Българската надежда на каратето в САЩ

Виктория Тошева e на 10 и половина години и тренира карате от юни 2015 в “Illinois Shotokan Karate Clubs”, които предлагат тренировки чрез много парк дистрикти в Чикаго и предградията. Вики тренира два пъти седмично за по един час при едни от най-добрите им треньори (или както те им казват – сенсеи) в National Field Park в Morton Grove. В момента Вики е с висок лилав колан. До черен колан остават още три нива кафяв ( и след това – черен). Националният шампионат по карате тази година беше в Reno, NV от 10-15 юли
От малка Вики е старателна във всичко, с което се захване, обича да изпипва нещата в най-малки детайли, търпелива е, и много работлива. Ако случайно не е най-добра в нещо, което е важно за нея, тя не се отказва, а работи още по-упорито.
В националния шампионат децата са разделени по възраст, пол и по дивизия. Дивизиите са: beginner, novice, advanced и elite. Напреднали и елит са само кафяви и черни колани. За това в коя дивизия да участва даден състезател има значение освен нивото на колан и възраст, също и дали е участвал и печелил медали от предишни национални шампионати.
За Вики това беше първо участие в турнир на национално ниво и бе неочаквано да се представи така успешно, въпреки факта колко е добра и упорита в тренировките. Ето, че когато човек работи упорито в дадена насока и си поставя ясни цели успехът не закъснява и притеснението не е фактор със значима роля.
 
За да учства даден състезател в Националния шампионат трябва да е взел медали от  шампионата за дадения щат (в щат Илинойс до първите 8 за даден колан и възрастова група имат право да отидат на национален, но главно отиват наградени до 3-4 място деца).
Виктория се класира с три първи места миналата година. Обещано й е, че ако успее и тази година да се класира ще отиде на националния шампионат. И тя успешно се класира  и тази година с едно второ и две трети места.
На всички локални турнири участниците се състезават в 3 категории
– ката (поредица от движения, като за всеки следващ колан има различна ката), – бейсикс (определени движения, които изискват прецизност в положението на крака, ръце и колене, в зависимост от движението – удар, блокиране…) 
– кумите (спаринг с друг състезател).
На Националното се състезават само в категориите ката и кумите.
Наградените в elite дивизията са избрани да представят страната в Международния шампионат по карате.

В свободното си време освен да тренира Вики обича да чете, да свири на пиано и виола, както и да играе с брат си и с приятели.

Дано ентусиазмът и упоритостта на Вики се запазят и в следващите колани и категории и да продължава смело напред.
 
 
Петя Тошева
за в. „България СЕГА“