Първо Коледно тържество в “БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ В РИЧМЪНД”

Въпреки краткия период на съществуване на новото българско училище в Ричмънд, Вирджиния “БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ В РИЧМЪНД”, започнало дейност едва от 8-ми септември тази година, училището вече може да се похвали със своите творчески успехи. На 15 декември 2018г. от 11:00ч. в присъствието на голяма част от българската общност в Ричмънд и на американски гости, бе представено грандиозно Коледно тържество.
Програмата започна с чувствено слово от директора на училището г-жа Гюлджан Хадживелиева. След което под ръководството на почитаемата българска актриса, с опит над 22 години в България, уважаемата г-жа Таня Тошева, 20-те деца посещаващи училището представиха две пиески. Първата – “Бъдни вечер”, разкри пред гостите магията на българския обичай и трепета в очакването на Рождество Христово. А втората пиеска – “Коледна приказка” пресъздаде  вълнението на горските животни, които очакват пристигането на Дядо Коледа в гората и за да го извикат изпълняват коледни песнички.
След пристигането на дългоочаквания гост от Лапландия, всеки от класовете на училището показа своите танцови умения. Първи, за да поздравят Белобрадия старец, на сцената излезнаха най-малките ученици от предучилищната група с г-жа Даниела Иванова, които изпълниха танца на “Две калинки с пъстри перелинки”. След тях на сцената излезнаха първокласниците, които показаха професионални умения в танцуването на българския народен танц – ръченица. На високо ниво и с чудесна хореография се отличи и изпълнението на 4-ти и 5-ти клас. Те, заедно с талантливия хореограф на училището Ивелина Костадинова, изтанцуваха по оригинален начин българското хоро “Ръка”. Алиса и Антъни Ладлоу излезнаха и поздравиха всички присъстващи с музикално изпълнение на инструмент, съответно – на флейта и на китара.
След традиционното раздаване на подаръците от Дядо Коледа на всички присъстващи деца, Белобрадият старец поведе право българско хоро, на което се включиха и голяма част от гостите.
Последва богата почерпка с традиционни български ястия, за които се бяха погрижли учителите и родителите на децата, посещаващи училището.
Голяма атракция на Коледното тържество беше специално организираният Коледен базар за изделия, изработени или декорирани от децата в часовете по извънкласна дейност “Труд и творчество”. Събраните пари от базара, както и дадените от сърце дарения от гостите на празника, ще се ползват за финансовото подпомагане на училището с цел покриване на нуждите му и подобряване на учебния процес.
Всички гости бяха удивени от отличната организация и добрата съвместна работа между учители, родители и деца, постигната за толкова кратък срок от това младо училище. Желаем му още много творчески успехи и занапред! И нека новата 2019г. бъде още по-успешна и ползотворна за  БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ В РИЧМЪНД!
Повече информация за училището може да откриете и на неговата фейсбук страница: RICHMOND BULGARIAN ACADEMY.

Офелия Цицкова
специално за в. „България СЕГА“