Костадин Жеков с почетен знак „НИКЕ“

На улица „Алеко Константинов“ в Чикаго  в Първи български център – 3756 W.  Irving Park Rd, Chicago, IL 60618 – на 29 април – неделя от 14 часа бе открита изложба художествена фотография на писателя Костадин Жеков. Този културен факт бе посветен и на 60-годишнината на автора, който доказа, че наред с литературните си умения не по-зле владее и артистичната бленда, с която се изразява като чувствителен творец.
Както сподели юбилярят, трудно е да отделиш само 30 от  всичките 600  експоната, представени миналата година в любимото му Хасково, където българската публика е оценила  с голяма обич и искрено възхищение художествените качества на творбите му. Но тук, в клуба, пространството не позволява широк размах, затова ценителите имаха възможност да се запознаят само с една твърде малка част от мащабната изложба. Бяха спазени темите, преобладавали миналата година, а именно: Чикаго, български градове, красивият Пловдив, контрасти и абсурди, снимки в полет и др.
Общото впечатление, което присъстващите членове и симпатизанти на Съюза на българските писатели в САЩ и по света изразиха, беше възхищение от майсторската игра  с цветовете и сенките. Гостите на празненството изслушаха няколко истории, импровизирани от Костадин Жеков, от което стана ясно, че всяка фотография съдържа своя малък разказ. Снимките са правени по суша и в пътуване над океана, в родната България и в огромните пространства на Америка  – навсякъде, където има повод за размисъл или съпоставки.
Симеон Гаспаров – председател  на Съюза на българските писатели в САЩ и по света – поздрави рожденика и му  връчи  Почетен знак на Съюза – „НИКЕ“- С ОРЕЛ, който се дава за първи път в осемгодишната история на творческата писателска организация. В придружаващата тази награда грамота се казва, че К. Жеков я получава: „За активната му писателска дейност, за яркото му участие в годишника на Съюза – „Любослов“ –  издание от I  до VI, за популяризиране на българската култура на американска земя, както и  по случай неговия 60-годишен юбилей.“
В отговор писателят юбиляр благодари на своите колеги. Той се почувства развълнуван. В този момент неговата дъщеря  – майка на двамата му невръстни внук и внучка, достойно отменяше баща си и запечатваше  празника в снимки.
Тъй като  Костадин Жеков е отдаден  и на музиката – дълги години е работил като музикант, радиоводещ и музикален редактор преди да пристигне в САЩ, в залата по време на тържеството звучаха любими рок и поп изпълнения. Като естествено допълнение на обстановката дойде и разказ от документалната му книга  „95.3 РАДИОСТРАНИЦИ“ – за УКВ Радио Хасково, издадена през 2016г., който бе прочетен от младия преводач Петър Колев. 
Между гостите бе и артистът Никола Пашов от Родопския драматичен театър в Смолян, който поздрави юбиляря с майсторска рецитация на  народна песен.
За публиката, която чете този текст,  Костадин Жеков предостави  адреса на своя авторски фото уеб сайт – artblenda.net, където и вие можете да разгледате неговите художествени фотографии.
В  този слънчев следобед тържеството продължи с почит към  изкуствата, които обичат юбиляря и с много споделени размисли между гостите, намиращи се на тази българска стъпка – улица „Алеко Константинов“ в мегаполиса Чикаго.
   
   
Виолина Б. ИВАНОВА
в. „България СЕГА“