Трети март – празник на една малка България в сърцето на Чикаго!

За пореден, 12-ти път, българският трибагреник бе издигнат пред кметството в Чикаго. Множество българи от Чикаго и околностите на града, както и българските училища, присъстваха на вълнуващата церемония.
Българската традиция в Чикаго датира още от 1960 година, когато кметът Ричард Джей Дейли издава прокламация, с която обявява 3 март за Ден на България в Чикаго. През 2006 г. денят е вписан в официалния календар на Чикаго в знак на уважение към многолюдната българска общност в града.
На тазгодишния празник присъстваха и достойните за още една българска гордост братя Тервел и Кубрат Пулеви, както и Христо Стоичков, който понесе българския флаг, придружаван от двамата братя Пулеви.
Завладяващите ни от атмосферата родни чувства и принадлежност бяха неизменни. Площад Дейли плаза беше огласен от звуците на Дунавско хоро и пред кметството се изви пъстро хоро от малко и голямо.
Но какво е български празник без изявата на българските училища в Чикаго?!
След церемонията по вдигане на българското знаме, цялата българска общност се отправи към театралните зали, за да присъства на представянето на българските деца с песни, патриотични стихове и танци.
Култово място, в концертната програмата за 3-ти март, зае БУЦ „Знание“, Арлингтон Хайтс! Отлично с представяне с „Къде си вярна ти любов народна“ в изпълнение на Момчил Жеков и акомпанимент на саксофон от Живко Жеков, с изразителното декламиране на стихотворението „Татковина“ от 6-годишния Майкъл Михайлов, „Обесването на Васил Левски“, изпълнено от Ани Лигсдон и акомпанимент на цигулка от Александра Михайлова. А „Опълченците на Шипка“ беше изпълнено с много патос от Самуил Логсдон.
Залата беше завладяна изцяло с Освобожденческата атмосфера на песента „Донски казаци“ с ръководител Теменужка Жекова и акомпанимент на пиано от Ангел Жеков. Поздравления за отличното представяне на всички участници! Трети март е един от най-големите поводи за гордост и най-внушителното тържество на сънародниците ни в Чикаго. И  докато българите пазим нашите традиции, докато носим българския непреклонен дух, докато продължаваме обичаите си, докато даряваме децата си с нашето национално богатство,  а те го съхраняват и предават на идните поколения, ще пребъде и честването на
този празник навсякъде, където има българи! Трети март – Националният празник на една малка България в сърцето на Чикаго!

Ваня Монро
БУЦ”Знание”, Арлингтон Хейтс
502 W Euclid Ave, Arlington Heights , IL
специално за в. „България СЕГА“
за в. “България сега”