„Цар и Пешка“ – драматичният турнир на Българската Шахматна Академия в Чикаго

Българското Чикаго е богато не само с долари. Притежава несметни богатства, сравнено с другите наши диаспори по света, богатства от училища, медии – списвани и говорещи български, със своите доктори, адвокати, танцови ансамбли, писатели, художници, транспортни компании, строители, че дори и футболисти, от които треперят италианци, мексиканци и други “анци” от аматьорските футболни дивизии на Илинойс… Богати сме и с нещо друго, което го няма никъде на друго място по света. Имаме и Българска Шахматна Академия!
Шахматът е, както знаете, една световно известна игра, чието име преди векове е било “Чутуранга”. Става дума за шаха в една от версиите, че неговата родина е Индия. Другата версия е, че 200 години преди Христа китайският военоначалник Хан Ксин сяда на стола и я измисля тази игра, от начало до край, за ден-два, после прави безплатен курс за квалификация сред своята войска, събрана на зимен лагер, и им я харизва да се забавляват до лятото, когато ги чакат походи и битки…
В началото на новото хилядолетие моят висок колега от нашата прекрасна електронна чикагска медия “Еврочикаго” /малко под два метра/ играеше ролята на Хан Ксин в нашия град и правехме с него шахматни турнири в уютния салон на международната транспортна фирма “Полина Сървис” където шефовете Светлозар Иванов и Диди ни пущаха не само безплатно, но ни сервираха и кафе…
А един ден се случи и знаменателно събитие, което промени шахматната атмосфера почти из основи. Българското Чикаго забогатя още повече. С един шахмайстор – Ангел Ангелов. Започнал да играе шах на невръстните си 4 годинки. Известен не само със своите победи на шахматната дъска, а и с умението си да разкрива тайните на шахматните умения по най-съвършените в наше време системи за обучение. Неговите компютърни програми за обучение, които донася със себе си от своя шахматен клуб в България, са изключително ефективни. При тях ползата от 2 часа подготовка се равнява на 6 часови занимания по класическия метод – с безкрайното редене и пренареждане на фигурите по шахматните дъски…
Първа в новата ситуация реагира директорът на училище “Джон Атанасов” Боянка Ивнова, макар, че не съм я виждал замислена над шахматните фигури. Прецени, покани и предостави на този перфектен шахматен педагог великолепни условия за дейността му в американския учебен център “Октън Колидж”, където се помещава и българското училище “Джон Атанасов”… Още в първите години в шах-залата започнаха да идват и деца от другите училища. А аз и Боянка си говорим умно и съвсем сериозно, че “…шахматът стимулира цялостното психично и интелектуално развитие на учениците. И шахът е такова занимание, което “отключва” естествения интелект. Защото интелектът “спи”, ако не работи – както и мускулите атрофират при бездействие.” И изведнъж прихваме да се смеем – ясно е, че Ангел Ангелов беше ни проагитирал и двамата яко с тези думи – както може и да се очаква от такъв умен човек, закален от здравата мозъчна тренировка из белите и черни квадратчета…
След училищния шахматен клуб се роди и сияйната идея да се създаде и Българска Шахматна Академия в Чикаго.
Разбира се аз, и мнозина като мене, изразихме дълбока съпричастност и здраво ръкопляскахме, а работата свършиха Ангелов и неговият син Боян, който също е изявен шахматист и педагог. И той има вече 9 години треньорски стаж. Както и състезателен опит. Медалист е от държавни първенства, носител на национални купи и участник в Европейски първенства за юноши и младежи. Боян е вицешампион от Европейското първенство за ученици през 2008-ма, шампион на България за младежи през 2011, а през 2014 спечели престижния “Chicago Open” в клас “Експерт”. Сега е студент по медицина в “University of Illinois at Chicago”, (UIC).
Откакто Българската Шахматна Академия прие в прегръдките си нарастващата маса фенове на играта, станахме свидетели на перфектна подготовка и похвален ентусиазъм у академичните възпитаници.
Тук се предлага обучение, което не е възможно да се осъществи в училищата. Използват се съвременни интензивни методики, както в теорията, така и в практиката. Тренировките траят до три часа. Често учениците имат контролен турнир с награди, който показва тяхното израстване. Обучението е групово и индивидуално – с различно ниво на интензивност, като родителите и децата могат до голяма степен да избират часове за тренировки, които са удобни за тях.
„Шахматът е универсален спорт, сложен синтез между изкуство, наука и спорт – казва Ангел Ангелов.- Водещи педагози и психолози го определят, като мощен възпитателен инструмент. Постепенно и неусетно в процеса на изучаването и практикуването на играта, децата развиват изключително ценни качества – отговорност, самостоятелност, любознателност… необходими за тяхното бъдеще.
Редовните занимания стимулират мнoгoкратно развитието на детския интелект, повишават концентрацията и способностите на паметта. Психологическите тестове доказват недвусмислено, че децата, които изучават шахмат, запомнят 4-5 пъти повече и по-бързо от останалите.
Целта на Шахматната академия не е само спортна. Ще направим всичко, за да стане тя динамичен Център, в който възпитаниците още и да се забавляват, да получават възможност за нови социални контакти, както и да практикуват, за да не забравят, родният си език.“
И ето че на 15 април, 2018-та, станахме свидетели на един драматичен шахматен турнир в Чикаго, който става вече популярен с името “Цар и Пешка”. То ни подсказва, че на десетките шахматни табла, които се разгръщат тук, всеки е ценен, всеки има шанс, всеки се стреми към най-умното и силното, което може да стори. И царят и пешката. И още по-интересното и драматичното: децата, майки, бащи и родствениците, от които са съставени семейните отбори…  може да си представите с колко воля и драматизъм са били наситени битките, при които се защитава семейната чест! И още – колко по-велика е станала горещата семейна връзка между деца и родители!

В турнира участваха 11 отбора (семейства) – родител (родственик) –  “Цар”… И дете – „Пешка” /или две деца от едно семейство/.
Отборите играха 4 кръга по Швейцарската система и след оспорваната игра се получиха следните резултати:
1.       Стоянови – (Миглена и Никита)
2.       Митеви – (Александър и Васил)
3.        Мардови – (Симеон и Андон)
4.        Мечките – (Георги и Иван)
5.        Кръстеви – (Кристиян и Христо)
6.        Великови – (Михаил и Венци)
7.        Хаджиеви – (Христо и Цветелина)
8.         Демиреви – (Албена и Николай)
9.         Диневи – (Даниел и Тодор)
10.     Бимболови – (Рая и Райна)
11.     Цветанови – (Моника и Йордан)
В индивидуалното класиране победител при „Царете” е  Никита Стоянов, с 4 от 4 точки. При „Пешките”, след тайбрек с 6-годишния Георги Хараламбиев, титлата спечели Александър Митев (11 год.)
Състезанието премина под знака на „Феърплей”, заредено с положителни емоции и сърцата игра.
Накрая треньорите на Българската Шахматна Академия – м.с. Боян и Ангел Ангелови обявиха, че приемат за обучение талантливи български деца през цялата година. Отлична комбинация между полезно и забавно!        

Климент Величков
в. “България СЕГА”, Чикаго

предишна статияСпирачната система от типа ABS
Следваща статияТервел Пулев пред 20 000 зрители на ринга в Чикаго
Колумнист ("Спорт"/"Българският Чикаго"/ "Българските САЩ"/ "Българи в транспорта") - в. "България СЕГА". Един от най-популярните български спортни журналисти. Бил е зам. главен редактор на ежеседмичника "Старт" и "Спорт", главен редактор на в. "България", в. "България 21ви век", в. "Старт БГ" и в. "Български Хоризонт". Присъствал е на 7 олимпиади, осем турнири от Големия Шлем в Уимбълдън, множество световни първенства по вдигане на тежести, волейбол, гимнастика и др. Автор е на няколко книги измежду които: "Български щрихи в Американски пейзаж”, "Чикаго - българският град" и "Стоичков Оле".