и салоните изглежадаха препълнени. Генералният консул на Р. България в Ню Йорк г-жа Мая Христова изрази съжаление, че не може да присъства на прекрасния празник, защото е извън страната, но консул Пламен Георгиев, както винаги, бе сред родителите. След концерта, подаръците на Дядо Коледа (по стара училищна традиция той носи за подаръци на на герганчетата само прекрасни български книжки) и детската дискотека децата се повеселиха до насита и с помощта на професионални аниматори.

Чухме, че след двете изключително успешни турнета на училището в Париж през 2016 г. и Чикаго през 2018 г. децата от голямата група на музикалния театър се готвят за ново турне в Европа през настъпващата 2019 година.

Николай Николов
Специално за в. „България СЕГА“