"Малко българско училище" празнува 24 май

За поредна година химнът “Върви народе възродени” призова стотици деца, учители и родители да почетат делото на светите братя Кирил и Методий. Станалата традиционна манифестация на “Малко българско училище” започна точно в 12:30 ч. и отбеляза края на учебната година и началото на тържествата, с които училището чества празника 24 май. Шествието премина тържествено, бавно, патриотично, шарено като българска черга, изтъкана от багрите на знамена, цветя и носии.
Празникът на българския дух продължи с пищен концерт в залата на училището, в който хореографи, учители, ръководство и най-вече учениците бяха вложили не само време, упорит труд и въображение, но и много сърце!
За първи път гости и участници на тържеството бяха хор “Гергана” и техните ръководители и родители от българското училище в Ню Йорк. Визитата на “герганчетата” бе в отговор на миналогодишната покана към нашите “Чикагски звънчета”. Освен децата, на сцената се качи и хорът на родителите. Какъв по-добър пример за обединение на българите по света и за приемственост между поколенията от това, в навечерието на 24 май на една сцена да се изявяват българи от различни краища на света, от различни поколения, да се лее българска реч и да се вият български хора?
Концертът включваше богата програма: ангелогласни изпълнения на хоровете “Гергана” и “Чикагски звънчета”, модерен балет, фолклорни танци в изпълнение на всички състави от училището, комедийни скечове, изиграни от учениците от театралния клас, изпълнения на децата от вокалната група. Всички първолаци се качиха на сцената, за да изпеят песента “Първокласно” и да приемат заслужените поздравления и овации за труда и старанието, които положиха в най-емоционалната и трудна година от училищния живот.
Събитието уважиха генералния консул на Република България г-н Иван Анчев, приятели и съмишленици на “Малко българско училище”, родителите и семействата на учениците от училището и всички учители.
Там, където има българи, ще я има България!
“Напред народността не пада, там дето знаньето живей”

Велина Драмска
специално за в. „България СЕГА“