Училище „Слънчогледи”: Коледно тържество и празнично настроение

За поредна година в училище „Слънчогледи“празниците за Коледа и Нова година бяха отбелязани с  тържество, в което се вплетоха традиции и фолклор, литература и музика,пъстроцветни костюми и закачливи усмивки, много усърдие и весело настроение, нетърпеливо очакване и мъничко носталгия. 
 
Най-малките изпълнители представиха коледна приказка за дядовата ръкавичка, а по-големите пресъздадоха народни обичаи за Коледа.
 
Танцьорите в красиви носии  показаха нов танц. Независимо дали думичките бяха сложни, дали стихчетата – дълги или песните – бързи, усмивките бяхана лицата на всички присъстващи.
 
С помощта на родителите, учителите и приятелите на училище „Слънчогледи“ децата имаха възможност да се изявят, да пеят и играят, да са деца в очакване на Коледа. Затова и Дядо Коледа уважи празника и не остави никого без подарък.  Празниците са възможност да бъдем заедно, част от по-голямо цяло, дори и да сме далеч в пространството или времето. Традициите са тези, които запазват връзката ни с българското. С включването в празничните ритуали децата научават, че българските обичаи са  част от националната идентичност, че е хубаво да бъдем заедно и да споделяме нещо уникално.
 
Пожелаваме на всички весела Коледа и успешна, щастлива и здрава Нова година!

 

Автор на текста: Милена Николова
Снимки: Иван Хараланов
Photo Credit: © Ivan Haralanov FotoDetail
www.haralanov.com         
Материал на училище “Слънчогледи”, подготвен от Милена Николова и Иван Хараланов