Как българският народ е оцелял през вековете?

Ние всички знаем много добре историята си, въпреки, че в последните години “някои” се опитват да я изопачат. Радостно е, че в тези “Усилни времена – както пише в Откровението, –  когато злото натегна на земята” все още се намират българи, силно вярващи в Бога, които следващи своите предци, опазиха Вярата си през петвековното турско робство.
И ето – днес сме свидетели как родолюбиви българи от Чикаго, САЩ, подеха благородната инициатива да съберат средства за ремонт и възстановяване на две православни християнски български църкви в Родопите – в с. Плевун и с име “Свети Пантелеймон”, построена през 1843 г., в която Капитан Петко Войвода и неговата чета спасяват събралите се там през 1878 г. българи, в това число и много жени и деца от гибел. Другата е в с. Славейно – Смолянско, с име “Свети пророк Илия”, построена през 1836 г.
Може би много от нас ще се зачудят, че това благородно дело започва от Българската Евангелска Църква “Нов Живот”, Чикаго, но ние всички, които вярваме в Христос – Спасител сме единни, като се стараем да покажем добродетелите на Християнската вяра. Амин.
Това дело ще бъде начало и на много други подобни.
“Ние се радваме, благославяме и подкрепяме всяко добро”, казва пастор Владимир Георгиев от БЕЦ “Нов живот”, Чикаго. – Благодарим на всички, които дават своята лепта!”
Водени от християнския си дълг и притежавайки много опит в изграждането на християнски храмове в Поморие, Несебър и Измир – Турция, с готовност ще вземем участие при възстановяването на тези огнища, запазили Християнската вяра.
                                                                            
БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ ТОВА ДЕЛО!

Михаил Томов
председател на Фондация
“Ние, българите по света”
за в. „България СЕГА“


 
Добре познатият строител и председател на Фондация “Ние, българите по света”Михаил Томов /първият в ляво, следват депутатът Ангел Джамбазки и чикагските активисти  Николай  Василев и Никола Масларски /  при осъществяването на голямото патриотично дело –  въздигането паметник на Васил Левски в Чикаго, отново се ангажира в добро и благородно дело – възстановяването на български християнски храмове – огнища на вярата и културата ни в Родопите