Салон за българска култура и духовност – Чикаго представи юнското си събитие

На 24 юни, неделя, Салон за българска култура и духовност – Чикаго, представи в център Магура събитието си за месец юни. То имаше различен формат от досега представяните, но достатъчно интересен за всички присъстващи. Поради настъпващото лято, ваканциите и вече обхваналото ни лятно настроение, решихме това събитие да бъде в тон с него – отпускащо, романтично, художествено-музикално. Нарекохме го Лятна академия за култура и духовност, защото от него може да се научи много, както за музиката като изкуство, така и за духовния път на нашите древни предци.
Елена Михайлова, която, освен че се занимава с приложно изкуство, напоследък все повече привлича интереса на тези, които се интересуват от древните символи на Оренда. Присъстващите, избрали нейната тема, можеха да чуят и видят повече за това чрез практическите занимания. На специално подготвена за тази цел маса всеки от тях имаше възможност, с нейна помощ, да избере своя Оренда символ и да разбере кога и как се прилага. След това те разгледаха изработените от Елена модели на чаши и аксесоари, в които са вложени Оренда символи.
Живко Николов, когото сме свикнали да виждаме с китара, сякаш слял се с нея, ни отведе във времето назад и говори за историята на китарата, за техниката на изработка, за да се стигне до днешния вид на този предпочитан музикален инструмент. Той говори за музиката като фактор за личностното развитие, както и за натрупания си опит като учител по китара. Гордостта на един учител безспорно са неговите ученици. И сега невероятният Теодор – на 12 г., който от 6-годишна възраст свири на китара, достави удоволствие на присъстващите със своето изпълнение. Свикнал с аплодисментите, накрая той се поклони като истински музикант – уверено и артистично. Другият негов ученик – Мартин Александров, на 10 години, изпълни музикални фрагменти, заедно със своя учител, както и в акомпанимент на флейта с Маргарита Николов. Но приятната изненада, която Живко беше подготвил, остана за накрая – той предостави възможността и удоволствието на голяма част от присъстващите истински да се докоснат до струните на този невероятен музикален инструмент. На много от тях, включително и на мен, това бяха първите уроци, които бяха дадени с много желание и професионализъм.
Скъпи приятели, членове и симпатизанти, Салон за българска култура и духовност в Чикаго пожелава на всички прекрасно лято и много настроение, изпълнено с незабравими преживявания. До нови срещи през есента! Очакваме ви!

Снежана Галчева – Председател на Салон за българска
култура и духовност – Чикаго