Българско училище ”Джон Атанасов завърши учебната година с тържествен концерт под наслов „В началото бе Словото”

Още един празник влезе през парадния вход на историята в българското училище “Джон Атанасов” в Чикаго. На 19 май се състоя тържественият концерт на БУ “Джон Атанасов“, посветен Деня на българската просвета и култура – 24 май, който бе грандиозен апотеоз на цялостната работа на учителии ученици, на труда, таланта и професионализма, натрупани като капитал през годините, който се множеше, обогатяваше, за да изплува в целия си блясък като всичко най-добро и  най-въздействащо на сцената по време на концерта.
Водени от тържествеността на „Върви, народе възродени…” учениците изпълниха голямата сцената, която трудно побра всички. Кой бе по-радостен в този тържествен ден, учениците, учителите или родителите? Гледайки лицата им, бе трудно да се определи.
Поздравление за празника отправи към всички госпожа Теодора Ботева, съветник по търговските и икономически въпроси към Генералното консулство на България в Чикаго. Тя имаше честта и да връчи тазгодишното отличие на Министерството на образованието –Почетната грамота „Неофит Рилски“ на един от първите учители в училището, госпожа Добрина Ватова, по случай наближаващия й юбилей.
Залата притихна, на екрана пробягваха образите на първоучителите ни, двете азбуки, дворът на кирилицата и се заслушахме в посланието на глаголицата – „…Който се учи хвърля божия светлина. Жъни знание… Въздигай духа си! Живей като едно цяло със Земята” – ни призоваваха петокласниците от сцената. 
Най-малките ученици на госпожа Валя Камбурова и Цвети Пейчева бързо разстлаха свитък с азбуката ни и смело разпознаваха буквите. Уникалните творчески подходи на г-жа Камбурова са в основата на най-подготвените за първи клас ученици, които са готови да четат от малки. Преди това обаче те преминават през школата на малките азбукарчета  на г-жа Цвети Пейчева, за да научат българските букви и техните звукове. Първокласниците  на Ирена Стоянова и Илонка Батинкова гордо демонстрираха  уменията си, че вече са грамотни с  „Песента за буквара”. На сцената изведнъж оживяха герои от български приказки, изпълнени от учениците на г-жа Стела Тончева. Всеки, който желае да пише много красиво и правилно трябва да се запише в класа на г-жа Тончева. Последваха песни за България, изпълнени от изрядните по дисциплина и отговорност ученици от 3–ти и 4-ти клас на винаги усмихнатата и приветлива г-жа Силвия Кънчева. Момчета от 6 кл. в четнически униформи и развян трибагреник ни припомниха моменти от националната ни история напълно в емоционалния и патриотичен стил на преподавателите си, Анелия Лазарова и Златина Костова.
Истински взрив от емоции в залата предизвика с появяването си гостът на концерта Свет Радославов, финалист в America’s Got Talent, специално прелетял за концерта от Ню Йорк.
Под негов съпровод вокалната група от 4 кл. с ръководител Петя Тошева изпя „Хубава си моя горо”; а младите танцьорки от ансамбъл „Хоро”, две от които са наши преподавателки, Анелия Лазарова и Петя Момчилова, изпълниха „Катерино моме”. А гледащите в захлас ученици шепнеха – „вижте госпожа Лазарова и Мимчилова са в носии и как хубаво играят това сложно българско хоро”.
Самостоятелното изпълнение на Свет не сдържа никого на мястото си. Виртуозът цигулар не ни даде време да си поемем дъх и със съпровождащото изпълнение на Rise up Academy, с участието и на ученици от училището ни. Ритмите на танца „Буеник”, изпълнен от младото попълнение от наши танцьори от „Хорце” към ансамбъл „Хоро” с ръководител, енергичната и прецизна Бети Милева, вдигна на крака всички.
Емоцията на сцената на моменти бе толкова силна, че предизвикваше искри в очите и хващаше за гърлото… Грабваше сърцата на присъстващите, зареждаше ги с обич и им ги връщаше. Всяко музикално изпълнение и музикален съпровод бе прецизно отработен и отрепетиран под ръководството и напътствията на учителя по музика в училището, Петя Тошева.
Тържественото връчване на дипломите на осмокласниците на сцената е традиция, която води началото си още от 2010 г., когато се чества завършването на първия випуск осмокласници. И този път зрелостниците изпяха заедно със своя преподавател Таня Дишева, “Един неразделен клас”, прегърнали дипломите си. Таня Дишева винаги изпълва с позитивни емоции не само сценичните си изяви, но и  всеки свой урок, за да се заучава лесно.
Продължилият два часа празничен концерт завърши с песента на Емил Димитров “Моя страна, моя България” под съпровода на Свет Радославов. Пяха всички ученици и учители на сцената, грейнала с пъстротата на българските шевици и цветовете на трибагреника ни. “Весела ваканция ” – извика някой в микрофона, и децата го подеха с радостен вик.
24-ти май e празник на любовта към българското знание, на българския дух, талант и стремеж за успех, който се чества по традиция във всяко българско училище. Сто и деветдесет ученици от двата филиала на училище „Джон Атанасов” и техните родители бяха изпълнили в този ден голямата зала на Guerin Prep High School, River Grove. Сценарият бе дълго и умело обмислен от водещия преподавател и заместник-директор в училището, госпожа Виолета Петрова. Нейна е заслугата за  постоянната емоционалната приповдигнатост, визуалния и звуков фон на концерта.
Декорите са дело на добре познатата българска художничката в Чикаго Кина Бъговска. Звуковото и техническо оформление осигуриха  сем. Тошеви. Пъстротата на обагрените в националните ни цветове балони са дарение от Стела Калайкова, ДГ „Стелина”. Искрена е благодарността ни към Беатрис Милева за оказаното съдействие по организацията, както и на център „ Магура” за подкрепата.
„Благодаря ви, че сме заедно и че приемате българското училище зад граница като своя мисия и призвание, скъпи учители и приятели на училище „Джон Атанасов.”, отправи благодарност към всички госпожа Боянка Иванова, директор на училището – „заедно можем, не само повече, но и всичко”.
 Честит 24 май,  скъпи български учители и ученици !

Българско училище
 „Джон Атанасов”, Чикаго
специално за в. „България СЕГА“