Нарисувай ми нещо от Aмазония

img

Инициативата е на момичето, което медиите нарекоха Мила от Амазония и „единствената българска доброволка в сърцето на джунглата”. Организатор е Арт движение „Кръг”.

Мила Банкова не живее в България от 7 години, а през последните две е доброволка в Перу – държава, която е сред най-слабо развитите страни в света. Индексът на човешко развитие  в Перу е 0,773. След Хаити тя е на последно място по образование и брой на неграмотни хора в цяла Южна Америка. Поради некачественото образование и пълната липса на информация, Мила организира курсове по амазонска култура  в нелегално изградения, потънал в мизерия и кал квартал „Лас Ломас” в Пуерто Малдонадо в Амазония, където се заселва. В местните училища децата учат история на колонизацията, факти от Първата и Втората световна война, но не и уникалните перуански културни феномени, които вълнуват целия свят, древни култури, родени от невероятните етноси в Амазония – 65 броя само в Перу. На изчезването и разпиляването на местната култура се противопоставя българското момиче, като обучава 70 от най-бедните перуански деца да изследват собствения си фолклор и митологията на амазонската джунгла, да представят неповторимостта на своята цивилизация със средствата на изкуството, да се обърнат към света с посланията си за спасяване на природата, дъжда и климата на земята.

Мила е предразположила децата от джунглата с огромно удоволствие да пишат, да рисуват местни истории, да ги възпроизвеждат в театрални постановки (с помощта и на Джина Галан, улична артистка, завършила театрална педагогика). Децата, с които работи българката, са наследници на инките и на други амазонски племена, които през своята дълга история в селвата са се научили да познават гората с всичките й приказни богатства и невъобразими опасности, с животните  и духовете, владеели са всяка извивка на реките, всеки звук от гората и от музиката на дъжда, грацията на пумата, гордостта на кондора, могъщата сила на анакондата – национални символи на Перу.. Мила е успяла да събуди дълбоките пластове на вдъхновение в малките им души, открили силата на посланието към другите деца  по света за мистериите и невидимото очарование на тяхната любима джунгла. Откривателско любопитство и отключени дарби пресъздават магията на могъщата Амазония. Творчеството им прониква в дълбините на съзнанието, където се оказва, че любовта, приятелството, мира, справедливостта сродява детето в джунглата с душата на българчето, турчето, арменчето, ескимосчето, африканчето – стремежите на сърцето са едни и същи по цялата земя! Предметите и хората в рисунките и текстовете на индианчетата, които Мила представя в България,  свободно се превръщат в птици, духове и животни, а искреността, с която го правят, е послание към света за съхранение  на красотата на живата природа. 

Снимките, рисунките, авторското филмче с образите на децата и атмосферата на малкото индианско градче Пуерто Малдонадо на югоизточната граница на Перу с Боливия, приказните автентични бродерии на индианки, уникалните рисунки на приятели и съмишленици на Мила от целия свят за тайнствеността на селвата, които ще бъдат представени на изложбата „Нарисувай ми нещо от Амазония”, са част от готовия за печат ръкопис „Писмо от Амазония”. Книгата беше завършена в Арт къщата в приказно красивото родопско село Дъждовница – под дъжда на Източните Родопи. Предстои нейното издаване на български език.

Изложбата се организира с подкрепата на Александър Иванов Иванов,  Ивайло Георгиев Николов и Съюза на архитектите в България.

„Всичко, което научих за джунглата, тайните, растенията, животните, сънищата и голямата любов към природата, беше благодарение на децата, които още от първия момент се накачулиха върху раменете ми и започнаха да пипат странните западни “цивилизовани” предмети (обеци, дрънкулки, фотоапарат, камера и др.). Те искаха да ме научат на всичко и бяха любопитни към всичко. Благодаря ви, деца, безкрайно ви обичам!” – пише Мила в своите дневници.

www.perumiwa.blogspot.com