Призив за съдействие към българската xристиянска общност в Чикаго

Сегашното настоятелство на църквата “Иван Рилски”, в отговор на публикуваните злословия и безпочвени обвинения, информира българската общност относно състоянието на църквата: За съжаление финансовото състояние на църквата е критично. През 2009 година, при тогавашния свещеник Валентин Ноцков, хората от настоятелството са взели заеми на стойност над $460,000  – $340,000, използвани за строителни ремонти на църквата; $90,000 за съдебнoтo делo между Валентин Ноцков и Георги Иванов; $40,000 за ремонт на свещеническия апартамент. В резултат на това, напълно изплатената от Българската емигрантска общност тогава църква е натоварена да плаща всеки месец по над $2,500 по обслужване на заемите, плюс разходи за ток, гaз, вода и заплата на свещеника – над $5000 месечно. През зимните месеци посещаемостта не е била голяма и съответно не е имало достатъчно приходи да се покрият разходите. Предишното настоятелство, включващо Боян Петров и Красимир Дечев, са използвали пари от фонда на училището към църквата, за да покрият банковия кредит, сума която са смятали да възстановят.  Месец и половина на свещеника не му бе платена заплата, а той ремонтира в църквата със свои собствени средства. Госпожа Попадията чисти и организира без заплата (в предишни години само за продаване на свещи на месец са плащани по $300). Едно пени заем не е взет, а се изплаща непосилен предишен заем. Tърсим решение за трансформиране на заемa. Но в момента ситуацията е критична. Дължим близо $2,500 на учителките, които идват в неделния ден отдалече и за едната чест, да учат децата на български език и родолюбие.
За тази цел, за тържеството по приключване на учебната година на 20 май, с дарения на настоятелството бе подготвен обяд за децата, родителите и гостите, приходите от който бяха предназначени да се погаси част oт дължимата сума към училището. За съжаление добрите намерения бяха провалени. Последвалото обсъждане на проекто-договора за следващата учебна година, между директорката и родителите взе конфликтен обрат. Боян Петров обясни, че парите са отишли за належащи плащания, но нямалo достатъчно приходи, за да се възстановят. Изказаха се мнения, че църквата е тази, която трябвало да подпомага училището. Парите на училището били “присвоени” или окрадени. Исторически, църквата и училището са вървели заедно в отстояването на националната ни идентичност. Църквитe cа съществували благодарение на даренията на патриотичните възрожденци – християни, които пращали децата си в черковните училища. Църквата не произвежда и няма собствени регулярни доходи – зависима е от добрата воля на българските християни в Чикаго. Разумните родители, подходиха конструктивно и попитаха защо не им е било казано, че църквата се нуждае от помощ, вместо да се прибягва до училищните средства. Настоятелството е отворено за диалог с тях! Сърдечно благодарим на родителите, които оцениха жеста, присъединиха се към обяда и оставиха дарения!
Всички фактури и банкови извлечения са в офиса на църквата на разположение на желаещите, които искат да се уверят в достоверността на изложеното.
В стремежа да се справим с всички тези плащания се обръщаме към българите и българскитe бизнеси в Чикаго за финансова помощ и подкрепа, за да запазим църквата.              

От настоятелството
на БПЦ „Свети Иван Рилски“ – Чикаго
5944 W Cullom Ave, Chicago, IL 60634

Коментар на Главния Редактор:

Първо, ще повторя политиката на в. „България СЕГА“ относно организациите с идеална цел:
Ние подкрепяме всяка една организация, която е полезна за българската общност. Не вземаме страна и не се месим при решаването на вътрешни спорове.
Относно БПЦ „Свети Иван Рилски“ нашата позиция винаги е била, че е по-добре за тази църква споровете да се решават между членовете или чрез арбитражни/съдебни институции. Медиите нямат функцията да решават спорове, а жълтите медийни публикации не само, че не са насочени към решаването на проблемите, но и ги комплицират допълнително.
Относно горния материал, няколко неща:
1.    Това е позицията и мнението на сегашното настоятелство, което е възможно да не съвпада с мнението на други хора, членуващи и посещаващи БПЦ „Иван Рилски“. Ще публуваме мнението на всеки, който желае да го сподели при условие, че не се отправят клевети и не се използва нецензурен език.
2.    Не е съвсем ясно дали разногласията в църквата, които я съпътстват през последните години ще бъдат разрешени, но едно нещо е съвсем ясно, че тази църква ще бъде загубена без финансова помощ било то от благотворителни фондации или членове на българската общност. Макар целта на горния материал да е апел за помощ, не мисля, че в този си вид ще има особен успех. Необходимо е да се създаде комитет от хора, които имат необходимите качества и опит за набирането на средства чрез дарения, грантове, онлайн кампании, fund raiser events и т.н.
Това, което зависи от нас ще бъде направено, за да сме в помощ на БПЦ „Свети Иван Рилски“, която за времето на своето съществуване е изиграла полезна роля в развитието на нашата общност.

Светлозар Момчилов
в. „България СЕГА“