В ПАМЕТ НА АПОСТОЛА

Няма българско сърце, което да не таи любов и признателност към този свят син на родината ни… Макар и далече от дома, ние не можем да забравим деня 18 февруари и да не предадем на децата си тази любов.
Големите патиланци се готвиха много старателно за Олимпиадата, организирана от център “Магура”. В деня преди нея, разказвахме и споделяхме всичко, което знаем и сме научили за цялата организирана революционна борба в България по това време и подготовката и протичането на Априлското въстание. Учениците бяха подготвили свои презентации за Левски. На следващия ден, много развълнувани и горди от правилните си отговори на Викторината, учениците се представиха блестящо и на спортните състезания.
Доволни облякоха тениските, подарени от приятелите ни от “Хайдути”. Със сигурност спомените ще останат в душите им задълго.
А малките от градината ” Синьото мече”? Те слушаха с интерес разказите на учителите си за този български герой, посочваха на снимките моменти от живота на му. А най-вълнуващото бе изпълнението на стихотворението на Ботев “Обесването на Левски” от 4-годишният Алекс. Той разтопи сърцата на всички…
Левски е жив! Винаги ще говорим на децата си със същата любов, с която нашите родители и учители са разказвали на нас. Защото е гений, изпреварил епохата си, защото е въплътил в себе си и живота си всички онези мечтани и толкова липсващи ни, особено сега, качества, истини и дела… Поклон, Апостоле… Не знам какво беше въжето, което те издържа… Но нашите съвести още висят на него…
Роси Дамянова,
директор на училище “Патиланско царство” и детска градина “Синьото мече”
специално за в. „България СЕГА“