Художници от американската Arc Gallery на пътешествие из България

Художници от Американска АРК галерия в Чикаго с 45 годишна история, в това число и японка зарязват урбанизирания и технологизиран мегаполис Чикаго, за да открият в едно забравено от света селце, край Кърджали, истински инкубатор за съвременни арт предизвикателства и провокации, изграждайки културни мостове за толерантно съжителство в едно нетолерантно време. Какво намират там и как се адаптират? В приспособената къща, специално преустроена за резидентни програми за художници от цял свят, в продължение на 10 дни заедно с домакините на Арт движение Кръг готвехме, слушахме музика и пиехме кафе под сянката на ореха, рисувахме и работехме творчески, обикаляхме по живописните пътеки, където всеки камък там носи историческите белези на тракийската цивилизация. Разгледахме Перперикон и Татул. Всеки ден колата на Хари ни вземаше или пътувахме с местния автобус от селцето – Дъждовница, населено предимно с мюсюлмани и преди изгрев се събуждахме от протяжните напеви на местния ходжа. Не можехме да откъснем очи и бяхме като хипнотизирани от красивата панорама наоколо с перлените отблясъци на Кърджалийските язовири, сгушени в пазвите на красивите планински очертания, всеки носещ легенда в себе на исторически и природни битки. На традиционния празник на Терлика американци, българи и турци хванати за ръце играха български хора, съпровождани от кмета на Кърджали. След това всеки от присъстващите опита от вкусния пилаф, който турските ни домакини бяха готвили цяла нощ в едни огромни казани за гостите.
За финал направихме две изложби в резултат от арт обмен между АРК галерията в Чикаго, където членувам от 2003 г. и Арт движение „Кръг“ в съпровод на музика на контрабас, с участието на професор Петя Бъговска. Накъде без музика? Като предизвикателство художниците трябваше да изразят емоциите и визията си за Кърджали и беше интересно да се види всички тези духовни усещания, изразени визуално. Чуеко от Япония беше направила графика от пресичащи се линии под заглавие „Пресичащи култури“.
Сега като връщане на визитата пристигат четерима души – Радост Николаева и Галя Димова, основателите и творци на Арт движението, един скулптор, Зиятин Нуриев, международно признат, преподавател в Академията, в Истанбул и един от най-добрите фотографи на Кърджали, Зафер Галибов с творческия  проект и видео презентации под заглавие, СПОМНИ СИ, ЧЕ НЕ СИ БИЛ ТАМ на 4 октомври, 18:30 в консулството и на 5 октомври, 19 ч. в център Магура.
Не мога да забравя това прекрасно време и колегите ми американци също. Благодарна съм, че срещнах тези творци като Радост, Галя, Хари и Пенка, хора с душа и сърце. Арт движение Кръг е истински творчески инкубатор, където се случват нещата и изкуството става кауза. Интересното и това, което ме вълнува е: Как американските ми колеги пречупиха една непозната за тях действителност през собствената си призма? Какво ще запомнят и отнесат от България? Изкуството е това- задава въпроси и търси отговорите.

Кина Бъговска
в. „България СЕГА“