Жажда за приказки

На 14 април децата на БУЦ “Знание” – гр. Чикаго се срещнаха с детската писателка от България Цвета Белчева. Това беше чудесна възможност за мъниците да опознаят детски писател от родината и да покажат уменията си по четене на български език. Всички се забавляваха с историята за двете непослушни пуйчета, които изготвили хитър план, за да постигнат целта си, приказка от книгата “Аз искам да бъда…2”. Книгата “Тялото говори” пък, която разказва за частите на тялото и как функционира човешкия организъм чрез историите на ученика Михаил Л. Атанасов от 5-ти клас, повдигна дискусия на тема “Полезно ли е да се ядат бургери и чипс?”.

Ето какви са и личните впечателния на Цвета Белчева: „В България ходя често по училища, за да се срещам с ученици и да насърчавам детското четене. Макар пазарът да е залят от детска литература, децата все повече предпочитат да се забавляват с компютър и телефон. Разбира се, тази тенденция се наблюдава не само в България. Именно това беше причината преди няколко години да започна да пиша книги, отговарящи на интересите на  българските деца, като избирам тематики, които да ги поощряват да не се страхуват от четенето, но които учат и на различни добродетели.
Когато планирах ексурзия до САЩ, реших, че би било интересно да се срещна с български деца в Чикаго, които отделят от своите почивни дни, за да се учат да четат на родния език и да опознаят българските традиции, история и култура. Благодаря на г-жа Паслиева, която откликна на моето предложение да се организира една такава среща, която съм убедена, че беше изключително полезна и за двете страни.

С радост мога да отбележа, че децата реагираха изключително позитивно и изявиха огромно желание сами да четат от книгите ми, а също така бяха много впечатлени и от илюстрациите към тях. Макар и родени в Америка, децата видимо се забавляват и учат с желание нашия език, познават българската азбука и полагат усилие да се научат да я използват, а България свързват с приятно прекарване. Надявам се, че с моето посещение съм допринесла за засилването на позитивното им отношение и интереса им към нашата история и култура. Пожелавам успех на моите нови приятели и се надявам пак да се срещнем!”

Цвета Белчева е автор на няколко книги, сред които сборниците с приказки “Аз искам да бъда…/7 истории за приятелството и разни други неща”, “Аз искам да бъда ….2/Още 8 истории за приятелството и разни други неща”, книгата “Тялото говори” и детективския роман “Инспектор Бу разследва кой се опита да отрови капитан Пърси”. Някои от нейните книги могат да се четат свободно през личния сайт на писателката www.tsvetabelcheva.com. В  България книгите на Цвета Белчева участват в конкурса “Бисерче вълшебно” (www.biserche.com), чието жури са децата и успешно се класират
в сред първите десет любими детски книги. Българските деца от чужбина също имат възможност да гласуват за любима книга.

Цвета Белчева, писателка,
гост на БУЦ”Знание”
специално за в. „България СЕГА“