В САЩ вече трудно се намира храна без потенциално канцерогенния глифозат

Според изследванията на организацията с идеална цел EWG, 3/4 от 45 общо тествани хранителни продукти са имали повишено съдържание на глифозат, който бе обявен за възможно канцероген през 2015 година. Глифозатът е основна съставка на редица препарати против плевели. Най-популярен от тях е Roundup на компанията Монсанто. Той се пръска директно върху културите и почвата, за да потисне плевелите. Използва се върху всичко – царевица, соя, пшеница, овес, спанак, бадеми и др. 
В случая, сред продуктите с повишено съдържание на глифозат се посочват следните зърнени храни Cheerios, Lucky Charms и Quaker Old Fashioned Oats. Производителите на тези храни обявиха, че не използват глифозат в процеса на производството и че той се използва от фермерите преди урожая, но неговото съдържание е под здравните норми.
Напомняме, че този месец жури в Калифорния присъди $289 000 в полза на училищен служител, който е заболял от рак в следствие на работата му с препарати против плевели Roundup.
Компанията производител Монсанто обяви, че ще апелира това решение на съда и че според повече от 800 научни изследвания глифозатът не причинява рак.
Според доктор Олга Найденко от EWG глифозатът не трябва да присъства в детската храна. Тя допълни, че според биомониторни изследвания нивото на глифозат в организма на американците се е покачило през последните години.
Администрацията по храните и лекарствата (FDA) в САЩ също е тествала проби от храни за глифозат през последните две години, но агенцията не е публикувала резултатите от своите открития до момента. Изданието „Гардиън” бе отправило запитване по силата на местния закон за свободата на информацията и отговорът на FDA посочи, че агенцията е имала “трудности при намирането на храна, която не носи следи от пестицида”. Не само това, но измерените нива са били по-високи от разрешените за храните. Очаква се официалният доклад да бъде готов до 2019 г. Той ще включва и информация за други хербициди, използвани в производството на храни.

Атанас Ненов
в. „България СЕГА“