Американската академия по педиатрия (AAP) актуализира препоръките си за детските столчета за кола

В актуализираната декларация за своята политика по повод безопасността на пътуващите деца и придружаващ технически доклад, които ще бъдат публикувани в изданието “Педиатрия” (ноемврийското издание тази година. Публикувано онлайн на 30-ти август 2018), AAP препоръчва децата да останат в столче обърнато назад възможно най-дълго, докато достигнат най-голямото тегло или височина, позволени от тяхното столче. Досега AAP препоръчваше децата да са в столчета обърнати назад най-малко до 2-годишна възраст. Новата препоръка игнорира конкретната възраст.
“За щастие, производителите на столчета за кола позволяват на децата да останат обърнати назад, докато тежат 40 паунда (18 кг) или повече, което означава, че повечето деца могат да останат обърнати назад и след втория си рожден ден”, поясни Бенджамин Хофман, съавтор на декларацията за новата политика на AAP по повод безопасността на пътуващите деца.
„Автомобилните седалки са страхотни за защита на децата при катастрофа и те са причината за намаляването на смъртността и нараняванията на децата при автомобилни катастрофи”, допълни д-р Хофман. “Но това също означава и че ние просто нямаме достатъчно голям набор от данни, за да определим със сигурност коя възраст е най-сигурна, за да обърнем столчето на детето напред. Ако имате избор, дръжте детето си обърнато назад, възможно най-дълго (ред. бел. съгласно инструкциите на производителя на конкретното столче). Това е най-добрия начин да го предпазите.”

AAP препоръчва:

• Кърмачетата и малките деца да се возят на столчета обърнати назад колкото се може по-дълго, докато достигнат най-голямото тегло или височина, позволени от столчето им. Повечето конвертируеми детски седалки имат ограничения, които позволяват на децата да се возят обърнати назад до 2 години или повече.
• След като се обърнат напред, децата трябва да са в столче обърнато напред с колан възможно най-дълго, докато достигнат височината и теглото определени от производителя. Много столчета са подходящи за деца до 65 (29.48 кг) паунда или повече.
• Когато децата превишават тези граници, те трябва да използват седалка за позициониране на колана (booster seat), докато коланът може да се използва без тази помощна седалка. Това е обикновено, когато децата са достигнали най-малко 4 фута 9 инча (1м и 49 см) на височина и са на възраст от 8 до 12 години.
• Всички деца под 13 години трябва да бъдат на задните седалки на автомобилите за оптимална защита.
„Най-важното е да се използва столче за кола при всяко пътуване“, категоричен е д-р Хофман. „Използването на правилното столче или помощна седалка намалява риска от смърт или сериозно нараняване с повече от 70%.“
“Автомобилните катастрофи остават водеща причина за смъртта при децата. През последните 10 години са умирали 4 деца на ден под 14 годишна възраст. Надяваме се, че помагайки на родителите и на лицата, които се грижат за тях, да използват правилната седалка за кола при всяко пътуване, ще можем по-добре да защитим децата и да предотвратим трагедии “, обобщи д-р Хофман.

Надя Минкова
в. „ България СЕГА“