Русен Русев – топ 1% агент по недвижими имоти в Чикаго

Нека първо споменем новината, която ще бъде обявена от Асоциацията на агентите за недвижими имоти в Чикаго.
Новината е, че пореднa година съм номиниран за TOП 1% агент по недвижими имоти в Chicago Association of Realtors и искат подробна информация, която да бъде излъчена на големия екран по време на награждаванията през март, 2018 г. Самите награждавания са за най-добрите агенти, на база достигнатата продукция за 2017-та година.
Кога и къде ще бъде официалната церемония?
Провежда се в елитен хотел в даунтаун, като всяка година е в различна сграда. Миналата година беше в лобито на Drake Hotel. Беше изключителна церемония. На всяко награждаване се събираме най-добрите агенти, членове на Асоциацията, на коктейл парти, следва официалната част с връчването на наградите и още на следващия ден излиза като официална новина в медиите.
Всъщност голямата новина не е, че си номиниран за ТОП 1% на агенти за недвижими имоти в Чикаго, а че вече няколко поредни години си в тази елитна група.
Да. От 2009-та всяка година съм номиниран, което е гордост за мен самия, за моята компания и българската общност. За моите клиенти и всички останали това означава, че могат да разчитат на добро и качествено обслужване.
Това е едно страхотно признание от местните професионалисти, не само за това че си един от тях, но и че в работата си имаш всички качества и достойнства, чрез които печелиш доверието на клиентите си.
Помагат ли подобни награди в бизнеса?
Разбира се. Всеки човек иска и предпочита да работи с хора притежаващи нужните знания и опит, които са признати заради способностите. Това обаче означава също, че ние трябва да работим здраво, за да оправдаем очакванията и гласуваното ни доверие. Показвайки, че сме наистина за това високо ниво.
За толкова много години в бизнеса, предполагам имаш достатъчно опит. Ако трябва да определиш в проценти всички професионалисти в твоята индустрия, които стоят на споменатото високо ниво, колко процента биха били те?
Ако броим за професионалист всеки един Realtor (агент), който има лиценз, то тогава разполагаме с над 40 000 такива, които работим в Chicago area. Тези, които знаят какво правят и си вършат работата съвестно, мога да кажа, че са едва 10%.
Не са ли по-скоро около 5%?
Може и да си прав, не разполагаме с точна статистика. По-важен е въпроса защо се получава така – огромна бройка с малко професионалисти в нея. Първо, повечето от младите все още не са наясно с това, което правят. Друга предпоставка е, че повечето от тези 40 хил. са почасови агенти, а има една поговорка: The part time realtor is not a realtor. В нашата професия ти трябва да си отдаден на своите клиенти, независимо дали е рано сутринта, късно вечерта или през уикенда. Когато има работа и клиентът те търси, ти трябва веднага да отидеш и да удовлетвориш нуждите му.
Повечето клиенти си мислят, че щом двама агенти имат лиценз, значи получават еднакво качество на обслужването, но практически не е така.
Лицензът може да се сравни с шофьорската книжка. Може ли един начинаещ шофьор на 16 години да се сравни с такъв, с 30-годишен опит зад волана в транспортната индустрия, запознат с всички тънкости на бизнеса? И двамата имат книжки, нали? Но се изискват серия от качества. В тази професия трябва да бъдеш бърз, точен, почтен,да се справяш с пътната обстановка, да стигаш до определената цел и т.н. Точността е много важна и в нашата сфера, ако си направил среща в рамките на следващите 15 мин. – задължително трябва да присъстваш, защото трябва да се съобразиш на първо място с възможността и времето на клиентите си. В повечето случаи имаш постоянни серии от срещи с различни клиенти в един и същи ден и трябва да се организираш добре. Отделно е необходимо да бъдеш и търговец, макар не от всеки да става такъв, но в нашия бизнес това е от значение. В същото време е нужно да бъдеш и психолог, заради различните типове хора, с които ти се налага да работиш. Едни може да са капризни, други либерални, някой са нетърпеливи, четвърти мудни, стари, млади, различно образовани и т.н., но ти си длъжен да намериш общ език със всички. Трябва да разбереш и отговориш на нуждите им и да го сториш според очакванията им, говорейки на по най-разбираемия за тях език.
Това касае отношението към клиента и неговата психология, но ако се съсредоточим върху самата транзакция на недвижимата собственост, ще установим, че има много подводни камъни.
Определено има тънкости и аз обичам сравнението с играта на покер. В повечето случаи не знаем какви карти държат другите играчи, но чрез опита и знанията можем да предположим.
Така е и при нас, обикновеният човек няма да може да види всичко, но ние сме запознати с всеки един район (area) на предлаганите имоти, с това какви са училищата в близост и т.н. Всъщност, ние сме най-добрият съветник на всеки потенциален купувач, както и продавач, за да може добре да си подготвим картите и да сме конкурентно способни в играта, защото в крайна сметка всеки иска да победи. С други думи да спечелим сделката или да продадем жилището на най-добрата цена.
По принцип когато продаваме, се срещам с клиентите и им давам съвети какво може да се подобри в техния имот и с малко средства да вдигнем цената, имиджа и възприятието на потенциалните купувачи, когато влязат на първи оглед. Не може да прецениш дали искаш една къща само по снимките, трябва да влезеш в нея, да я усетиш, да я помиришеш… Следователно продавачът трябва да я направи максимално примамлива – да прибере ненужните вещи, да запали свещи, да сложи ароматизатори, да нагоди температурата и прочие. Направиш ли жилището максимално възприемливо, тогава се дава много по-добра цена за него. Ръжда, мухъл, прах… това са неприемливи неща, за които трябва да се погрижиш, ако искаш да получиш добра цена.
Ако говорим за работа с купувач, тогава трябва да се направи щателно проучване на миналото на набелязаната къща и маркета за съответния имот спрямо района, в който се намира, за една година назад. Така може да се ориентираме каква оферта да направим спрямо качеството. Тогава отново започваме играта заедно с другите купувачи, но тук вече се иска усет и тактика. Всеки има своите персонални начини за това как да доведе сделката до успешен край. Важно за клиента е, че ще получи всичката информация, било то добра или лоша. Той е зад мен и гледа картите, с които играя.
Каква е разликата между клиенти които ползват нормални агенти, такива които наемат агенти от ТОП 1 или 5% на най-добрите и тези, които изобщо нямат агент?
Ако продаваш без да използваш услугите на агент, ти си като човек навлизащ в тъмна гора, без да имаш каквато и да било светлина. Няма да знаеш в коя посока да се насочиш. Нашият бизнес е пълен със страшно много правила и закони, с които трябва да се съобразяваш. Агентът работи с екип от хора, свързвайки се с адвокати, инспектори и още куп звена, като всеки дава от себе си всичко нужно, за да се направи добра сделка.
Поемайки по пътя без агент, все едно си слагаш превръзка на очите и шансът да направиш хубава сделка е минимален.
Разликата между знаещия и незнаещия агент е като начинаещ и опитен водач в планината. Опитния ще ти покаже най-краткия път към върха, макар и понякога да не е най-лесния. Знаещият агент е отдаден на бизнеса, практикуващ го десетки години, доказан професионалист не само по брой сделки, но и по медийно мнение и номинации в професионалните организации.
Изборът е единствено на клиента, но нашата работа е да го водим, насочваме и напътстваме от първия ден, до сключването на сделката, а често отношенията ни продължават и след това, защото е възможно техните близки да ни бъдат клиенти.
В една транзакция не участва само агента за недвижими имоти, има и други агенти. Каква е тяхната роля?
Всеки един клиент си има агент, който дърпа интереса в негова полза. Ако говорим за купувач, когато отидем да купуваме имот на пазара, с продавач, разполагащ със свой агент. Ролята на неговия агент е да защитава интересите на продавача и ще се опита да извърти сделката така, че да измъкне максимална печалба за своя клиент. Той няма да продаде къщата на ниска цена, така че моя клиент да бъде щастлив. И точно тук идва сблъсъка на знания и опит, за това чии интереси ще бъдат защитени. Тоест, ако не разполагаш с агент и се свържеш с представляващия продавача, това означава, че си агне влизащо в кошара пълна с вълци и ще бъдеш изяден.
Но има и други агенти като адвокат, инспектор на недвижимото имущество и т.н. Доколко е важно те да бъдат добре подбрани?
Тези професионалисти се включват когато сделката е вече описана на хартия и е подписана от продавач и купувач. От голяма важност е да избереш внимателно тези професионалисти в бизнеса, затова екипът с който аз работя е подбиран с години. Сменял съм и подменял хора, докато стигна до една наистина добре смазана машина, която работи 24/7.
Тоест, в една транзакция има екип от агенти от едната и от другата страна?
Да, точно така. Агентите включени от двете страни на сделката са около 18. Започваме като купувач и агент, но скоро се срещаме с продавач и неговия агент. След това се включват двама адвокати, инспектори, оценител на имуществото, застрахователи т.н. На хорото се хващат около 18 различни институции, които трябва да са в абсолютен такт, за да стигнем до успешната сделка.
Най-хубавото е когато видиш усмивката на клиента при раздаването на чековете и документите при финализиране на сделката. Цифрите не са важни, щастието е от значение. А жънеш това, което си засял, когато по-късно дойдат и добрите препоръки.
Най-честите въпроси, които повечето хора си задават, е дали ще паднат или ще се качат цените на техните имоти и дали ще се повишат процентите на ипотечните заеми. Как стоят нещата днес?
Когато се финализира сделка за ипотечен заем с определена лихва, тя остава заключена за 30 години, така че тук няма да има изненади с покачване на лихвения процент. В момента лихвите плавно вървят нагоре. Преди години масово клиентът вземаше 3% фиксирана лихва за 30 години заем, до преди два месеца обаче вече беше 4%, а сега за нормално се счита 4,5%. Тенденцията е към покачване, като никой не знае точно до колко. 2005-2006 год. лихвите бяха стигнали почти 10% и това се считаше за нормално, дори моята първа брокерка казваше, че всичко под тези проценти е просто чудесно, а сега 10% изглеждат космически. Така че времената се менят.
Що се отнася до цените, то отново може да говорим за моментното състояние. Сега цените вървят нагоре.
В медиите се появиха спекулации, че това е нов „балон“.
Интересното е, че същото ниво с което се повишават цените, се наблюдаваше и през 2004,2005,2006-та година. В момента темпото на покачване е идентично. Сега не можем да спекулираме дали е „балон“ или не, ще видим с времето. Част от хората обаче поддържат тази теза, други твърдят, че вдигането на цените се дължи на това, че инфлацията се покачва, а трети посочват политическото напрежение и страха на хората. Точната причина не е ясна, но със сигурност за мига се знае, че ако купиш жилище сега, след три месеца цената му ще е по-висока.
Ако трябва да сравниш периода до 2007-ма година и сега, има ли съществена разлика в начина, по който се прави бизнес в твоята област?
Определено става доста по-сложно от към документи и познаваемост. Тогава всеки имащ лиценз правеше пари. Това се дължеше на факта, че нямаше необходимия контрол над проблемите довели до спукването на балона. Дори големи компании като “Countrywide” вече не съществуват, защото се даваха заеми за къщи по половин милион на сервитьори с доказуем доход от $3 на час. Така че липсваше всякакъв контрол над това кой какво получава и може ли да го изплати. В момента това е много добре отрегулирано и документите са много повече и не можеш да си позволиш да лъжеш, защото всичко се проверява.
В това отношение можем да кажем, че има предпоставки за балон.
Банките са толкова консервативни, че не биха позволили още един огромен „балон“ да се спукаи да загубят отново милиарди долари. Раната е прекалено скорошна, а и хората заемащи ключовите позиции са понякога същите и не мисля, че ще допуснат нещо такова.
В интерес на истината е нормално, че цените вървят нагоре. Всеки иска купеното от него след 5 години да му донесе по-добра печалба. Ситуацията на пукането на „балона“ през 2006-та год. е далеч по-ненормална, като седем поредни години падахме стремглаво надолу. Ако погледнем статистиката имаме 7 години падение и само 4 години растеж, което означава, че поне още 3 години трябва да се покачват нивата, за да се изравнят везните, защото още дори не сме стигнали цените от 2006-та, а трябва да ги задминем.
По всичко личи, че ти полагаш много усилия и изразходваш доста енергия през работната седмица, която за теб е седем дни. Как поддържаш тонус и физическа кондиция?
Много спорт. Вечерно време аз, жена ми и децата спортуваме активно. Вкъщи сме го обърнали на един малък фитнес и когато телефонът най-после замлъкне, енергията започва да кипи.
Тоест, това си е част от бизнеса.
Да. Отделно, понеже буквално нямам почивен ден, когато изразходя много енергия вземам семейството и отиваме на някое китно място по света, за да разпуснем.
Помага ли ти да си починеш?
О, разбира се! Ние отиваме на активни почивки.
Какво означава активна почивка?
Освен насладата има и много дейност. Плуваме, ходим на екскурзии, посещаваме забележителностите в района където се намираме. Честно казано не може човек да ме види излегнат на шезлонга. Аз, жена ми  и сина ми постоянно бягаме по плажа, за да поддържаме натрупания от фитнеса тонус. Отделно наблягаме на природата, комуникацията с хората, обмяната на опит и енергия.
Когато се върнем сме абсолютно презаредени и най-интересното е, че споменавайки за престоя ни на клиентите ми, те също посещават тези дестинации, и дори с всяка следваща почивка се присъединяват към нас.
Значи освен професионалните взаимоотношения поддържаш и приятелски със своите клиенти?
Разбира се! Оставаме си приятели с всеки доволен клиент и поддържаме връзка и си помагаме. Аз например имам достатъчно връзки, за да ги запознавам с правилните хора в различни области и сфери, а по този начин помагаме и на нашата общност в нейния растеж. За мен винаги е удоволствие да подам ръка на българския бизнес и искам заедно да вървим нагоре и да пускаме стабилни корени на американска земя.
Някои от твоите клиенти, които същевременно са ти и приятели, както споменахме, участват в твоето ежегодно чеверме парти, което организираш. Как се прави автентично и вкусно чеверме?
Първо, с рецепта от Чепеларе. Това е мястото където се прави чеверме буквално всеки ден. От там взех рецептата и ме е научил един от най-добрите скиори – Митко Хаджиев, на който съм страшно благодарен. След правилната рецепта идва приготвянето й с любов. И не на последно място, трябва да се събереш с добри приятели, за да отпразнувате подобаващо.
Знам че имаш специална машина за чеверме.
Да. Отново Митко Харджиев ме открехна за правилната машина за чеверме. Така че, той даде началото… Да е жив и здрав!
Работиш с клиенти от различни националности. Ако трябва да направиш ТОП 5, българите ще попаднат ли в тази класация?
Българите са в ТОП 1%.
Смяташ, че българския клиент е добър клиент?
Разбира се! Не защото аз съм българин, а понеже макар че работя с клиенти от цял свят, сънародниците ни са по-голямата част от клиентите ми. Всички обслужвам еднакво, но на българите мога да обясня нещата на родния ни език, да бъда максимално ясен и изчерпателен и да се разберем с нашата си терминология.
Лесно се работи и с източноевропейци, защото сме много близки, като манталитет. Сърби, руснаци, украинци, румънци… са само част от примерите. Мога да кажа, че ние сме по-буйни и темпераментни и има друг подход за повеждане на сделката.
Какви са твоите лични впечатления за развитието на българската общност в Чикаго?
Ние сме се доказали и продължаваме да го правим, като една постоянно усъвършенстваща се и растяща общност. Пример може да са училищата, които продължават да се основават и все повече деца имат желанието да учат българския език. Важно е, че въпреки факта, че се намираме в САЩ не искаме да прекъсваме моста с родината.
Определяш го като една малка България в Чикаго, която се опитваме да съхраним, а не да претопим.
От нас зависи да научим нашите деца, за да могат те да научат своите. Ние сме първата вълна имигранти, родени в България, но децата ни са родени и израснали тук и ситуацията е по-трудна. Но от нас зависи да изградим стабилна основа в децата си, която да предадат нататък. И това е от огромно значение, защото децата ни едва ли ще се женят за българи, а оттук може да започне претапянето.
Да си представим, че при нас в момента има и клиент. Аз ще започна, а ти ще довършиш думите му, с това което би искал да чуеш от него. Започваме: Русен Русев…  
… е надежден и няма да ви подведе.
Това беше доста кратко.
Но достатъчно. В авиацията сме точни, кратки и ясни.
Да завършим със съвет, който би дал на наши сънародници, желаещи да закупят или продадат имот.
Заложете на професионализма. Изборът е изцяло ваш, но направете добро проучване. Разпитайте близки, познати, други професионалисти и съберете повече информация за различни хора и вземете най-доброто решение. Но трябва обезателно да се обърнете към професионалист, независимо в коя област ще бъде.
Не отивайте при първото име, което ви попадне, дори и да е моето. Направете си домашното и после каквото сърце ви подскаже. Намираме се в свободна държава и сме свободни хора, които могат да правят свободни избори.
Благодаря за отделеното време и още веднъж поздравления за големия професионален успех, който е не само твой, а и на цялата българска общност в Чикаго!
И аз благодаря и пожелавам да вървим заедно и да отчитаме все такива успехи във всички бизнеси, в които участват българи. Нека сме здрави и името на България да се чува по-често в Америка.

Контакти с Русен Русев:
Тел.: 847.507.0663
Емайл: [email protected]

Светлозар Момчилов
в. „България СЕГА“