БАБА МАРТА ИДВА И В ЧИКАГО!

Баба Марта бързала, бързала.
На децата вързала, вързала-
Мартеници бели и червени
Да пораснат смели и засмени.

Има много легенди и предания, много стихчета, песнички и приказки за Баба Марта. Деца и възрастни я обичаме и чакаме с нетърпение. След дългата зима, тя е предвестник, че идва пролетта и се заражда нов живот.
Пред всяка къща, според традицията, стопаните трябва да закачат пресукани червени конци. Като ги видела, Баба Марта се засмивала, изгрявало слънцето и всичко се стопляло. Затова всяка година на 1-ви март си подаряваме мартеници с пожелания за здраве и благополучие. Вярва се, че мартениците пазят къщата да не влезе лош човек, а хората предпазват от болести и уроки. Белият цвят символизира дълъг живот, а червеният – здраве и сила. Видите ли първото  цъфнало дръвче, свалете мартеничката, завържете я на дървото редом с цветовете му или я сложете под голям камък. Ако я сложите под камък, след девет дни проверете какви животинки са се събрали там. Колкото са повече, толкова повече придобивки ще получите през годината. Може да я хвърлите и в реката, за да ви върви по вода.
Mартеницата е един от най-характерните и обичани български символи.
Децата на БУЦ “Знание” обичат да им разказваме за българските традиции и обичаи. С желание и много голяма радост се включват и в работилниците, които организираме: за Коледа-да окичат своите сурвачки; за Баба Марта, за да усучат сами белия и червения конец и да научат за символиката на цветовете. Чакат с нетърпение и Великденската работилница “Писани яйца”. Така децата запомнят и заобикват българските обичаи и се чувстват по-свързани с България и своите родови корени.
В работилницата на Баба Марта те сами изработиха своите мартенички, окичеха своите вратлета и ръчички и направиха и за къщата и семейството си, за да са здрави, весели и щастливи.

БУЦ”ЗНАНИЕ”, 502 W Euclid Ave, Arlington Heights, Il , 847 858 9147
специално за в. „България СЕГА“