Томислав Георгиев:“От данъчната реформа на Тръмп ще спечелят бедните и средната класа!“

Защо определят Закона на Тръмп за намаляване на данъците “The Tax Cuts and Jobs Act” като голяма реформа на данъчната система  на САЩ?
Т.Г.: Новият закон, който беше подписан и влезе в сила от 1-ви януари 2018 година, означава голямо съкращаване на данъците, които ще плащаме и се казва също и  “Jobs Act”, защото създава много нови работни места. Миналият месец безработицата бе най-ниска от 2000 година насам – това са два президента преди Тръмп. Ако гледате телевизия, всеки месец се назначават по 130-150 хиляди нови работници и работни места, докато при последните два президента, и най-вече предишния, се уволняваха по толкова души. Това означава, че съкращението на данъците за фирмите, което е радикално – 21%, води до спестяване на пари от бизнесите,  коитомогат обратно да се инвестират. А правейки го, някой трябва да работи с тези машини, което означава, че спестяването на данъци произвежда много нови работни места. И това вече дава резултати. Към този въпрос мога да добавя, че това е втората революционна промяна в данъчните закони на Америка през 20-21 век. През 1986 година Рейгън намалява данъците на фирмите от 46% на 35%. Хубавото на тези промени е, че те са постоянни и не могат да бъдат изменени повече. След толкова много години, сега Тръмп ги намали значително на 21%. Предишните години Америка беше минала по данъци дори Япония, която се счита за една от страните с най-висок стандарт, цени и данъци. Затова всички работни места, пари и инвестиции се изнасяха навсякъде по чужбина, за да могат да се спестят данъците. Сега с тези 21% ще стане така, че ще бъде по-добре да се плащат данъци на фирмите, вместо на личните доходи.
Кога влиза в сила този закон?
Т.Г.: Законът вече влезе в сила от първия ден на 2018-та година. Повечето от промените, около 90% от тях, ще се случат тази година, само някои от тях ще влязат в сила от 1-ви януари 2019 година. Общо-взето законът и правилата са ясни, само че както всички закони са нужни допълнителни “Rules and Regulations”. В момента IRS работи много усилено – 24/7 и вече новите данъчни намаления са налице. В скорошен случай, даже ми направи впечатление, че при заплатата на един от работниците, на чек той взема $15 повече. Сигурно ще ви се стори малко, но на месец това възлиза на $60, а на 12 месеца са $700, което не е никак малко, предвид че един билет до България струва толкова. На 31-ви декември 2018 г., или по-точно от 1-ви януари догодина (2019г.) ще влезе новия закон за семейната издръжка “Alimony”. Гледах няколко адвокатски коментара по телевизията, които твърдят, че това ще усложни бракоразводните дела. Така че, в кръга на шегата, ако някой е решил да се развежда и да получава пари от цялата работа, да го прави до края на годината. Ако до сега мъжа биваше осъден и трябваше да плаща на бившата си съпруга, което бе доход за жената и разход за мъжа (или обратното, когато жената плаща, колкото и странно да ви звучи), вече няма да е така. При това положение, при едно бракоразводно дело много по-трудно ще бъдат разпределяни тези финанси… А тук в Америка едно подобно дело може да продължи и десет години.
Кои ще бъдат най-облагодетелствани от този закон: бедните, средната класа, най-богатите?
Т.Г.: Това е голям проблем, разискващ се в момента от пресата, телевизията и обществото. Едните твърдят, че това ще са бедните и средната класа, другите казват, че това ще бъдат богатите… всеки защитава тезата си. Вече направих няколко данъчни декларации и мога да кажа, че всъщност облагодетелствани ще са бедните и най-вече средната класа. Ще ви дам и пример. Вчера направих едни данъчни декларации, като моя софтуер позволява да се види,на база данъците от 2017 година, как би се отразил новия закон през 2019 година, ако доходите останат същите. Възможно е да ви се стори странно, но 70-80 хил. долара доход вече се води Upper middle class. За Чикаго, да кажем, Ню Йорк и Калифорния стандартите са едни, но в Мичиган получават между 11 и 25 хил. долара на година и това като се вземе средно за цяла Америка, то със 70-80 хил. долара вече сме богати. Да се върнем към примера. Семейство с четири деца, Self-employed $52 хиляди – чист доход, в момента плащат $5,033 данък, ако беше в сила новия закон, щяха да платят $2,300. Това са 2,733 спестени долари. Друг пример, самостоятелен човек с доход от $80 хиляди, който има вече детайлни отчисления (Itemized deductions), така обсъжданите данък върху собствеността и процент по ипотечен заем, вместо да вземе $2,109 ще вземе $1,704, тоест с $400 по-малко или иначе казано – минеш ли $80 хил. плащаш повече. Така че, този закон определено е за бедните и средната класа.
Ограничават ли се видовете разходи и техните суми, с които досега хората и бизнесите можеха да намалят общия данъчно облагаем доход (Tax deductions)?
Т.Г.: Tax deduction е много общо казано. Той е повечето за бизнес или self-employed, да кажем, като един шофьор на камион. От моя гледна точка, за личните такси до сега имаше два вида намаления Tax deduction. Едното беше Standard, другото Personal. През 2017 г. нищо не се променя, тази година ще правим данъците така, както сме ги правили предходните.
Засилени са мерките за предотвратяване на така наречения identity theft. През 2017, за да се подаде електронно данъчна декларация са необходими данните от шофьорска книжка, лична карта или друг документ за самоличност, иначе е невъзможно електронното изпращане.
Standard deduction е колкото се полага на едно семейство – $12,700. $4,050 се казва Personal exemption на член на семейството. Тук вече зависи много колко точно е броя на семейството. Ако са само мъж и жена, без деца, още $8 хил., стават $20 хиляди, които могат да си приспаднат от данъците. С новия закон тези Personal exemptions отпадат, но Standard deduction става $24 хиляди. Тук също се получава данъчно намаление, защото до сега за младо семейство без деца $20 хил. са необлагаеми и след това плащат данък. Сега стават $24 хил., с $4 хил., намаляват данъчнооблагаемата сума. Ако имат четири деца, като дадения пример, те ще изгубят $4 хил., които ще платят като данъци. Но до момента Child Tax Credit за едно дете беше $1,000, вече става $2,000. Това е много по-добре, защото става кредит. Ако излезе така, че трябва да плащате $8 хиляди на IRS и имате 4 деца, то няма да платите абсолютно нищо. Данъчните облекчения и намаления са страшно много.
При фирмите най-голямото намаление е самия данък от 35% на 21%. Няма някакви съществени промени в това какво можеш да слагаш като разход и какво – не. Всичко, което си е присъщ разход на бизнеса, като горивото, гумите и т.н. при транспортните компании, си остава същия без ограничение. Има две-три изменения, но те не са съществени, така че фирмите си продължават работата по същия начин.
Има ли промени по отношение на здравните застраховки във връзка с така наречения Obamacare?
Т.Г.: Републиканците и Тръмп се опитаха да премахнат този закон, само че не успяха, защото няколко конгресмена от републиканците гласуваха „Против“. Така че законът е в сила. Само че, ето какво се получи, с този нов закон за данъците републиканците изпразниха хазната за Obamacare (Health Care Act) и отмениха глобите за това дали имате застраховка или не. За 2017 год. всичко си остава по старо му – който е нямал застраховка ще плати глоба минимум от $695. Ако доходът надвиши определено ниво, дължимата сума по глобата възлиза на 2,5% от самия доход, или мисля, максимум $1340 на човек, но не съм много сигурен. Това което направиха те, отмениха Standard mandate и така законът е в сила, но не работи. Проблемът е, че това ще съществува до 2025 година, което ще рече че 7-8 години можем да живеем спокойно. През 2018 г. няма да плащаме никакви глоби, само че тук има един трик – на таксите отново ще има въпрос: Имате ли здравна застраховка или нямате? Отговаряйки с „Нямам“, това води до потенциално заплащане на тази глоба, като това ще продължи до 2025 год. Тогава не се знае кой ще е на власт, ако са демократите и те не са си променили мнението, те пак ще върнат закона. И има вероятност да ни накарат да плащаме глобите, които не сме плащали през годините (Retroactive). Малко вероятно е да се случи, но всичко е възможно. Преди Обама, дълги години в Америка можеше да си намаляваш от данъците всичко, което е над 7,5% от дохода за медицински разходи. Да кажем, ако доходът ви наброява $10 хил., всичко което сте похарчили над $750 се прибавя към Itemized deductions – данък върху собствеността, ипотека  и т.н. Обама го направи 10%, тоест – всичко, което е над $1,000. При малки и средни суми това беше от голямо значение, защото в даден момент много хора не успяваха да си приспаднат от данъците тези медицински разходи. Сега със задна дата през 2017 год., се връща старото, което е било дълги години – 7,5%. 
Когато президентът Тръмп рекламираше своята реформа на данъчната система, той каза:
„Компании като H&R Block ще загубят бизнесите си, защото хората ще могат да попълнят сами данъчните си декларации, на лист голяма колкото пощенска картичка“. Това така ли е в действителност?
Т.Г.: Доста неща се опростяват и улесняват, но абсолютно не е вярно, че хората като мен и H&R Block ще си изгубят бизнеса. Има една форма 1040-EZ, която досега можеше да се вмести на пощенска картичка, само че не го бяха разпечатали в този вид. Подобна форма може да се използва например за момче току-що завършило колеж на 25 години, започва работа сам на W-2. Тези деца по принцип сами си правят данъците чрез уеб страници, не идват при мен, защото действително е много просто. Досега трябваше да се подава лист, във обичайния формат A4, но на тази форма 1040-EZ може да се махнат 1-2 ненужни реда и наистинада се направи с размер на пощенска картичка. Това обаче, е само за един млад човек, завършил (или не) колеж, работещ само на W2, без да има някого около себе си и разбира добре английски, за да отиде на интернет страницата и да попълни данъчната декларация сам.Историята се повтаря… През 86-та също са рекламирали подобно нещо, но не е вярно.
В момента, в който имате дете (Child Tax Credit), имоти (Property Taxes), бизнес, акции на борсата, спестовни сметки, пенсионни фондове и т.н. няма как да пуснете всичко на форма, голяма колкото пощенска картичка.

Светлозар Момчилов
в. „България СЕГА“