Първата среща на български детски музикални театри в САЩ ще се проведе в Чикаго на 19-20 май 2018 г.

Първата по рода си среща на български детски музикални театри ще се проведе в Чикаго на 19-20 май, в рамките на тържествата на Малко българско училище (МБУ) за 24 май. Децата от класа по музикален театър на училище „Гергана” в Ню Йорк гостуват на приятелчетата си от хор „Български звънчета” при МБУ в Чикаго, с които се познават от миналогодишното им турне в Ню Йорк през май 2017 г.

„Герганчетата” ще покажат прeмиерата на новата си оригинална драматизация на български „Дойдох! Изпях! Победих!” по десет известни бродуейски детски хита от различни спектакли. Домакините пък ще изиграят „Как без музика?”, адаптация за детски хор по мюзикъла „Звукът на музиката” (The Sound of Music). Разбира се, всички песни се изпълняват на български. За сериозните фенове ще има брошури с успоредните текстове на превода и оригинала.

„Как без музика?” е първият проект на герганчетата от 2013 г., който те са изиграли вече девет пъти, включително два пъти в Париж на десетгодишнината на българско училище „Кирил и Методий” в 2016 г. „Гергана” е пионер в българския детски музикален театър сред училищата ни в чужбина. Учителите и родителите от Ню Йорк вярват, че жанрът обогатява българския език и култура на децата по неповторим начин, а освен това американският и българският опит на малките артисти се интегрира в едно хармонично цяло.
За представлението в Чикаго пътуват 21 деца и 33 учители и родители от „Гергана”. На 20 май те и приятелите им от МБУ – Чикаго са подготвили по едно истинско българско детско шоу. Първи ще играят домакините, след тях гостите от Ню Йорк. И двата сценария с преводите или българските текстове на песните и драматизациите в стихове са работа на Валентин Хаджийски, учител в „Гергана”. Детски хор „Български звънчета” при МБУ в Чикаго се ръководи от Зоя Минкова, диригент, и Даниела Смит, пианист. Ръководител на музикалния театър на „Гергана” и постановчик на спектакъла е Джина ДиДонато, а асистент-режисьор е Благомира Липари. Диригент на герганчетата е Красимира Иванчева, а пианист – Лора Ал-Ахмад. Процуцент на „Дойдох! Изпях! Победих” и организатор на пътуването е ръководителят на у-ще „Гергана” Нели Хаджийска.
Децата от „Гергана” – Ню Йорк и Малко българско училище – Чикаго ще покажат пиесите си на 20 май 2018 от 13 до 15 часа в залата на Christus Victor Lutheran Church, 1045 S Arlington Heights Rd, Elk Grove Village, IL 60007.  А предишния ден, 19 май, българската публика в Чикаго ще види и манифестацията и концерта по случай 24 май на децата от МБУ с участието и на децата от „Гергана”, и на смесения хор от техни родители и учители – също засега единствен по рода си сред българските училища в чужбина.

Николай Николов
за в. „България СЕГА“