Блестяща изява на български детски хорове от Чикаго и Ню Йорк

В ранния неделен следобед на 20 май 2018 г., в Christus Victor Lutheran Church в Elk Grove Village, имахме възможност да видим и чуем американски мюзикъли на български език.
В първата част на събитието Детският хор „Български звънчета“ към Малко българско училище в Чикаго представи „Как без музика?“, адаптация за детски хор по мюзикъла „Звукът на музиката” (The Sound of Music). Ръководители на „Български звънчета“ са Зоя Минкова, диригент, и Даниела Смит, пианист.
Във втората част Българският детски хор и училище „Гергана“ – Ню Йорк представи спектакъла „Дойдох, изпях, победих!“ – оригинална драматизация на български, по десет песни от известни Бродуейски мюзикъли.
Ръководител на музикалния театър на „Гергана“ и постановчик на спектакъла е Джина ДиДонато, асистент-режисьор – Благомира Липари, диригент – Красимира Иванчева,пианист – Лора Ал-Ахмад. Продуцент на „Дойдох! Изпях! Победих” и организатор на пътуването до Чикаго е ръководителят на училище „Гергана“ Нели Хаджийска. „Гергана” е пионер сред нашите училища зад граница, по отношение на българския детски музикален театър.
Сценариите и за двата спектакъла, с преводите от английски, както и българските текстове на песните и драматизациите в стихове, са дело на Валентин Хаджийски, учител в училище „Гергана”. „Как без музика?“ е първият проект на „Гергана“, създаден е през 2013 г., игран е и в Париж, по случай 20-годишнината на българското училище „Кирил и Методий“ през 2016 г. Сега беше този спектакъл беше изпълнен в Чикаго, от Детския хор към Малко българско училище.

Eurochicago.com