„Вездесъщият“ спечели сърцето на Чикаго

Българският филм „Вездесъщият“ спечели специалната награда на публиката на Фестивала на европейското кино в Чикаго, който обхвана почти месец – от 9-ти март до 5-ти април, във Ветровития град.
На 19-ти април от център „Джийн Сискел“ официално оповестиха отличените ленти. Голямата награда на публиката спечели филма „Гражданинът“ на Роланд Враник.
Нашия претендент обаче, в лицето на „Вездесъщият“ на режисьора Илиян Джевелеков, завоюва едната от двете специални награди на публиката, като така попадна в ТОП 3 на всички конкурсни заглавия.
За призове се бориха общо 61 филма от всички 28 държави на Европейския съюз, които взеха участие във фестивала.
Това обаче не е първата награда за лентата на Джевелеков. На тридесет и петия фестивал „Златната роза“ филмът направи истински фурор, като спечели цели пет награди – за пълнометражен филм, за мъжка (Велислав Павлов) и женска роля (Теодора Духовникова), както и награда на критиката и на публиката. За първи път се случва последните две отличия да съвпадат, което говори изключително ласкаво за филма, обединявайки високото мнение и оценка както на самите фестивали, така и на зрителите.
„Вездесъщият“ разказва историята за живота на Емил Борилов, който следи хората около себе си с помощта на скрити камери. Първоначално всичко започва като едно невинно занимание, но постепенно и неусетно хобито придобива нова форма и измерение, като Емил влиза в ролята на вездесъщ регулатор на чуждите съдби.
Сюжетът е наситен с провокации и неочаквани обрати, които ще приковат вниманието на зрителите.
“Много от нещата, които са заснети във филма, се понасят трудно, защото са много съкровени и много изненадващи”, споделя актьорът Велислав Павлов, влизащ в образа на писателя и собственик на рекламна агенция Емил Борилов.

Вестник „България СЕГА“ поздравява режисьора, актьорите и целия екип на „Вездесъщия“ за постигнатия успех и на задокеанска почва!

Стелиян Стоименов
в. „България СЕГА“