Българска Коледа в Америка

Какво е типично българското, което сме донесли на Коледа
в американския си дом от България и искаме да запазим
за нашите деца?
Споделя Бонка Георгиева
Преди всичко бихме искали да покажем на нашия син, че човек носи ПРАЗНИКА в душата си! Ако в нея гори онова пламъче, което поддържа огъня на любовта към родното, завещаното, семейното… то тогава, независимо къде си, всеки празник за теб ще бъде трепетно очакване, споделено щастие и безмерно раздадена любов!
Коледата за нас е вълшебство! Далеч още преди да е почукала на вратата ни, в дома ни настъпва много приятна атмосфера. За сина ни най-вълнуващата част (разбира се, след подаръците от Дядо Коледа) е Бъдни вечер. И това е така, защото всичко, което се случва на този ден в американския ни дом, е така българско – суетнята в кухнята, ритуалните наричания, естественото преплитане на реалност и приказност… Точно това искаме да запазим и предадем на детето ни – магията на Бъдни вечер!
Съпругът ми – Георги Георгиев – е изключителен кулинар! През неговите ръце минават седемте ястия, които слагаме на масата. Тъй като той е от Кюстендилския край, и гозбите ни са характерните за този район – като например червени сухи чушки, пълнени със зрял боб. В питата пък освен паричка слага бобче, слама, клонче от плодно дърво… Всяко нещо приготвя с огромно желание и разказва на сина ни как неговите дядо и баба, а после и родителите му са приготвяли същите тези ястия, разказвайки му пък за техните баби и дядовци, които и те така правили и… така колелото се върти, върти, върти…
Аз пък научих от моите родители, че Бъдни вечер е и празник за очите – всяко ястие на масата трябва да бъде поднесено и подредено красиво, всеки елемент и детайл от украсата да допълва чувството за семейна топлота, необикновеност, радост… И най-важното, което бих искала да предам и на сина си – красиво подредената маса не струва пукната пара, ако на нея сядат хора с празни души; хора невярващи, необичащи…
Красотата идва от любовта, с която правиш нещата! Бихме искали да запазим в душата на сина ни това, което кара нас самите да очакваме с нетърпение Коледа – чувството, че ТИ продължаваш да плетеш нишката на една хубава семейна традиция! И желанието да я предадеш по-натам! Независимо къде си!
Как моето семейство празнува Коледа?
Споделя Надежда Петрова
В тези дни всички ставаме много заети, защото обикаляме магазините със списъци за покупки. Защо Коледа в Америка е толкова весела и ярка? В своите градини американците създават цели сценки, където главният герой е Санта Клаус, управляващ шейната със северни елени. Той идва през нощта и пълни дълги и разноцветни чорапи с подаръци. Възхищаваме се на украсените коледни дръвчета и многобройните цветни гирлянди по улиците. Важен момент в подготовката е да напишем писмо на Дядо Коледа, в което всеки си прави списък с подаръци и пожелания, които искаме от добрия старец да извади от своя чувал и да ги остави под нашата елха.
А тя е най-хубавата, най-разноцветната от всички, защото сме я украсили с много старание и чувство. За да бъде празникът по-весел и да не сме тъжни за семействата ни, които са в България, сме поканили наши български приятели на гости. Задължителен момент е да си направим семейни снимки пред елхата и около трапезата. Трапезата на Бъдни вечер е постна. Приготвени са 7, 9 или 11 ястия – сарми с лозови листа, сухи чушки с булгур или ориз, боб, мед, баница с тиква, варено жито, вино, ошав – всичко, което е родила земята. Вечерята започва с обредния хляб, наречен бъдник. В питата се слага монета и на когото се падне, той ще е късметлията през следващата година. Трапезата не се вдига цялата нощ, защото се вярва, че на нея идва и светецът покровител на дома.

БУЦ ”Знание” пожелава на своите сънародници Весели Коледни празници и ги кани на Коледен концерт на 16 декември от 11 часа в сградата на училището.

БУЦ”Знание”
502 W. Euclid Ave, Arlington Hights
Специално за в. „България СЕГА“

 

БУЦ „Знание” търси да назначи учители по математика, както и в детската група
в БУ „Родна реч” в Арлингтон Хайтс –
Адрес: 501 W. Euclid, Arlington Heights, IL
 
Търси се и детски учител в БУ „Родолюбие“ в Парк Ридж.
Адрес: 1352 S. Cumberland, Park Ridge, IL – БУ”Родолюбие”