За любимото училище и неговият дългогодишен принос

Едно училище със странно, но прекрасно име „Нов живот“ на 19 май 2018г. чества своя десетгодишен юбилей. Тържеството започна под звуците на Химна на Р България и Америка.
Залата на училището в Парк Ридж Илинойс бе изпълнена с много гости, родители, бивши и настоящи ученици.
Когато се върнем 10 години назад във времето разбираме, че то е отминало като миг, но е оставило трайните духовни следи на националното, българското и традиционното, изживени в нашето любимо училище.
Десет години изпълнени с много труд, смях, радостни сълзи , неволи, разочарования и множество успехи.
Този ден бе личен празник на всеки, който по един или друг начин се е докоснал до нещо малко, свързано с училището. Не само защото нашето училище е едно от първите тук в Чикаго със значителни резултати в учебно-възпитателната дейност, но и защото продължава като сигурна опора във времето да ни свързва с всичко българско и родно, да бъде мост през океана за връзката ни с България.
Нашата юбилейна благотворителна програма се проведе под надслов „10 ГОДИНИ С ПУЛСА НА ВРЕМЕТО И С ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО“ .
Като начало се даде думата на многообичаната, всеотдайна и упорита директорка Госпожа Хриска Перфанова, която цяло десетилетие самоотвержено и неотлъчно и с голяма любов е ръководила  училище „Нов живот”.
Поздравителното й слово докосна сърцата на всички,  разказвайки как  училището плахо започва през 2008 г с трима преподаватели, 13 ученика и два куфара учебни материали, докарани от България от самата нея.
Благодарение на самоотвержения труд и професионализъм  на преподаватели, подкрепата на МОН, помощта на БългарскотоГенерално Консулство в Чикаго и услугите на българските медии ние съществуваме и успешно се развиваме в продължение на всичките тези години.
По-късно беше дадена думата на Генералния консул на Република България в Чикаго господин Иван Анчев, който прочете Поздравителния адрес на Консулството.
С мили думи към училището и неговият колектив се обърна и наш симпатизант и покровител години наред, представителят на църква „Нов живот”- пастор Владимир Георгиев.
Много поздравителни адреси се получиха  и от Асоциация на българските училища в чужбина, Българо-Американския Център за културно наследство, бившият Генерален Консул Симеон Стоилов, бивши ученици и учители вече извън Чикаго.
Рециталът „С Българското слово в сърце” на фона на музиката „Нежност” от Ф. Шопен притаи дъха на изпълнената с гости зала.
Стиховете:
Дърво без корен лесно се отсича
Пречупва се , а после гори
И много трудно някой го обича,
щом то на корените не държи,
накара всички да почувстват силата на привличане към всичко българско и родно!
Театралната постановка ,,МЮФ” на детската театрална школа „Малкият принц“ работеща години наред към училището, с ръководител Госпожа Дарина Проданова, беше следващата приятна изненада за всички ни.
Музикалната програма изнесена под ръководството на преподавателката по музика Жанет Пиндева очарова присъсрващите с изключителните изпълнения на учениците по пиано и китара.В тържеството последваха множество песни от настоящи и бивши ученици. Със своите невероятни изпълнения те повишиха настроението в залата, усети се тържествения дух на този специален ден. Смесица от различни чувства и емоции се разнасяше в залата – от прилив на вълнение, радост, гордост до сълзи в очите по отминалото, но завинаги съхранено.
Детския танцов състав под ръководството на Константина Иванова очарова зрителите с темпераментното си развихряне на ръченицата и звуците на родопската песен “Росинка“.
Художествена изложба бе представена в залата на училището с рисунки на преподаватели и ученици под ръководството на нашите талантливи преподаватели госпожа Кина Бъговска и Мария Доросиева.
Залата бе красиво декорирана с табла от снимки умело подредени по години и дейности показвайки дългогодишния принос на училището ни, отразяващ пътя, който изминава то от създаването си до днес.
Изпълненията на народните песни „Пътнико свиден“, „Катерино моме“ от Александра Костова на ,,Моя страна моя България“ от Венцислав Перфанов накара залата да запее в хор с тях!
Незабравимата програма  завърши с щедра почерпка и торта направена по случай юбилея с много любов от бивша учителка, приятел и симпатизант на училището ни Златка Стамболиева ,след което децата бяха повикани на сцената да получат удостоверенията си за завършена степен на образование от своите класни ръководители.
Всички учители бяха обсипани от цветята и силните прегръдки на своите възпитаници.
Всеки присъстващ на тържеството получи рекламни сувенири шапки и химикалки носещи логото на училището и годишнината, която се чества.
Незабравимото тържество продължи до късно и завърши с песен за десети рожден ден запята от всички!
Българско училище „Нов Живот“ ще пребъде като вечен благослов на България и пламенните родолюбци!
Накрая си пожелахме НА МНОГАЯ ЛЕТА !

От колектива на БУ “Нов Живот“
специално за в. „България СЕГА“