Първа изява на чикагския Салон за българска култура и духовност във Велико Търново

На 20-ти декември се празнува Игнажден – един от големите християнски празници, който предвещава Святото Христово Рождество. На този ден в старопрестолния ни град Велико Търново за почитателите на литературата и изкуството, настроението беше приповдигнато и от едно друго събитие. В пресклуба  на БТА в града беше организирана пресконференция със зам.-председателя на Салона за българска култура и духовност – Чикаго – Николай Стефанов и част от творците, участвали в международния литературен конкурс „Изящното перо”. Този конкурс беше част от Фестивала на българската култура – Чикаго 2017. На официална церемония в рамките на фестивала бяха обявени лауреатите от конкурса и връчени награди на творците, присъствали на събитието в Чикаго. Салонът за българска култура и духовност организира срещата-пресконференция във Велико Търново, за да може  зам. председателят на културната организация зад граница, да връчи Грамотите на някои от наградените творци, пристигнали в старата столица специално за това.                             
Николай Стефанов представи Салона и говори за неговото място и роля за разпространение и съхраняване на българските културни ценности чрез изкуството. Много е важно поколението българи, което днес расте и се възпитава зад граница, да има своето национално самосъзнание и да знае историята си, да пази родовата памет и знае историческите факти – кои сме, откъде идваме и каква е нашата роля в световната култура. А какъв по-добър начин от това българското творчество да присъства непрекъснато в дните ни – и делнични, и празнични. Николай Стефанов изказа благодарността си към всички участници в Международния литературен конкурс и специално на тези от България, като заяви, че се пише изключително „талантливо и грамотно” и че всеки един заслужава да бъде награден. Каза, че една от целите на Салона е да даде възможност творчеството както на утвърдени творци, така и на по-малко известни, да достигне до все повече българи, независимо дали са в България или пръснати в различните кътчета на земното кълбо.  Потвърждение на това е и големият интерес към конкурса и участието на български творци, живеещи в Испания, Австралия, Гърция, Франция, Австрия,  Канада, Швейцария, Нова Зеландия, САЩ  и др. и разбира се България. Николай Стефанов, който сам носи кръста на писател и като един от членовете на петчленното жури сподели, че е бил изключително затруднен при избора си. Той беше особено развълнуван, когато говореше за „скритото творчество на България”, за  невероятния талант на българските творци, за онези неизвестни, по-малко известни или вече утвърдени писатели и поети, чийто послания докосват сърцето по еднакъв начин – дълбоко и завинаги. Една нация, която има такива таланти, изправя ръст в духовен план. Другото е назад. Защото когато духът владее, трудностите се преодоляват.                                     
Писателят Николай Стефанов връчи официално Грамотите на наградените автори, които пропътуваха доста километри, за да пристигнат  във Велико Търново. Денчо Владимиров от Пловдив получава Първа награда в категорията „Сатира” за разказа „Как ме призна Америка”.  За него Велико Търново има особено значение, защото е свързан с него от много години. Освен, че той, а по-късно и неговия син, са възпитаници на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”, Денчо Владимиров е посветил много от ранното си творчество на средновековния ни исторически град. С особено вълнение той продължи, като заяви, че е радостен и горд, че чрез този конкурс Салонът в Чикаго изгражда един духовен мост между творците в България и тези по света.
Още по-развълнувана бе поетесата Павлина Стаменова, която в емоционалното си обръщение каза, че толкова е искала да присъства на тази среща, че ако трябва сигурно и пеша би тръгнала от Разград. Тя е удостоена с Втора награда на патриотична тематика за стихотворението „Нестинарка”.  Посветено е на България и в него авторката вплита древните символи на нестинарския огън с величието на майчица България. Разказа, че за да го напише я е вдъхновило идването на нестинари от едно странджанско село. „Главният нестинар ме хвана за ръката и направи с мен един танц около огъня” – казва Павлина и продължава: „Представях си как България играе върху горещите въглени”. Павлина Стаменова е автор на много текстове за естрадни песни, а една от емблематичните й песни е „Молитва” в изпълнение на Ваня Костова. Работила е с много композитори – Тончо Русев, Хайгашод Агасян, Евгени Бенов, Милен Македонски и др. Само преди дни е присъствала на среща в Плевен с млади композитори от САЩ, които са подготвили песни по нейни текстове. С много мили думи Павлина Стаменова благодари на Салона за българска култура и духовност, завършвайки с думите: „Много се радвам, много ми харесва наградата”.           
Трета награда за разказ получава Владимир Шумелов от Велико Търново за  „Тъндъртийф”. За съжаление той не присъства на официалното връчване и наградата бе получена от Ружа Велчева. Писателката Ружа Велчева също получава Грамота за участие в конкурса „Изящното перо” за разказите „Роза на брега”, „Грях”, „Да нахраниш кучетата” и „Невероятният Тони”.
Със срещата в Пресклуба на  БТА във Велико Търново Салонът за българска култура и духовност – Чикаго – завърши културните си събития за 2017 година. Искрено пожелавам новата 2018  да бъде успешна и благодатна за българската култура навсякъде по света! Година на духовно въздигане и пречистване! 

Снежана Галчева
Председател на Салон за българска култура и духовност
в. „България СЕГА“