"ХХІХ Български дни" в българския град на Америка – Чикаго

На 6 януари, 2002 година, в самия старт на горещия стремеж към просперитет, който обхвана най-крупната българска диаспора в света, се създаде и Българо-американската асоциация…

… Точно когато вдигнаха глава такива достолепни и необходими сдружения между сънародниците ни като първите от 12-те български училища, културните центрове и клубове… Изградиха се “Съюзът на българските писатели” и “Съюзът на българските художници” в чужбина. Създадена бе и функционира няколко години дори Българска художествена галерия. Укрепнаха и се създадоха нови български фолклорни състави, които участваха и сами организираха блестящи концерти и в други градове на САЩ и по света…

Издигнаха като секвоя могъща и привлекателна снага българските медии – телевизия, радио, издаваха се по едно време 7 седмичника, които отпечатваха над 17 000 оригинални вестникарски страници годишно на български език, с тиражирани милиони страници годишно – една съкровищница за българския език, дух и култура в Новия свят. Чикаго стана наистина Езиковата и културна столица на задгранична България, което даде основание, след София, тук да се организира и “Втората световна среща на българските медии по света” през 2006-та година…
 
Създаде се и “Българска футболна федерация” с първите два клуба – “Балкан” и Славия”, в които се събраха българските футболисти, пръснати до тогава в сръбски, гръцки, мексикански, бразилски, италиански клубове на имигранти и нашите завоюваха първите шампионски титли в американските аматьорски дивизии.

Беше и стартът на времето, от което българските адвокати, лекари, финансисти, научни работници и педагози, трокдрайвъри и строители, стъпиха здраво на американска земя и дадоха основание на предишния президент на САЩ Барак Обама да ни охрабри като ни нарече “Чикаго – Българският град на Америка”…

Да, точно тогава се създаде и Българо-американската асоциация, която в събота, 10 ноември, 2018-та година реализира заключителната част на своя 29-ти пореден фестивал “Български дни в Чикаго”.

Идеята възниква през 2004 година. Тогава беше приета една триетапна стратегическа програма за експертна информация и помощ към новодошлите, а защо не и “старите” и “най-стари” българи в Америка, в тяхното приобщаване към новата среда, в техния нов бит, работа, живот…

Първият етап премина в познатия “информационен стил”, при който посетителите питаха, а експертите от БАА, или поканените специалисти – българи и американци, отговаряха конкретно по конкретния проблем.

Вторият етап беше насочен към разкриването на новите пътеки /и пътища/, по които укрепналите български институции, фирми и фигури от бизнеса и пр. биха могли да тръгнат и да стигнат по-бързо и по-далече, отколкото ако сами разчитаха само на своите знания и талант… Това беше на практика едно здраво рамо, което Българо-американската асоциация даде на тези, които искаха и дойдоха да научат.

Третият, сегашен етап, на перспективната програма на БАА, е дълбокото проникване в солидните и перспективни сфери в научния, духовен, културен, и, разбира се, икономически свят в Новата земя, на която са стъпили краката ни… С едно прекрасно, но много отговорно допълнение – тази земя е първата, водеща, и най-трудно достижима, по трасето на маратонския бяг, по който се е впуснал съвременния свят в своето развитие.

“България СЕГА”, нашата редакция, която списва Вашия вестник, добре вижда колко отговорен е и нашият дял в това, което предстои. Ние ще бъдем по-често и повече с нашите добре познати и отлично подготвени специалисти, тези, и като тези, които изнесоха на плещите си и сътвориха истинска Академия от обширните си познания в 29-те, есенни “Български дни в Чикаго” на БАА в салона на Des Plaines Public Library. Техният опит и съвети, чрез нашите страници, ще идват до много повече от Вас.

Кръгът на представените през годините сфери се увеличава постоянно и все повече доказани в професионалната си област специалисти откликват на поканата на организаторите. Традиционно българинът е склонен да отдава приоритет на някои житейски акценти, като например, желанието да притежава собствен дом, но често среща трудности в това да се подготвя и планира далновидно в други области, които също са част от един успешно изграден жизнен път. Затова организаторите положиха усилия да осигурят  представителство на всяка една от тези важни сфери:  Даниела Иванов (Zograf Realty), Гергана Тодорова (Baird and Warner), Мариана Коцева (Mutual Financial Corporation) и Петранка Стаматова бяха професионалистите, които споделиха безценния си опит с интересуващите се от закупуване на собствено жилище. В техните презентации бяха отразени актуалните промени в пазара на недвижима собственост през  годината, предимствата на закупуване на собствен имот пред това да се живее под наем, важността от избор на добър район, както и възможности за избягване на застраховка за ипотечен кредит при първоначална вноска за жилище по-ниска от 20% от цената му.
Сред тях беше ЦВЕТЕЛИНА БОЙНОВСКА, специалист по “Имиграционно право”, която работни в тази област повече от 20 години. Тя е и дългогодишен
президент на Българо-американската асоциация. Член на Националната колегия на имиграционните адвокати (American Immigration Lawyers Association) и Колегията на адвокатите в Чикаго (Chicago Bar Association). Представлява клиенти от всички щати и чужбина във връзка с получаване на имигрантски и неимигрантски визи, зелени карти чрез работодатели или на семейно основание, специални визи за инвеститори, учени, спортисти и хора на изкуството, депортационни процедури и натурализация. Като член на Българо-американската асоциация работи активно по запознаването на българските имигранти с американските закони чрез организирането на лекции и публикуване на статии в средствата за масова информация. В. “България СЕГА”, опирайки се на своя авторитет и споделеното от адвокат Бойновска желание да бъдем в още по-голяма близост и възможности за помощ на сънародниците си в САЩ, я привлякохме за наш правен колумнист.
АННА РУСЕВА (Helpico Insurance Agency),  ЩИЛЯН КОСТОВ (Kostov & Associates, P.C.), специалисти в областта на застрахователното дело и счетоводните и данъчните услуги, акцентираха върху необходимостта да планираме живота си, подготвяйки се за всяка негова фаза – от грижа за собственото ни здраве, през начините спазвайки закона да направим правилния избор за плащане на данъчните си задължения, до осигуряване на спокойни старини и възможностите, които предлага програмата Medicare. Нели Нова пък (Nova Funeral Services) опита да разчупи бариерите, които ни пречат да мислим за заключителната фаза на нашето и на нашите близки битие. Представи пред гостите услугите, които предлага нейната агенция и достъпните цени, които бихте получили там. Адвокат Цветелина Бойновска и адвокат София Знаймер (Znejmer & Zneimer) на свой ред дадоха компетентни и подробни отговори на въпросите на гостите във връзка със семейна и работна имиграция, област, в която е задължително да сме изрядни, за да можем да строим живота си тук и сега. Адвокат София Знаймер говори и за очакващите се промени във връзка със спонсорирането на роднини и изискванията чужденците да не са в тежест на държавата.  Засегна интересен скорошен прецедент на Върховния Съд въз основа, на който може да се отворят някои стари дела за депортация. Бяха дискутирани и промени засягащи хората с нарушен студентски статут, за които преди август 2018 съществуваше вратичка в закона, позволяваща да не натрупват “незаконен престой” в САЩ докато няма решение на имиграционен офицер или съдия за самото нарушение на статута.
 
ПЕТРАНКА СТАМАТОВА, със специалност “Недвижими имоти”, е вицепрезидент на Българо-американската асоциация в Чикаго. Тя е собственик на Българския интернет портал www.eurochicago.com, получил наградата на Съюза на българските журналисти за “Медия зад граница за 2015 година”. Стаматова оказва професионална помощ при търговията с недвижими имоти в Чикаго от 2003 година. Консултира и помага не само при покупко-продажба, наеми на жилища и инвестиции, но и при ремонти, взаимоотношения с жилищни асоциации, избор на училища и др. Отличава се с професионалния си почерк и с дълбоките си познания в областта на просветната и културна дейност сред деца и възрастни в Българската диаспора. Организатор е и на различни инициативи с цел обединяване на нашата общност в Чикаго.
 
Д-р НИКОЛА ЧАРАКЧИЕВ, специалност “ДНК профили”. Професионален генеалог. Един от основателите на БАА, с изключителни заслуги за планирането, организирането и изпълнението на организационните планове и конкретни събития. Поклонник Йерусалимски и Атонски (Светогорски), професор, доктор, инженер, инициатор и съучредител на над 10 „Организации с идеална цел“ (1967-2015 година). Географски програми – 25 държави (и специални области) от 4 континента, над 150 публикации, 3 патента.
 
НЕЛИ НОВА е човекът, който изпраща и казва “Последно Сбогом”, заедно със скърбящите… Тя е специализирала психология и ритуали във Worsham College в Чикаго и е сертифициран и лицензиран директор и балсаматор в Илинойс, има 17 годишен стаж. Нейната кариера започва в Svec & Sons и продължава в Linhart Funeral Home от 2015 до 2016 г. От 2017 година Нели Нова създава ново бюро в Des Plaines – Nova Funeral Services. Тя е първият български директор на подобна фирма в района на Чикаго и предградията.

МАРИАНА КОЦЕВА – “Ипотечни заеми”. Тя е собственик на Mutual Financial Corporation. Това една от първите български компании за финансиране на недвижими имоти във Илинойс.
Мариана се занимава с финансиране oт 1999 година и беше номинирана в класацията на водещите брокери в Америка за 2016 и 2017 година. Като финансов брокер има възможност да работи с повечето от водещите банки в бизнеса. Това й дава възможност да намери най-подходящите условия за купувача на базата на личната му финансова и кредитна ситуация.
Дългогодишният опит на Мариана я прави един от най-информираните финансисти за текущи програми и специфични изисквания на банките при разглеждането на доходите и кредитната история на всеки клиент.
 
ГЕРГАНА ТОДОРОВА, “Недвижими имоти”. Пристига в САЩ в началото на 2000 г., като дипломиран специалист в „Бизнес и Мениджмънт на селското стопанство”. Шест години работи в една от най-големи закрити оранжерии в САЩ, намираща се в близост до Шарлот, Северна Каролина. След като се премества със семейството си в Чикаго през зимата на 2005 тя създава свой бизнес, а в последните няколко години изцяло е отдадена на това да помага на своите клиенти да закупуват, продават или отдават под наем имоти. Работи с клиенти от цял свят, но най-големият процент са тези, чиито първи език е от страните нa Източна Европа.

Както забелязвате – специалистите, с които работи Българо-американската асоциация, са отлично подготвени, абсолютно на “Ти” и с теорията и с практиката, много престижни, но в същото време и много достъпни, професионалисти. Те могат да разберат отлично своите сънародници – клиенти и да ги предупредят, научат, защитят, да направят много за решаването и на най-трудните случаи… Присъстващите на 29-та сесия на финала от “Български дни в Чикаго 2018″останаха насърчени, например, от едно  актуално “мото” – “Купувайте без страх” – споделено от риал-естейтите, благодарни за напомнянето – “Купувайте там, където има добро училище, природа или поне игрища за децата и фитнес за големите”…  Те знаят и миналото и прогнозите за развитието на един събърб, бизнес и пр. Те разкриват какви са зависимостите при ниските доходи и скъпите операции в болниците и как можем да получим здраве  при наличието на не много голям джоб… И пр., и пр.
Срещата изигра изключително важна роля в процеса на образоване и израстване на българската имигрантска общност. Контактът лице в лице с професионалисти, отделили от личното си време и споделили безвъзмездно енергията и познанията си, убеди гостите, че въпреки многото възможности за достъп до информация, които ни предоставя  дигиталната интернет епоха, нищо не може да замени личния контакт, в който доверието се изгражда на съвсем различна основа.
Това, и още много, което не знаем, или малко знаем, ни подсказа и показа 29-ият форум на Българо-американската асоциация! И сега на посветените остана само да кажат “Благодаря”, а после – и те, и много от онези, които не са стъпвали на дискусионния терен – да изчакат юбилейните 30-ти Български дни в Българския град на Америка – Чикаго…

Климент Величков,
в. “България СЕГА”, Чикаго

 

предишна статияЗа да ходи детето с желание на училище
Следваща статияПиенето на твърде много вода може да е опасно
Колумнист ("Спорт"/"Българският Чикаго"/ "Българските САЩ"/ "Българи в транспорта") - в. "България СЕГА". Един от най-популярните български спортни журналисти. Бил е зам. главен редактор на ежеседмичника "Старт" и "Спорт", главен редактор на в. "България", в. "България 21ви век", в. "Старт БГ" и в. "Български Хоризонт". Присъствал е на 7 олимпиади, осем турнири от Големия Шлем в Уимбълдън, множество световни първенства по вдигане на тежести, волейбол, гимнастика и др. Автор е на няколко книги измежду които: "Български щрихи в Американски пейзаж”, "Чикаго - българският град" и "Стоичков Оле".