Бабинден в БУЦ „Знание“, Чикаго

На 8-ми Януари в Народния календар се отбелязва  Бабинден  – един от най-големите народни, женски празници, посветен на бабите-жените, които помагат при раждане на младите булки и невести. Обредността  на този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са ” бабували” на родилките.
На Бабинден се извършва ритуално къпане на малките деца за здраве. След като ги изкъпят, бабите-акушерки ги намазват с мед и масло и ги благославят, за да са здрави, умни и хубави.
Така е било в миналото, а днес мястото на бабите е заето от квалифицирани лекари, акушери и сестри , които поздравяваме в Деня на Родилната помощ.
Този празник, Бабинден, отбелязахме и ние с децата от ДЦ “Знайко”, в БУЦ”Знание”. Всяко дете разказа за своята баба, къде живее, идва ли на гости, какво обича баба да му сготви и на какво го учи тя. Лукас каза,че неговата баба Лили готви вкусни гозби вкъщи.
И тъй като и аз имам две внучки, влязох в ролята на баба и показах на децата, как се меси тесто за питка. Те с удоволствие дърпаха, мачкаха и сплескваха тестото с малките си ръчички, за да го усетят колко е меко и пухкаво. Оставихме го да втаса и след часовете си го взеха у дома,за да изпекат питката, която сами направиха.
Докато тестото втаса аз показах на децата как бабите помагат на майките и къпят бебетата. Всички повтаряха и назоваваха предметите, необходими за къпането- сапун, хавлия, вода, корито, дрехи и т.н. На децата им беше много интересно и времето ни мина неусетно. Почерпихме се с топлата питка, която бях направила и накрая, не забравихме да направим поздравителни картички за бабите, като написахме: “Честит празник,бабо, обичам те! “

Мими Кацарска – учител в ДЦ “Знайко”
БУЦ “Знание”, Чикаго
специално за в. „България СЕГА“