„Изящното перо 2017“ събра в Чикаго българите творци по света

И това наистина стана възможно, благодарение на  сборника – Том 1 и Том 2, който бе представен от Салон за българска култура и духовност на 24 март 2018 г. в център „Магура“. В него са включени произведенията на всички участници в Международния литературен конкурс „Изящното перо“. Целта на конкурса беше разпространяване на българското слово и таланта на творците ни навсякъде по света. Получихме огромен брой творби, някои написани специално за случая. Хората бяха ентусиазирани да представят своето творчество, водени не толкова от желанието за награда, а радостни от факта, че българското слово се разпространява и цени, далеч от пределите на България. Чувстваше се възторга им, чрез който осъзнаваха, че участват и стават част от една история.
Ето и някои от отзивите на участниците:

„Поздравявам ви за огромната работа, която сте извършили и която трасира пътя на Салон за българска култура и духовност и неговия престиж. Заели сте се с благородната идея за духовно обединение на българската диаспора в Чикаго, запознаването и сближаването й с културата в България.“
Божидара Цекова – дамски литературен салон „Евгения Марс“

„Това, което правите – да разпространявате българската култура и духовност по света е нещо благородно и достойно да бъдете наричани БУДИТЕЛИ.“

Рая Вид

„Благодаря ви за предоставената възможност да бъде събрана в едно духовността на българина, изразена чрез конкурса „Изящното перо“. Пожелавам много творци на изящни пера да се съберат край вас в Салона за култура и духовност.“
Красимира Жечева-Байлс, гр. Пърт –
Австралия

„Прекрасно е че продължавате да носите България в сърцата си, дори и на такива огромни разстояния.“                       
Ваня Статева

„Благодаря ви, че и аз на свой ред след Колумб открих Америка, но и нова България – велико чувство е да почувстваш солидарността на българите-сънародници. Златен шанс е за САЩ, че в тази държава живеят и съзидават такива българи.“
Денчо Владимиров

Днес, когато толкова много хора живеят с подменени ценности и дори от учебните програми се изключват произведенията на големите ни класици, целта на Салона за българска култура и духовност в Чикаго е да напомня за българските културни традиции, националното ни самосъзнание и  историчската памет. Опитваме се да изградим мост, по който тези традиции да преминат и да се пренесат през времете, за да се запазят за поколенията след нас. Затова бих казала, че членоветена Салона работят със същата апостолска себеотдаденост, както и в онова просветителско време.
В началото, когато стартира конкурсът, нямахме намерение да включваме произведенията и да издаваме книга, но когато започнаха да се изпращат толкова много творби,  решихме да ги съберем в сборник, за да може тези прекрасни послания  да достигнат до повече хора. Е, получи се не един, а два сборника – в единия се побраха разказите, а в другия  стихотворенията. Само първият е от 386 страници, благодарение на малкия шрифт, иначе щеше да надхвърли 500. Лично аз се радвам, че само тук в Чикаго, от началото на годината, това е третият сборник с произведения на български автори, издаван зад граница. Дори единия от тях вече намери място в Конгресната библиотека на САЩ. И бих добавила, че допреди 7-8 години това би било невъзможно и щеше да остане само в сферата на пожеланията. В нашия сборник са включени български автори, които живеят навсякъде по света –  Австралия и Нова Зеландия, Европа, различни щати в САЩ и разбира се от малките и големи градове на България.  Това са 78 автори на 111 стихотворения и 54 автори на 69 разказа. Тъй като много от участниците изпратиха голям брой творби, а други се съобразиха с  изискването за участие с разказ и/или стихотворение, затова решихме всеки автор да се включи в сборника с по две произведения. Това разбира се не означава, че тези, които не успяхме да включим не са достатъчно стойностни. Много пъти съм го казвала, но сега също ще повторя, че съм изключително горда от това, че открихме толкова талантливи и духовни българи, обърнати навътре към незримите тайни на човешката душа. Благодаря на всички, които взеха участие в конкурса, които писаха творбите си специално за него и които със своето вдъхновение ни накараха заедно с тях да преживеем възторга на сътвореното.  Няма еднакви критерии, с които да се оценява и класира болката,  радостта, силата на историческата памет, легендата и истината. Смятам, че най-голямата оценка е освен проверката на времето, но и възможността написаното да достига до повече хора. А с този сборник всеки един я получава. Благодаря и на цялото жури за огромната работа, която извърши с прочитането на толкова много творби и за нелеката задача да направи класацията.
Освен за представянето на литературния сборник, на 24 март се бяхме събрали и да отбележим една година от учредяването и дейността на Салона за българска култура и духовност в Чикаго. Знаем, че времето е относително понятие и една година е колкото малък, толкова и дълъг период, защото през тези месеци и дни се случиха много неща. Преди една година на Благовещение бе учреден Салон за българска култура и духовност и както се изрази тогава Председателят на Инициативния комитет  – това се оказа една блага вест за културния живот на българската общност в Чикаго. Надявам се, че сме оправдали думите му.
Салонът отвори широко вратите си още през месец април с първото събитие, което направи за големия български родолюбец и лечител Петър Димков и за Магическата сила на българските шевици.
През м. май Музикално-поетична импресия – китара, флейта и  умело подбрани стихове от различни български поети – накараха в очите на много от присъстващите да блеснат сълзи.
За първи път в щата Илинойс през месец юни започна провеждането на анкета сред българската общност за състоянието и перспективите на медийния пазар в Чикаго.
По случай Деня на детето поднесохме един истински подарък за всички деца – големи и малки – интересни състезателни игри, конкурс за рисунка по приказки, томбола, много награди и лакомства. Малчуганите ще запомнят това невероятно пътуване в света на приказките благодарение и на костюмите и декорите, предоставени от реквизита на Детския театър „Малкият принц“.  Усмивките от снимките говорят за това.
В началото на м.юли Салонът инициира и стартира Международен литературен конкурс „Изящното перо“, чиито творби днес виждаме събрани в литературния сборник – Том 1 и Том 2.
През м. септември се предостави възможност на последователите на една велика личност за целия свят – Учителя Петър Дънов – отново да се докоснат до неговите завети.
Разбира се, най-мащабното събитие, което Салонът подготви през изминалата година беше Фестивалът на българската култура Чикаго 2017. Той се провежда за втори път в Чикаго и в него се включиха художници, фотографи, писатели, приложници, които имаха възможност да представят  на посетителите своите произведения на организирания Панаир на книгата. Бяха показани и музейните експонати от сдружение „Български музей в Чикаго“. Благодаря за съдействието за Фестивала на Генералното Консулство на Република България в Чикаго, за медийната подкрепа на Евро-Чикаго и в. „България СЕГА“. Най-искрени благодарностии за финансовата помощ на Транспортна компания Мъркс и на травел агенцията„Марчела Травел“.                       
Творческият календар за 2017 година завърши с пресконференция в Пресклуба на БТА във Велико Търново, където бе организирана среща с част от участниците в конкурса, живеещи в България, със зам.- председателя на Салона Николай Стефанов, който им връчи ИЗЯЩНИ ПЕРА.   
Нарочно изредих всички тези събития, защото мисля, че за да може българската култура и духовност да достига до хората, те трябва да се случват, трябва да ги има непрекъснато в живота ни. И колкото повече са те – толкова повече ще се осъществява и постига нашата цел и ще допринасяме за общата голяма кауза на българите, живеещи зад граница  – да съхраняваме, популяризираме и развиваме  националното си богатство и културно наследство, извън пределите на Родината ни, за да остане то и за поколението, което идва след нас. В противен случай оставаме негови длъжници.
Повече от 18 години наблюдавам културния живот на българската общност в Чикаго и съм особено радостна, че в последната 2017 година има небивал подем по отношение на разнообразието и честотата на културни събития. И това, освен на отделните културни организации, църковните общества, индивидуалните творци и др., безусловно се дължи и на работата и подкрепата в тази насока на Генералното консулство на Република България в Чикаго.                                    
Искам да благодаря на всички, които работиха със сърце и душа, за да го има Салона, които му вдъхнаха живот и дух и на всички, които с присъствието си също допринесоха за това. Бих пожелала през следващите години Салонът освен в оазис на култура и творчество, да се превърне и в едно място на духовно завръщане. Очакваме ви!

Снежана Галчева – Председател на
Салон за българска култура и духовност – Чикаго
в. „България СЕГА“
Снимки:  Иван Хараланов