Усещане за рождественската нощ с музика и слово

На 7 декември, в петъчната зимна вечер, залата на българската православна църква „Св. Иван Рилски“ в Чикаго оживя от музика и светлина. За Салон за българска култура и духовност бе изключително удоволствие да организира този Предколеден благотворителен концерт, който беше и последното събитие на Салона за 2018 година. Една приятна изненада за присъстващите бе появата на Twin Violas – Теди и Деси, които с много артистичност и топлина, идваща от сърцата им, изнесоха своя чудесен репертоар. Заедно с музиката бяха представени и Рождественски стихове от българските класици и от съвременни автори. Имахме възможност да се насладим на прекрасна музика, непреходна и неподвластна на времето – класически музикални пиеси, романтични и популярни мелодии.  Тази вечна музика, която е вълнувала сърцата и е въздигала душите, заедно със силата на поетичното въздействие, ни пренесоха в един по-различен свят – свят на доброта, тишина и размисъл. Защото в последния месец от годината повечето хора са с приповдигнато настроение за предстоящите празнични дни и се подготвят за най-светлия за всички християни празник – раждането на Спасителя. Дни, в които поне за малко се спираме да се надпреварваме с времето и житейските си задължения и се обръщаме към други ценности – тези, които могат да бъдат открити само в сърцето. Тогава по неписаните закони на небитието усещаме нуждата да бъдем по-различни и разбира се по-добри. Не само към семейството, приятелите и близките, но и към непознатия, болния, слабия…   
Радостна съм, че организирахме този концерт точно в православния храм „Св. Иван Рилски“ в Чикаго – място където отправяме молитвите си към нашия Спасител и измолваме щедростта Му. Свещеникът към православния храм – отец Димитър, поздрави присъстващите, започвайки с молитвата „Отче наш“ и говори за силата и смисъла на Вярата. Голямата зала на храма оживя от светлината, от музиката и от топлината, която се излъчваше в очите на хората. Защото най-важен е огънят, който гори отвътре. Може би пламъчето на този огън одухотворяваше и лицата на двете цигуларки и независимо от студения зимен декември, лицата им грееха в усмивка. Но с онази топлина, която идва от вътре, от душата. Две цигулки и две тела, но слели се в едно – музиката, идваща от дълбините на пространството. Освен че свирят прекрасно, те сами правят аранжиментите на изпълненията си. Може би този синхрон се дължи и на това, че те са свързани не само професионално и духовно, разбира се, но и физиологически.
Теди и Деси са близначки, родени в България, концертирали с успех в страната и Европа, а после за дълго разделени. За щастие вече отново са се събрали  тук в Чикаго и заедно с музиката са едно неразривно духовно цяло. Освен музика на Моцарт, Бах, Брамс, Вивалди, Хендел, Шостакович, те представиха и мелодии на Астор Пиацола, Нино Рота, Едуардо ди Капуа, Франсис Лей и др. Публиката в залата остана очарована след като чу и подготвената изненада от Теди и Деси – това бяха няколко изпълнения на популярни български песни, една от които е незабравимата „Ако си дал“ по текст на Иля Велчев и музика на Емил Димитров. Имаше нещо много символично в това напомняне за Истината, която винаги идва при нас и това, че ако човек е дал от себе си поне една частица на любимата, на приятеля, на гладния… не е живял напразно.
Освен музикалните изпълнения на Тwin Violas, Салон за българска култура и духовност беше подготвил и Рождественски стихове. Дарина Проданова и Снежана Галчева напрвиха възможно посланията на Елисавета Багряна, Архимандрит Серафим, Валентин Йорданов, Румен Ченков, Михаил Цветански, Гълъбина Митева и др., да достигнат до сърцата на присъстващите в залата. Калина Томова – поетеса и писателка от Чикаго прочете своята импресия „Рождественска нощ“. На фона на музика, която отвежда към подсъзнателното, беше вълнуващо да усетим внушението за присъствието на Спасителя. Той е тук и сега сред нас, всеки ден, там където най-много имаме нужда от Него. Нека само да отворим сетивата си, за да усетим Неговото присъствие. Разказ и за радостта, надеждата, превъзмогването… Защото Той е Пътя, Истината и Живота.  В настъпилата тишина по време на нейното дълбоко емоционално изпълнение ние всички се потопихме в онази Рождественска нощ и като че ли усетихме блясъка на звездите. Затова и аплодисментите не спряха дълго след като тя завърши. 
За разнообразие на музикалните изпълнения, имахме удоволствието да чуем и 9-годишната Джени, която още преди да знае нотите, по слух е разучила „Одата на радостта“. Нека това да е успешен старт в музикалната й кариера.
Нас, българите, където и да се намираме по света, нищо не може да ни спре да почетем и спазим националните си традиции. Те са дълбоко в нас, неизменно свързани с родовите и историческите корените. Всяка година в нощта преди Рождество, в „тихата, свята“ нощ в очакване идването на Спасителя, българското семейство се събира на трапеза, в която се разчупва пита с късмети. Има нещо символично в тази тишина, в смирението, в тайнството на очакването на нещо светло и спасително. Дарина Проданова беше подготвила 12 късмети – 12 наричания, колкото са месеците в годината. Наричане за здраве, светлина, успех, за духовен път, за полет на високо и още и още… Тези, които се „престрашиха“ да изтеглят късмета си от кошницата, не останаха разочаровани. Най-искрено пожелавам на всички тези хубави наричания да станат реалност и да ги съпътстват не само през новата година, но и през всичките им години занапред.
Залата на църквата продължи да се оглася от приятна музика, да се изпълва с присъствието на хората, усетили нещо красиво, стоплило душите им. На чаша вино и желанието още малко да останем заедно и да почувстваме преживяното. Концертът приключи, но хората още дълго останаха в залата и не бързаха да си тръгват.
Скъпи приятели, в наближаващите благословени Рождественски дни, наистина стават чудеса. И ако ние отворим сетивата си, за да ги почувстваме, ще се усетим променени, а заедно с нас и всичко, което ни заобикаля. Но Рождественските дни не са просто само време от календара ни. Преди всичко те са състояние на духа. От все сърце ви пожелавам всеки ден за вас да бъде Рождество, а сърцата ви да сътворяват своите малки рождества. Нека винаги да сте заобиколени от хора, които ви карат да се усмихвате и топлят душите ви. БЛАГОСЛОВЕНИ И СВЕТЛИ РОЖДЕСВЕНСКИ ДНИ!

Снежана Галчева –
Председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго

в. „България СЕГА“